«Ώρα μηδέν» για την τουρκική επέμβαση στην Συρία – Τεθωρακισμένα στα σύνορα (video)

«Ώρα μηδέν» για την τουρκική επέμβαση στην Συρία – Τεθωρακισμένα στα σύνορα (video)

Ωρα μηδέν για την τουρκική επιχείρηση στη Συρία. Την τελευταία ωρα, καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα τουρκικών δυνάμεων στα σύνορα με την Συρία, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσής. Περίπου 100 φορτηγά που μεταφέρουν τεθωρακισμένα κατευθύνονται προς την συνοριακή πόλη Κίλις. Καθ`οδόν είναι και μονάδες κομάντος, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στην επιχείρηση μέσα στο έδαφος της Συρίας. Την ίδια ώρα, έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο ανάμεσα σε ΆγκυραΟυάσιγκτον και Μόσχα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Β. Πούτιν, οι δυο ηγέτες συζήτησαν την σχεδιαζόμενη επιχέιρηση στην Β. Συρία με τον Τ. Ερντογάν να υποστηρίζει πως η επιχείρηση θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

Η Τουρκία θα ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, περιλαμβανομένης της συριακής κυβέρνησης, για τη σχεδιαζόμενη επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως ανώτεροι τούρκοι και αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν μέτρα για τον σχηματισμό μιας «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και πιθανές ενέργειες που θα ακολουθήσουν την τουρκική επίθεση στην περιοχή.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Αλγερία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και πως ο μόνος στόχος της επίθεσης είναι μαχητές στην περιοχή. Πρόσθεσε πως ο Ερντογάν είπε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το σαββατοκύριακο πως η Άγκυρα θα εξαπολύσει την επίθεση, καθώς η Ουάσινγκτον καθυστέρησε τις προσπάθειες για τη δημιουργία στην περιοχή μιας «ασφαλούς ζώνης».

Εξάλλου το NTV μετέδωσε πως ο βοηθός του προέδρου Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο'Μπράιεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, πως η επιχείρηση της Τουρκίας έχει στόχο να καθαρίσει τα σύνορά της από μαχητές και να εξασφαλίσει την επιστροφή σύρων προσφύγων.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει ήδη δύο επιθέσεις στη Συρία, εκ των οποίων μία στις αρχές του 2018 η οποία επέτρεψε στον τουρκικό στρατό και σε Σύρους συμμάχους του να πάρουν τον έλεγχο του κουρδικού θυλάκου Αφρίν.

Εν μέσω αντιφατικών δηλώσεων στήριξης της Άγκυρας, αλλά και απειλών, ο Τράμπ ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί τον Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου και τόνισε οτι η Τουρκία είναι βασικός εμπορικός εταίρος της Αμερικής και σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε επίθεση η Δαμασκός

Οι αρχές της Συρίας δεσμεύθηκαν σήμερα να «εναντιωθούν σε οποιαδήποτε επίθεση» της Τουρκίας, η οποία απειλεί να εξαπολύσει επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Η Συρία επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της (…) να εναντιωθεί στην τουρκική επίθεση, με όλα τα νόμιμα μέσα», υπογραμμίζει πηγή του υπουργείου Εσωτερικών σε ανακοίνωση την οποία επικαλείται το Sana.

Κάνοντας λόγο για «τουρκικές επεκτατικές βλέψεις» το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του «τις στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα».

Η Συρία «επιρρίπτει την ευθύνη για αυτό που ετοιμάζεται να συμβεί σε ορισμένες κουρδικές οργανώσεις», υπογραμμίζεται επίσης στο κείμενο, όπου αναφέρεται πως οι αρχές τις είχαν προειδοποιήσει να μην γίνουν «εργαλεία στην υπηρεσία της αμερικανικής πολιτικής εναντίον της χώρας τους».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ρεπορτάζ: Λ. Αργύρη, Α. Φερεντίνου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2AUk7bF
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη