CHARLES-ÉDOUARD JEANNERET-GRIS (LE CORBUSIER) (1887-1965). ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, ζωγράφος, συγγραφέας και θεωρητικός της τέχνης, ο Ελβετός Charles-Édouard Jeanneret-Gris, γνωστός ως Le Corbusier (Λε Κορμπυζιέ), υπήρξε ένας από τους επιστήμονες που άσκησαν βαθιά επιρροή στην εξέλιξη της αισθητικής του 20ου αιώνα. Από νεαρός ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για τη διαλεκτική σύνθεση των διαφόρων τεχνών. Το 1911, σε ηλικία 24 χρόνων,
ο Le Corbusier επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα, σ' ένα ταξίδι που ξεκίνησε από τη Γερμανία για την Ανατολή. Για επτά περίπου μήνες διέσχιζε τη Βοημία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), την Ελλάδα και την Ιταλία, μαζί με τον ιστορικό της τέχνης Auguste Klipstein (Ωγκύστ Κλίπσταϊν). Στην Ελλάδα επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Ιτέα, τους Δελφούς και την Πάτρα. Μεταξύ 22 και 25 Αυγούστου 1911 πήγε από την Κωνσταντινούπολη στον Άθω, όπου και παρέμεινε 18 μέρες. Στο διάστημα αυτό τράβηξε και φωτογραφίες. Στην Ελλάδα ο Le Corbusier ανακάλυψε και επαλήθευσε την καθαρή δημιουργία του πνεύματος και την ανθρώπινη κλίμακα, τον Παρθενώνα και τα σπίτια των Κυκλάδων, όπως αναφέρει ο Γιώργος Σημαιοφορίδης στην εισαγωγή του βιβλίου του Le Corbusier Κείμενα για την Ελλάδα. Φωτογραφίες και Σχέδια (Αθήνα 1987). Οι φωτογραφίες του από την Ελλάδα δείχνουν φαινομενικά ερασιτεχνικές, όμως με μια πιο προσεκτική ματιά διακρίνεις τη διεισδυτική προσέγγιση του δημιουργού, στα θέματα που τον ενδιέφεραν. Στις αρχές της δεκαετίας του '20 υιοθέτησε το όνομα Le Corbusier, με το οποίο και έγινε γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δεύτερο ταξίδι του στην Ελλάδα έγινε το 1933 στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής (CIAM), που οργανώθηκε πάνω στο πλοίο «Πατρίς», το οποίο πραγματοποιούσε κρουαζιέρες μεταξύ της Μασσαλίας, του Πειραιά και των ελληνικών νησιών. Και αυτό το ταξίδι είχε ενδιαφέρον για τον διάσημο πια αρχιτέκτονα, γιατί για πρώτη φορά επισκέφθηκε τα νησιά του Αιγαίου. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν φωτογράφισε κατά τη διάρκεια της παραμονής του εδώ.

ΑΛΚΗΣ Ξ. ΞΑΝΘΑΚΗΣ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 1839-1979»
ΤΟΜΟΣ Α’
ΠΑΠΥΡΟΣ
ΑΘΗΝΑ
2008


from ανεμουριον https://ift.tt/2CdRjvH
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη