Φυγή χιλιάδων αμάχων απο τη συνεχιζόμενη τουρκική «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία (video)

Φυγή χιλιάδων αμάχων απο τη συνεχιζόμενη τουρκική «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία (video)

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας «Πηγή Ειρήνης», στη βόρεια Συρία. Η επίθεση του τουρκικού στρατού εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία έτρεψε την Πέμπτη χιλιάδες αμάχους σε φυγή, καθώς οι δυνάμεις της Άγκυρας προέλασαν παρά τη διεθνή κατακραυγή. Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία. Εν τω μεταξύ, το  Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έλαβε καμία απόφαση για την τουρκική εισβολή στη Συρία, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ρεπουμπλικανοί βουλευτές προωθούν νομοσχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, οι νεκροί ξεπερνούν τους 100, ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «χαμηλώνει» τον αριθμό σε τουλάχιστον 31, μεταξύ των οποίων οκτώ άμαχοι.

Έξι νεκροί από τα αντίποινα των Κούρδων σε δύο τουρκικές πόλεις.

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σήμερα στην κουρδική πόλη Καμισλί, στην βορειοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας της υπό κουρδική διοίκηση περιοχής.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν αυξήσει τη δράση τους μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης στη βορειοανατολική Τουρκία αυτή την εβδομάδα, χωρίς να κατηγορούν ευθέως την τζιχαντιστική οργάνωση για την επίθεση.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν 11 χωριά και σκότωσαν 342 Κούρδους πολιτοφύλακες τους οποίους αναφέρει ως τρομοκράτες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας που  ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο ενός λοχία και τον τραυματισμό τριών στρατιωτών.

Δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Anadolu τραυματίστηκαν από πυρά Κούρδων, κοντά στην εμπόλεμη ζώνη.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία, εκ των οποίων ολοένα και περισσότεροι διαμένουν προσωρινά σε καταφύγια και σχολεία, μετά την έναρξη αυτήν την εβδομάδα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή, έγινε γνωστό σήμερα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Έχουν εκτοπιστεί ήδη περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Άιν και Ταλ Άμπιαντ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο παρέχει βοήθεια σε περίπου 650.000 ανθρώπους στη Συρία.

Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της βορειοανατολικής Συρίας  έκλεισε αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Οι συρο-κουρδικές δυνάμεις αντιστέκονται και καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι βομβαρδίζουν επίτηδες φυλακές όπου κρατούνται τζιχαντιστές.

Η εισβολή της Τουρκίας δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χλμ στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλουτ Τσαβούσογλου,

Επιμένει στις αντιφατικές δηλώσεις ο Αμερικάνος πρόεδρος.

Έχουμε τρεις επιλογές, να στείλουμε στρατεύματα και να κερδίσουμε , να πλήξουμε την Τουρκία οικονομικά και με κυρώσεις ή να διαμεσολαβήσουμε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων, δήλωσε ο Ντοναλντ Τραμπ.

Η Άγκυρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες εάν δεν προστατεύσει τους ευάλωτους πληθυσμούς και δεν περιορίσει το αυτό-αποκαλούμενο ΙΚ, προειδοποίησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας έως αυτό το στάδιο, δεν έχει ξεπεράσει τις αμερικανικες κόκκινες γραμμές.

Δεκάδες στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ετοιμάζονται να καταρτίσουν σχέδιο νόμου για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, μπορεί να δραπετεύσουν από τη φυλακή ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει εκεί η Τουρκία. μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν, δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει υπό έλεγχο την κατάσταση, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή.

Η Άγκυρα να τερματίσει άμεσα την επιχείρηση, ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος. Το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας βρίσκεται «στο τραπέζι», λέει το Παρίσι δια της υφυπουργου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν που δήλωσε ότι «θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα»,

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είπε στον τούρκο ομόλογό του πως πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία πριν γίνει «ανεπανόρθωτη» και υπογράμμισε πως η εισβολή της Τουρκίας υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Ενώ ο υπουργός επανέλαβε ότι εκτιμάμε τη διμερή στρατηγική σχέση μας, αυτή η εισβολή υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία», αναφέρεται σε δήλωση του Πενταγώνου σχετικά με τη συνομιλία του Έσπερ με τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και προστίθεται ότι ο αμερικανός υπουργός τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να βλάψουν αμερικανικό προσωπικό στη Συρία.

«Στο πλαίσιο του τηλεφωνήματος, ο υπουργός Έσπερ ενθάρρυνε έντονα την Τουρκία να διακόψει τις δράσεις στη βορειοανατολική Συρία για να αυξήσει την πιθανότητα οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι εταίροι μας να μπορέσουν να βρουν κοινό δρόμο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης πριν αυτή γίνει ανεπανόρθωτη», δήλωσε ο Έσπερ.

Το τηλεφώνημα έγινε χθες, Πέμπτη, προστίθεται στη δήλωση του Πενταγώνου.

Να σταματήσει την επίθεσή της στην βόρεια Συρία κάλεσε σήμερα την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η τουρκική επιχείρηση να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, να ενισχύσει το «Ισλαμικό Κράτος» και να προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα.

«Σε όλες μας τις δηλώσεις από την Τετάρτη είναι σαφές ότι απορρίπτουμε την στρατιωτική επέμβαση και δεν συμμεριζόμαστε τους διακηρυγμένους στόχους της Τουρκίας (…) Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει την επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Ράινερ Μπρόιλ σημείωσε, πάντως, ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει την μεγάλη επιβάρυνση της Τουρκίας με το προσφυγικό και αναφέρθηκε τόσο στην οικονομική βοήθεια που δίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην βούληση να ληφθούν επιπλέον μέτρα εάν διαπιστωθεί ότι τα ισχύοντα δεν επαρκούν.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την ΕΕ και υπενθύμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε το τελευταίο διάστημα επιτακτικά και επανειλημμένα ζητήσει από την Τουρκία να απέχει από μια στρατιωτική επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία.

Την αναστολή οποιασδήποτε νέας εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία, ανακοίνωσε η Νορβηγία.

Έκτακτη σύνοδο για αύριο ανακοίνωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Ο Ταγιπ Ερντογάν απείλησε εκ νέου να ανοίξει τα σύνορα και να στείλει 3,6 εκ. Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν την τουρκική επιχείρηση κατοχική.

«Εκτός τόπου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter, τις απειλές του Τούρκου Προέδρου.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου», έγραψε ο κ. Τουσκ στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υποκύψει στις απειλές της Τουρκίας ότι θα ωθήσει εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες προς τις χώρες της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, προσθέτοντας πως η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία.

Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών και χρέος της διεθνούς κοινότητας και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή, ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, τόνισε στη συνάντησή του με τον γγ του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, τόνισε πως οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ζήτησε ενεργότερη  συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς τα θαλάσσια σύνορά μας.

Αυτοσυγκράτηση συνέστησε στην Τουρκία, ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στολτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις τη συμμαχίας, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της συμμαχία αλλά υπάρχει ανησυχία για την κλιμακούμενη βία. «Κοινός εχθρός και τρομοκρατία σημαίνει ISIS και αυτόν τον εχθρό θα αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία είναι «αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία» και να φτάσει μέχρι το τέλος.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί  να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση και διστάζει να διεκδικήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ασκεί πολιτική κατευνασμού, που σύμφωνα με τη δική του εμπειρία δεν θα οδηγήσει πουθενά.
Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική Εϊδηση: Τουρκία-Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις με νεκρούς αμάχους-Δεν κατέληξε σε συμφωνία ο ΟΗΕ (video+gallery)

 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2VELwrN
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη