ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αποδυναμώνει την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αποδυναμώνει την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία

Κοινή ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και Κατερίνας Παπανάτσιου για την απόφαση του Υπ. Παιδείας να ανασταλεί  η  έναρξη λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης

Από τα πρώτα βήματά της, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της για την υποβάθμιση και συρρίκνωση της Δημόσιας Eκπαίδευσης, ακυρώνοντας σταδιακά και απαξιώνοντας όλες τις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων με κορμό τον  ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκίνησε με την αναστολή επ' αόριστο της λειτουργίας των διετών τμημάτων Eπαγγελματικής Eκπαίδευσης, στη συνέχεια κατάργησε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ακολούθησε η κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ μόλις χτες ανακοινώθηκε  η αναστολή λειτουργίας 38 νέων Τμημάτων, τα οποία ιδρύθηκαν και θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2020, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και τρία  τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ισχυριζόμενοι ότι τα καταργηθέντα τμήματα ήταν προεκλογικές εξαγγελίες, εμπαίζουν τη Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τον ελληνικό λαό που θυμάται πολύ καλά ότι η διαβούλευση με τα Ανώτατα Ιδρύματα για το νέο Χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας διήρκεσε τουλάχιστον δύο χρόνια και αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να ενσωματωθούν οι  ανάγκες και  οι προτάσεις των τοπικών κοινωνιών και των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων. Η ακαδημαϊκή έναρξη λειτουργίας τους ήταν στην αποκλειστική ευθύνη των ιδρυμάτων, τα οποία γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη στελέχωσή τους.

Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καταργείται το τμήμα Λογοθεραπείας στη Λαμία, το τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Ηλικία στην Καρδίτσα και το τμήμα Ψυχολογίας στον Βόλο. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα σημαντική δράση και κατατάσσεται πλέον ως 3ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας λαμβάνοντας συνεχώς διακρίσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Το Τμήμα Ψυχολογίας στο Βόλο προέκυψε έπειτα από πρόταση του Τμήματος Ειδικής Αγωγής η οποία υιοθετήθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  με το σκεπτικό πως σε μια Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών θα ήταν πολύ καλό να υπάρχει ένα Τμήμα Ψυχολογίας που να υποστηρίζει τα Παιδαγωγικά Τμήματα. Άλλωστε, η ψυχολογία είναι συνυφασμένη με τη παιδαγωγική και είναι ένας τομέας με πολύ υψηλή ζήτηση. Η κατάργησή του θα ανακόψει την σημαντική αναπτυξιακή  πορεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παράλληλα, τους τελευταίους δύο μήνες από την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου   είδαμε τα κενά στα σχολεία,  την "αναστολή" των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Εκπαίδευση και την κατάργηση των 10.500 μόνιμων διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η αποδυνάμωση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας με σκοπό την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης.

 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/36LNI5V
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη