Χανιά: Ο διασώστης του Mare Jonio, Ιάσονας Αποστολόπουλος στην ΕΡΤ Χανίων: «Απόλυτη ποινικοποίηση της αλληλεγγύης» (audio)

Χανιά: Ο διασώστης του Mare Jonio, Ιάσονας Αποστολόπουλος στην ΕΡΤ Χανίων: «Απόλυτη ποινικοποίηση της αλληλεγγύης» (audio)

«Αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μεσόγειο εκτελείται μια συνειδητή πολιτική επιλογή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι η επιλογή αυτή λέει, αφήστε να πνιγούν εκατοντάδες άνθρωποι, ώστε να μην έρχονται άλλοι». Αυτό τόνισε, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, εθελοντής διασώστης του πλοίου Mare Jonio, ενός νέου διασωστικού καραβιού, που έχει στόχο να σπάσει την απαγόρευση της διάσωσης και την πολιτική των κλειστών λιµανιών που έχει επιβάλλει η Ιταλία. Είναι η στρατηγική της αποτροπής, που ισχύει και στην Ελλάδα, όπως εξήγησε.

Όποιο καράβι στη Μεσόγειο διασώζει πρόσφυγες και μετανάστες και επιχειρήσει να τους προωθήσει σε Ευρωπαϊκό λιμάνι, δέχεται άμεση καταστολή, τόνισε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, Το Mare Jonio έχει κατασχεθεί από τις Ιταλικές αρχές, πριν από λίγες ημέρες και αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ. Το Mare Jonio ανήκει σε μια ανοιχτή πλατφόρμα από αντιρατσιστικές ομάδες και συλλογικότητες της Ιταλίας, που στόχο έχει να σπάσει τους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις που ποινικοποιούν την ίδια τη ζωή, όπως είπε.

Το κλείσιμο των λιμανιών είναι μια ακραία παραβίαση και του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, αφού σύμφωνα με αυτά, η διάσωση ενός ναυαγού είναι υποχρέωση, επιβάλλεται, τόνισε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος και πρόσθεσε ότι στα Ευρωπαϊκά λιμάνια έχει επέλθει μια καθολική ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης. Τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν πενταπλασιαστεί τα θύματα από πνιγμούς στη Μεσόγειο κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κανένα πλοίο δε σταματάει να βοηθήσει τους πρόσφυγες, επειδή φοβούνται τα αντίποινα της Ιταλίας.

Ιδιαίτερη αναφορά, ο εθελοντής διασώστης, έκανε για τις συνθήκες τρόμου που επικρατούν κυρίως στη Λιβύη, όπου κυβερνούν συμμορίες, άνθρωποι δολοφονούνται και βασανίζονται καθημερινά, γυναίκες βιάζονται, παιδιά κρατούνται ως όμηροι με στόχο τα λύτρα. Την ίδια ώρα, όπως είπε, Λίβυοι Λιμενικοί εκπαιδεύονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Βάση της Σούδας, σε πρακτικές αποτροπής, όπως ονομάζονται .

Ακούστε τη συζήτηση στο στούντιο της ΕΡΤ Χανίων με τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο:

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2o84xWV
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.