Στην Αλβανία ο Δένδιας με εντολή Μητσοτάκη-Στα ερείπια επιχειρεί η ΕΜΑΚ-Διεθνής βοήθεια

Στην Αλβανία ο Δένδιας με εντολή Μητσοτάκη-Στα ερείπια επιχειρεί η ΕΜΑΚ-Διεθνής βοήθεια

Τη συμπαράστασή τους στον αλβανικό λαό εξέφρασε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και πρωθυπουργοί και Πρόεδροι χωρών της περιοχής της Βαλκανικής. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ δήλωσε «έτοιμη να προσφέρει βοήθεια».

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού βρίσκονται στην Αλβανία δύο κλιμάκια της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια, με εντολή του Πρωθυπουργού.


Από τα Γιάννενα αναχώρησε ακόμη μία ομάδα έρευνας και διάσωσης με 15 άτομα της 5ης ΕΜΑΚ και ειδικά πυροσβεστικά οχήματα.

Φθάνοντας από τα Σκόπια στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στο Δυρράχιο όπου βρισκόταν ήδη και επιχειρούσε κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα επισκέφθηκαν τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε πληγεί από τον σεισμό.

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν μαζί το γήπεδο του Δυρραχίου, όπου βρήκαν κατάλυμα πολλοί άνθρωποι.

«Βρήκε μεγάλη συμφορά την χώρα μας, αλλά ευτυχώς υπάρχουν φί8λες χώρες που βοηθούν και ο Ελληνικός λαός μας συμπαραστέκεται» δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε μία φίλη χώρα και φεύγουμε τώρα να επιστρέψουμε στα Τίρανα όπου θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Επιστολή συμπαράστασης προς τον πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου για τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού στη γειτονική χώρα απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με τον αλβανικό λαό», αναφέρει σε ανάρτησή του o Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ενώ την συμπαράστασή τους εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής προστασίας.

Ομάδα διάσωσης έστειλε και  η Ρουμανία αποτελούμενη από 50 άτομα για να συνδράμει στο έργο των συνεργείων διάσωσης, μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Εκτάκτων Καταστάσεων, Ράιντ Αραφάτ.

«Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να στηρίξει και να βοηθήσει την Αλβανία» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Εκ. Ζαχαρίεβα. Τα συλλυπητήρια της για τα θύματα του σεισμού μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την Αλβανία, εξέφρασε προς τον Αλβανό ομόλογό της Γκεντ Τσακάι, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αιτήματος των Αλβανικών αρχών

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτή τη δύσκολη ώρα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στην σεισμόπληκτη Αλβανία.

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο τηλεγράφημα του «ΑΤΑ», ευχαρίστησε την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Τουρκία για τις προσφορές βοήθειας που έκαναν προς την Αλβανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Αλβανικό λαό και την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.

Το σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για την παραγωγή δορυφορικών εικόνων των πληγεισών ζωνών ενώ το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε επαφή με τις Αλβανικές αρχές και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση.

Η ΕΕ θα αναπτύξει, επίσης, ομάδα πολιτικής προστασίας για να βοηθήσει τις αρχές να συντονίσουν την απάντηση και να αξιολογήσουν τις υλικές ζημιές.

«Βρισκόμαστε δίπλα στην Αλβανία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο μετά τους σεισμούς. Έχουμε κινητοποιήσει άμεση στήριξη για να βοηθήσουμε τις τοπικές αρχές και ομάδες διάσωσης από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία βρίσκονται ήδη στο δρόμο τους» τόνισαν σε κοινή τους δήλωση η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Χρήστος Στυλιανίδης

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σάσολι εξέφρασε τη θλίψη του τονίζοντας ότι οι σκέψεις είναι κοντά στα θύματα και τις οικογένειες τους.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2QTZhmg
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη