Επανεκδίδεται η “Φιλολογική Πρωτοχρονιά” από το Λέσβιο συγγραφέα Αντώνη Θαλασσέλη

Επανεκδίδεται η

Ο λογοτέχνης, ποιητής, μουσικοσυνθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός του λογοτεχνικού πολιτιστικού WEB ραδιοφώνου witradio.gr, Αντώνης Θαλασσέλης, με καταγωγή από το Μπορό (σημερινό Νεοχώρι) Λέσβου, επανεκδίδει τη "Φιλολογική Πρωτοχρονιά", όπως ενημερώνει η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.

Η "Φιλολογική Πρωτοχρονιά", ήταν ένας φιλολογικός τόμος 500 σελίδων και εκδίδονταν από τον εκδοτικό οίκο ΜΑΥΡΙΔΗ που ιδρύθηκε το 1929 και ήταν ετήσια λογοτεχνική και καλλιτεχνική έκδοση με έδρα την Αθήνα. Ήταν ο πρώτος εκδοτικός οίκος που είχε εκδώσει τον "ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗ" του ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ!
Είχε σαν σκοπό να φιλοξενηθούν αξιόλογοι δημιουργοί από τους χώρους της ποίησης, της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας, γλυπτικής αλλά και από άλλους χώρους επίσης.
Στις σελίδες της έχουν καταχωρηθεί κείμενα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών και εικαστικών και στο τυπογραφείο του ιδρυτή Αριστείδη Μαυρίδη (1903 – 1997) σύχναζαν μεγάλα πνευματικά ονόματα όπως Νικηφόρος Βρεττάκος και πολλοί άλλοι, αυτά τα αναφέρει στο βιβλίο του "Άφθαρτοι εν φθορά" ο βραβευμένος Λέσβιος συγγραφέας Δημήτρης Νικορέτζος!

Διακρίσεις

Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών ήταν να τιμηθεί η έκδοση της με πολλές διακρίσεις, με σημαντικότερες το Βραβείο ακαδημίας Αθηνών το 1991, έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών το 1988 και βραβείο ''ΙΠΕΚΤΣΙ'' το 1988.

70 χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης

Η αρχική έκδοση έγινε τον Δεκέμβριο του 1942 κάτι το οποίο αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα επιτεύγματα της Ελληνικής πνευματικής δημιουργίας, σε μια εποχή αβάσταχτης δυστυχίας και στερήσεων (έβγαινε ακόμα και στην κατοχή).
Φυσικά ο απώτερος σκοπός της έκδοσης ήταν ο Έλληνας να διατηρήσει την πνευματική αντίστασή του στον κατακτητή, προβάλλοντας την ελληνική πνευματική δημιουργία.
Αυτό το τεράστιο έργο για τα Ελληνικά γράμματα μετά από 70 χρόνια συνεχούς έκδοσης σταμάτησε το 2011 και τώρα το 2019 επανεκδίδεται η Νέα Φιλολογική Πρωτοχρονιά από τον Αντώνη Θαλασσέλη, ο οποίος πέραν όλων των προαναφερομένων ιδιοτήτων του, είναι και πρόεδρος του συλλόγου Νεοχωριτών Λέσβου Αττικής «Ο Μπορός», με συνεχή δράση πολλών ετών και στα Δ.Σ. και στην έκδοση του περιοδικού " Ο Μπουρός"  ,

Τώρα συγκεντρώνετε το υλικό και μπορεί να συμμετέχει κάθε δημιουργός με τα έργα του. Μετά την ολοκλήρωση του Λογοτεχνικού τόμου της Νέας Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς θα γίνει η παρουσίασή της στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών στις αρχές του 2020, με τη στήριξη και της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) όπου και θα μοιραστούν τα τεύχη.

The post Επανεκδίδεται η "Φιλολογική Πρωτοχρονιά" από το Λέσβιο συγγραφέα Αντώνη Θαλασσέλη appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2K7lhWt
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.