Σπύρος Σγαντζούρης: Η Ελλάδα και ο.. γάιδαρος!


Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο..ΓΑΪΔΑΡΟΣ!

Μια μέρα o γάιδαρος ενός αγρότη έπεσε σε ένα πηγάδι. Το ζώο φώναζε απελπισμένα για ώρες και ο αγρότης προσπαθούσε να καταλάβει τι έπρεπε να κάνει. Τέλος, αποφάσισε ότι το ζώο ήταν γέρικο και τα έξοδα που απαιτούνταν για να το βγάλει από το πηγάδι ήταν πολλά. Δεν άξιζε τον κόπο να προσπαθήσει να σώσει τον γάιδαρο. Το μόνο που σκέφτηκε να κάνει ήταν να τον θάψει ζωντανό.

Κάλεσε… όλους τους γείτονές του να έρθουν και να τον βοηθήσουν. Πήραν όλοι, λοιπόν, από ένα φτυάρι και άρχισαν να πετάνε χώματα στο πηγάδι. Στην αρχή, ο γάιδαρος συνειδητοποίησε τι συνέβαινε και φώναξε φρικτά, ούρλιαξε…

Μετά όμως, προς έκπληξη όλων, ησύχασε. Λίγα φορτία χώμα είχαν πέσει στο πηγάδι, όταν ο γεωργός κοίταξε κάτω και έμεινε έκπληκτος με αυτό που είδε. Ήταν κάτι καταπληκτικό! Με κάθε φτυαριά χώμα που έπεφτε στην πλάτη του, ο γάιδαρος τιναζόταν και έκανε ένα βήμα προς τα πάνω.

Οι γείτονες του αγρότη συνέχισαν να πετάνε φτυαριές χώμα πάνω στο ζώο και αυτό κάθε φορά τιναζόταν και έκανε ένα βήμα προς τα πάνω. Πολύ σύντομα, όλοι ήταν έκπληκτοι με τον γάιδαρο που έχει φτάσει πια στην επιφάνεια του πηγαδιού»!

Το ηθικό δίδαγμα του μύθου μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους. Η κύρια ιδέα όμως είναι ότι:

Η ζωή μπορεί να φέρει πολλές «φτυαριές» από σκουπίδια (προβλήματα) μέσα στο πηγάδι της ζωής. Δείχνει όμως πως καθένα από τα προβλήματα μπορεί να μετατραπεί σε ένα εφαλτήριο για κάτι καινούριο. Συνιστά να πατάμε πάνω στο πρόβλημα ώστε να κάνουμε ένα βήμα πιο πάνω που θα μας οδηγήσει ψηλότερα!

Από το Blogger.