ΕΟΦ: Ανάκληση μετά το Zantac, όλων των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη

ΕΟΦ: Ανάκληση μετά το Zantac, όλων των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη

O ΕΟΦ αποφάσισε και ανακοίνωσε την ανάκληση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη, του παραγωγού UNION QUIMICO PHARMACEUTICO (UQUIFA), παρά το γεγονός ότι το πιστοποιητικό καταλληλότητας (CEP)  για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη βρίσκεται σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει ανάκληση όλων των παρτίδων του Zantac και των γενοσήμων του, τα οποία περιέχουν την ίδια (ρανιτιδίνη) δραστική ουσία.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ, ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης των κάτωθι φαρμακευτικών προϊόντων:

Τα φάρμακα που περιέχουν ρανιτιδίνη χρησιμοποιούνται ευρέως για να μειώσουν την παραγωγή γαστρικού οξέος σε ασθενείς με καταστάσεις όπως αίσθημα καύσου στο στομάχι και έλκη στομάχου. Διατίθενται με ή χωρίς ιατρική συνταγή ως δισκία και ενέσιμα σκευάσματα, και έχουν εγκριθεί από τις εθνικές αρχές.

Η ανάκληση γίνεται προληπτικά έως ότου ολοκληρωθεί η επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη, από τον
Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Αμερικανικό Οργανισμός Φαρμάκων, (FDA),  αφού σχετικές δοκιμασίες έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει μελετών σε ζώα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΕΟΦ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2p1Mnqt
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη