Πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό (video)

Πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό (video)

Πολιτική αντιπαράθεση προκαλούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση του καταυλισμού της Μόριας και την επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου. Η κυβέρνηση μιλά για μεταναστευτικό πρόβλημα που πρέπει να συζητηθεί με τους εταίρους ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση την κατηγορεί για ολιγωρία και αυταρχισμό.

Για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό, κάνει λόγο πλέον η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν να κάνουν με την αποσυμφόρηση του καταυλισμού της Μόριας εντός διμήνου παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου. Πιο συγκεκριμένα:

ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

-Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων

-Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων

-Αύξηση των επιστροφών σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020

-Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας»

-Συνέχιση αποσυμφόρησης νησιών του Αν. Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα

«Το να κρυβόμαστε και να μη βλέπουμε πραγματικότητα δε σε πάει μακριά. Θέλουμε κατανόηση και συζήτηση με εταίρους να συζητήσουμε πολιτική για πρόβλημα που άλλαξε υφή. Στο παρελθόν έγινε προσπάθεια να γίνει σε επίπεδο ενωσιακό, έχουν γίνει εθνικές προσπάθειες», ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας.

Σε ερώτηση για το πώς θα λειτουργούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που ανακοίνωσε χθες μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Πέτσας είπε ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ή προστασία θα μεταφέρονται στα κλειστά κέντρα, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν, είναι μέτρο αποτροπής. Εξήγησε ότι δεν μπορεί άνθρωποι που έχουν μπει παράνομα στη χώρα να έχουν το ίδιο καθεστώς με τους πρόσφυγες που δικαιούνται προστασίας.

Για ολιγωρία και αδυναμία της κυβέρνησης να δει το πρόβλημα στην ολότητα του και κυρίως να διεθνοποιήσει το ζήτημα, κάνει λόγο ο Αλέξης Χαρίτσης, που επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταστροφολογήσει.

«Η διαχείριση αυτού του ζητήματος δεν μπορεί να γίνει με αυταρχισμό, δεν μπορεί να γίνει με καταστολή, δεν μπορεί να γίνει με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που εξαπολύει η κυβέρνηση, πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο», ανέφερε ο Α. Χαρίτσης.

«Αυτοί που κληροδότησαν αυτήν την κατάσταση, σε μία νέα έξαρση του φαινομένου σαν αυτή που αντιμετωπίζει η χώρα θα έπρεπε αν δεν μπορούν πραγματικά να συμβάλουν, τουλάχιστον να σιωπήσουν», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος.

«Αυτό το οποίο γίνεται στη Μόρια είναι ντροπή για την ανθρωπότητα, είναι πρόβλημα για την αξιοπρέπειά μας και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη, όλη την προηγούμενη περίοδο, ότι θα δώσει κατευθείαν λύσεις», σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης.

Σχεδόν το σύνολο των μεταναστευτικών ροών που έρχονται πλέον στην Ελλάδα είναι παράνομοι μετανάστες, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

«Για μένα είναι όχι απλώς απαράδεκτη δήλωση αλλά μειώνει τη θέση της Ελλάδας στο σύνολο της ΕΕ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι αιτούντες άσυλο», απάντησε ο βουλευτής Δ. Βίτσας.

Εξάλλου, επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης προς τον Πρωθυπουργό, με θέμα «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Σκουλάς

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2p1Mq5D
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη