Συρία: Βομβαρδισμός αμερικανικών θέσεων από τουρκικό πυροβολικό-Με «εξουδετέρωση της τουρκικής οικονομίας» απειλούν οι ΗΠΑ (video)

Συρία: Βομβαρδισμός αμερικανικών θέσεων από τουρκικό πυροβολικό-Με «εξουδετέρωση της τουρκικής οικονομίας» απειλούν οι ΗΠΑ (video)

Νέα διάσταση στην τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, δίνει η χθεσινοβραδινή μεγάλη έκρηξη μερικές εκατοντάδες μέτρα από αμερικανικό φυλάκιο. Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πυρά του τουρκικού πυροβολικού κοντά στην πόλη Κομπάνι, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. «Δεν επρόκειτο περί λάθους. Οι Τούρκοι γνώριζαν καλά ότι εκεί υπάρχουν στρατιώτες των ΗΠΑ. Απαιτούμε από Τουρκία να αποφύγει πράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αμυντικές δράσεις εκ μέρους των ΗΠΑ» δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου

Με φόντο τις εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν σε νέα του δήλωση είπε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την άδεια σε Αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν «πολύ σημαντικές» νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, οι οποίες ωστόσο επί του παρόντος δεν ενεργοποιούνται.

Οι ΗΠΑ μπορούν να «εξουδετερώσουν» την τουρκική οικονομία «αν καταστεί αναγκαίο», είπε ο Μνούτσιν.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση, και επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών. Παράλληλα ανακοίνωσε νέο απολογισμό των μαχών αναφέροντας 415 Κούρδους πολιτοφύλακες νεκρούς, καθώς και 17 πολίτες. Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση 14 είναι τα χωριά που έχουν καταληφθεί από τουρκικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 100.000 είναι οι Κούρδοι που έχουν εκτοπιστεί από την τουρκική εισβολή, και εκφράζονται φόβοι για ανθρωπιστική καταστροφή.

Η εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία προκαλεί έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Τον τερματισμό της τουρκικής επίθεσης το ταχύτερο ζήτησαν Γερμανία και Γαλλία, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αναγέννησης του Ισλαμικού Κράτους, που θα προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα.

Απαντώντας πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε ότι δεν θα σταματήσει την στρατιωτική επιχείρηση. «Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2M9Mauo
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη