Αλβανία: Θρήνος και αγωνία πάνω από τα ερείπια-Μάχη για τον εντοπισμό επιζώντων(video)

Αλβανία: Θρήνος και αγωνία πάνω από τα ερείπια-Μάχη για τον εντοπισμό επιζώντων(video)

Περισσότεροι από 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αλβανία. Από τον σεισμό κατέρρευσαν κτήρια, ενώ οι περισσότερες περιοχές δεν έχουν ρεύμα. Μάχη για τον εντοπισμό επιζώντων δίνουν τα σωστικά συνεργεία.

Ο φονικός σεισμός άφησε πολλούς ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν.

Όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας της Αλβανίας Ogerta Manastirliu, υπάρχουν τουλάχιστον 600 τραυματίες που έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία. 300 γιατροί και νοσηλευτές και 45 εθνικές ομάδες έκτακτης ανάγκης πλαισιώνουν τις ιατρικές ομάδες» δήλωσε η υπουργός.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι «έχουμε χάσει τη ζωή μας» σε ένα τουίτ που δημοσιεύτηκε λίγες μόνο ώρες μετά τον σεισμό.

Σ΄ ένα σύντομο διάγγελμα μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τον καταστροφικό όπως χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό των 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δεσμεύτηκε ότι τα σωστικά συνεργεία θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος. Ο Ράμα ανέφερε ότι μέχρι τώρα απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία 41 άτομα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένα δεκάδες άλλα.

Κάλεσε τον αλβανικό λαό να δείξει ιδιαίτερη αλληλεγγύη, υπομονή και ηρεμία.

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες προς αρκετές χώρες για την έμπρακτη ετοιμότητα και αλληλεγγύη που δείχνουν στο πλευρό του αλβανικού λαού σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Μεταξύ των χωρών που σπεύδουν να παράσχουν τη δική τους συμπαράσταση, Αλβανός ο πρωθυπουργός ανέφερε τις δύο μονάδες ΕΜΑΚ της Ελλάδας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα αμέσως μετά τον σεισμό.

Ένα βίντεο δείχνει ένα παιδί να ουρλιάζει, καθώς οι διασώστες προσπαθούσαν να τον τραβήξουν από τα ερείπια του σπιτιού του.

Συγκλονιστική είναι και η στιγμή που τα συνεργεία διάσωσης καταφέρνουν να βγάλουν σώο από τα συντρίμμια ένα 24χρόνο.

Ένα αυτοκίνητο πιάνει φωτιά όταν πάνω του πέφτει το κτήριο που κατέρρευσε.

Τα περισσότερα κτήρια κατέρρευσαν στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Τουλάχιστον οκτώ πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Το ξενοδοχείο Palma δεν αντέξε τη ένταση του σεισμού.

Σύμφωνα με το αμερικανικό USGS, ο σεισμός ήταν εγέθους 6,4 βαθμών. Η δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 π.μ. (05:00 ώρα Ελλάδας) και είχε μικρό εστιακό βάθος ήτοι,10χλμ.

Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.

Οι επιστήμονες πάντως εκφράζουν φόβους ότι οι ζημιές από το μεγάλο σεισμό θα είναι πολύ μεγάλες, αλλά  συμφωνούν ότι αποκλείεται να ενεργοποιήσουν ρήγματα στον ελληνικό χώρο.

«Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί στην Αλβανία δεν μπορεί να επηρεάσει σε καμία περίπτωση τον ελληνικό χώρο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Πολλά σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κάνοντας ακόμα χειρότερη την κατάσταση. Σειρήνες ασθενοφόρων, συναγερμοί και φωνές που καλούσαν σε βοήθεια ακουγόταν από παντού.

 

 

«Δεν υπάρχει πληροφορία για Έλληνες ανάμεσα στα θύματα του σεισμού», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, Γλυκερία Μητροπούλου

Την ίδια στιγμή ο στρατός κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων.

Όπως είναι γνωστό η επιστροφή στα σπίτια είναι δύσκολη εφόσον ο κίνδυνος παραμένει ορατός λόγω των πιθανών συνεπειών από την μετασεισμική ακολουθία.

Μέχρι τώρα καταγράφηκαν περισσότερες από 25 μετασεισμικές δονήσεις με την εντονότερη εκείνη των 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες από τον μεγάλο σεισμό και 5 Ρίχτερ στις 14.14 τοπική η ώρα.

 

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/37JfDEi
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη