Νέα έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Νέα έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Σε εξέλιξη είναι νέα έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες. 

Ήταν λίγο μετά τις 9.30 χθες το πρωί όταν στις εισόδους των κεντρικών γραφείων διοίκησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας ομάδες των 15-20 ατόμων... χτύπησαν το κουδούνι.

«Θα θέλαμε να δούμε τον διευθύνοντα σύμβουλο. Είμαστε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού» ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι της ανεξάρτητης Αρχής το έκπληκτο προσωπικό ασφαλείας των κτιρίων.

Οπως επισημαίνει τραπεζική πηγή στα «ΝΕΑ», «πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις, που δεν έχουμε ξαναζήσει στον τραπεζικό κλάδο. Ξαφνικά βρέθηκαν 4-5 άτομα στο γραφείο μου και άρχισαν να τα ψάχνουν όλα. Τα email μου, τα χαρτιά μου, ακόμη και τις φωτογραφίες που έχω στον υπολογιστή μου».

Δεν έλειψαν μάλιστα και στιγμές έντασης. Ενδεικτικό είναι το περιστατικό με τραπεζίτη που επιχείρησε να βγει από το γραφείο με τον χαρτοφύλακά του και οι ελεγκτές τον σταμάτησαν. Αμεσα κλήθηκε η νομική υπηρεσία της τράπεζας για να επιληφθεί του θέματος και τα πνεύματα ηρέμησαν. Ωστόσο, η έρευνα συνεχίστηκε κανονικά και ήταν ενδελεχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συστημικό όμιλο τα στελέχη της Επιτροπής έκλεισαν οκτάωρο. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά εάν υπήρχε προσυνεννόηση για τις προμήθειες που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα των ιδιωτών. Οπως αναφέρουν, η έφοδος στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών και

Τι ψανει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει αναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των τραπεζών. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η όλη επιχείρηση έγινε αυτεπάγγελτα και με άκρα μυστικότητα έπειτα από καταγγελίες που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή από θιγόμενους, ώστε να διερευνηθεί ενδεχόμενη παράτυπη συμπεριφορά των τραπεζών κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των διαφόρων χρεώσεων και προμηθειών που έχουν εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες. Η αλήθεια είναι πως οι χθεσινοί έλεγχοι εξέπληξαν τις τραπεζικές διοικήσεις. Κι αυτό διότι όλα έδειχναν, κατά τους ίδιους, πως το κλίμα έντασης με την κυβέρνηση, με αφορμή τις προμήθειες, είχε εκτονωθεί μετά τις ανακοινώσεις κατάργησης συγκεκριμένων χρεώσεων την περασμένη Παρασκευή.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζουν ότι η επιχείρηση από την πλευρά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία είναι Ανεξάρτητη Αρχή, κινήθηκε αυτεπαγγέλτως και χωρίς να έχει αποσταλεί κανένα σχετικό αίτημα από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη. Σε σχέση με τον αιφνιδιαστικό της χαρακτήρα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως αποτελεί πάγια τακτική της Επιτροπής. «Πάντα έτσι συμβαίνει σε όλες τις υποθέσεις που διερευνούμε. Ετσι έγινε στο παρελθόν σε όλες τις μεγάλες έρευνες για καρτέλ, όπως στα σουπερμάρκετ, στον κατασκευαστικό κλάδο, σε επιχειρήσεις ζυθοποιίας και σε γαλακτοβιομηχανίες. Οι έλεγχοι δεν προαναγγέλλονται» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πάντως πως προς ημερών ο Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής είχε αναφερθεί στο θέμα, με αφορμή επερώτηση από το ΚΙΝΑΛ. Οπως είχε πει, «εξετάζουμε πάρα πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές. Γιατί, όπως ξέρετε πολύ καλά, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν και οι τέσσερις τράπεζες από κοινού αποφασίζουν παρόμοιες χρεώσεις, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι εδώ και είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελία για κάτι τέτοιο. Το θεσμικό πλαίσιο είναι εκεί και τα πρόστιμα πάρα πολύ μεγάλα. Αρα, εναρμονισμένες πρακτικές δεν θα επιτρέψουμε».via Ειδήσεις τώρα https://ift.tt/32s6Ja8
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.