Στη Σύνοδο Κορυφής οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας-Βόρειας Μακεδονίας (video)

Στη Σύνοδο Κορυφής οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας-Βόρειας Μακεδονίας (video)

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες θα δώσουν την κατεύθυνση για τα επόμενα βήματα σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες την προσπάθεια των δυο χωρών την μπλόκαρε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ , που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο, η Γαλλία, υποστηριζόμενη από τις Κάτω Χώρες και τη Δανία, με το επιχείρημα, ότι δεν πρέπει να οριστεί ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρήσει την προσέγγισή της για τη διαδικασία της διεύρυνσης γενικότερα.

Μετά τη συζήτηση, η Προεδρία εξέδωσε διαδικαστικά συμπεράσματα, επισημαίνοντας ότι το Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το επισήμανε πριν από λίγο και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Την οριστική απάντηση θα τη δώσει το Συμβούλιο. Η Κομισιόν είναι πεπεισμένη ότι και οι δύο χώρες αξίζουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις». «Ας είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα Βαλκάνια, για να μην επαναβαλκανοποιηθούν όπως παλιά», κατέληξε στη δήλωσή του ο Έλληνας Επίτροπος.

Το Παρίσι, επιζητεί να καταστήσει πιο αυστηρή την ενταξιακή διαδικασία και να αλλάξει όλο το φάσμα των κανόνων διεύρυνσης, ώστε να είναι δυνατή η αποπομπή από τη διαδικασία, χωρών που δεν συμμορφώνονται με το κοινοτικό κεκτημένο. Και στην περίπτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βασικό ζήτημα είναι εάν οι δύο χώρες συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για το κράτος δικαίου.

Η Γαλλία θα ήθελε να αναβληθεί η απόφαση, τουλάχιστον για το επόμενο έτος, ώστε στο μεταξύ, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει ένα νέο σχέδιο επί της διαδικασίας.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση Βρυξέλλες : Γ. Συριόπουλος

Σχετική είδηση: Γαλλικό «βέτο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Αλβανία και Β. Μακεδονία (video)

 

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2VQ9yjB
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.