ΚΑΛΑΜΟΚΙΡΚΟΣ Circus earuginosus

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ | Αρπακτικό πουλί που συναντάμε αποκλειστικά στους υγροτόπους, χαρακτηριστική φιγούρα πάνω από τους καλαμιώνες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κίρκο της Ευρώπης, μεγέθους 48 -56 εκατοστών. Διακρίνεται από τους άλλους τρεις της Ελλάδας από την ισχυρότερη διάπλαση, τις πλατύτερες φτερούγες και την απουσία λευκού φτερώματος στη βάση της ουράς. Ολοένα και λιγότεροι Καλαμόκιρκοι απαντώνται στις μέρες μας στην Ελλάδα, όχι περισσότεροι από 80 ζευγάρια. Από τις πιο βασικές αιτίες της ελάττωσης του ελληνικού πληθυσμού αυτού του αποδημητικού αρπακτικού είναι η αποξήρανση πολλών υγροτόπων, που αποτελούν το βιότοπο του Καλαμόκιρκου. Έχει αναφερθεί, για παράδειγμα, ότι παλαιότερα το είδος αυτό φώλιαζε στη Στυμφαλία ενώ τώρα δεν αναπαράγεται πουθενά στην Πελοπόννησο.
Δεν λείπουν, όμως, και τα κρούσματα λαθροθηρίας. Ο Καλαμόκιρκος απαντάται πιο συχνά κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση και το χειμώνα. Το φτέρωμά του ποικίλλει. Το αρσενικό έχει κυρίως καστανοκόκκινο σώμα με λίγο γκρίζο στην ουρά και στα φτερά. Το κεφάλι του είναι ραβδωτό κιτρινωπό, όπως και ο αυχένας και το στήθος ενώ το κάτω μέρος ζωηρό καστανό. Το θηλυκό έχει συνήθως σκοτεινό «μανδύα» που έρχεται σε αντίθεση με το ωχροκίτρινο κεφάλι, το σβέρκο και το λαιμό της ενώ πολλές φορές μερικά θηλυκά έχουν σκούρα χρώματα σε όλο το σώμα. Τα νεαρά έχουν τον πρώτο χρόνο σοκολατί -καστανό φτέρωμα που έρχεται σε αντίθεση με το ωχροκίτρινο κεφάλι τους, το ζωηρόχρωμο κίτρινο στέμμα και λάρυγγα. Θα συναντήσουμε τον Καλαμόκιρκο σε βαλτότοπους, έλη και εκτεταμένους καλαμιώνες, σε υγροτόπους παράκτιους ή εσωτερικούς. Φτιάχνει τη φωλιά του στο έδαφος, κοντά στο νερό, ανάμεσα στα καλάμια και στα χόρτα. Γεννάει 4-5 αβγά τα οποία κλωσσάει το θηλυκό επί 31-38 μέρες. Οι νεοσσοί δέχονται τις περιποιήσεις και των δύο γονιών και κάνουν τις πρώτες πτήσεις μετά από 40 -42 μέρες. Πετάει χαμηλά πάνω από τις καλαμιές με αραιά φτεροκοπήματα και διαγράφει μακριά, κυματιστά αερογλιστρήματα με τις φτερούγες σε σχήμα ανοιχτού V. Κυνηγάει εφορμώντας από χαμηλό ύψος και, εκτός από ψάρια, τρώει και μικρά πουλιά, θηλαστικά, ερπετά και βατράχια. Η φωνή του είναι συνήθως ένα υψηλόφωνο «κβιε».

ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 1995


from ανεμουριον https://ift.tt/2pChoBC
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.