Σύλλογοι του Ροδολίβους

ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ
Η «Φιλόπτωχος Αδελφότης», όπως έχει αναφερθεί, ιδρύθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και πιο συγκεκριμένα το 1903. Ο σύλλογος αυτός, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του δασκάλου Γεώργιου Πολυζωΐδη και του Δεσπότη Δράμας Χρυσόστομου. Πρόκειται για δύο σημαντικά πρόσωπα αφού ο μεν Πολυζωΐδης ήταν απόγονος του Αναστάσιου Πολυζωΐδη που ψήφισε ΟΧΙ στην καταδίκη του Κολοκοτρώνη, ενώ ο Χρυσόστομος έγινε αργότερα Μητροπολίτης Σμύρνης και δολοφονήθηκε το 1922 από τους Τούρκους κατά τη Μικρασιατική καταστροφή. Πρόεδρος του συλλόγου υπήρξε ο μετέπειτα Δήμαρχος του Ροδολίβους, Βασίλειος Χατζηπαπίδης. Κρυφός σκοπός του συλλόγου ήταν να βοηθάει το αντάρτικο σώμα του Μακεδονομάχου Καπετάν Δούκα, που δραστηριοποιούνταν στο Παγγαίο.
ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Ο Αθλητικός Σύλλογος Εθνικός Ροδολίβους ιδρύθηκε το 1956 μετά από συγχώνευση των ποδοσφαιρικών ομάδων του Κεραυνού, της Αναγέννησης και του Μέγα Αλέξανδρου. Εκτός από αυτές υπήρξε και ο Άτλας, ο οποίος είχε διαλυθεί πριν τη συνένωση. Στα 50 χρόνια της λειτουργίας του αγωνίζεται κατά το πλείστον στην Πρώτη Ερασιτεχνική Κατηγορία του Νομού Σερρών.
ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ. ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ [6.4.1956]
Ο ΑΤΛΑΣ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ
ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΠΡΩΤΗΣ [12.10.1962]
Στην πολύχρονη ιστορία του συλλόγου, αρκετοί ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στον Εθνικό κατόρθωσαν να μετεγγραφούν σε ομάδες μεγαλυτέρων κατηγοριών. Τρεις από αυτούς ο Οδυσσέας Βακάλης, ο Σάκης Βούρτος και ο Γιάννης Γεωργιτζίκης, έχουν αγωνιστεί και στην Πρώτη Εθνική κατηγορία, με τον Παναθηναϊκό, τον Πανσερραϊκό και την Ξάνθη αντίστοιχα. Μετά το 1997 δόθηκε βάση στη δημιουργία τμημάτων υποδομής, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι ακαδημίες του συλλόγου να φιλοξενούν δεκάδες παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών. Στόχος των διοικήσεων είναι η ομάδας να στελεχώνεται από ποδοσφαιριστές που θα προέρχονται από τα τμήματα υποδομής. Οι ακαδημίες του Εθνικού Ροδολίβους κάθε χρόνο παίρνουν μέρος σε πολλά τουρνουά ποδοσφαίρου, με συμμετοχή ελληνικών και ξένων ομάδων. Ο Εθνικός διαθέτει γήπεδο με χλοοτάπητα και βοηθητικούς χώρους από το 1993. Ακόμη στο γήπεδο υπάρχουν κερκίδες με δυνατότητα να φιλοξενήσουν έως και 2.000 φιλάθλους, ενώ μπορούν να διεξαχθούν και βραδινοί αγώνες καθώς διαθέτει και τέσσερις μεγάλους πυλώνες ηλεκτροφωτισμού.
«ΑΠΟΛΛΩΝ»
Ο σύλλογος αυτός προέκυψε από την προσπάθεια των Ροδολιβινών να δημιουργήσουν ένα μέσο με το οποίο ο κόσμος του Ροδολίβους θα είχε την ευκαιρία να διασκεδάσει και να ψυχαγωγηθεί. Ο σύλλογος λειτουργεί αρχικά ως Μουσικός (το 1903), με περιορισμένη δραστηριότητα. Αργότερα ανασυγκροτείται και δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό, δημιουργώντας το θεατρικό τμήμα στο οποίο αρχικά πρωταγωνιστούσαν μόνο άνδρες ενώ αργότερα συμμετέχουν και γυναίκες. Έτσι συγκροτείται ένας σημαντικός εκπολιτιστικός σύλλογος που επί δεκαετίες χάριζε την μοναδική τότε ψυχαγωγία στους κατοίκους του Ροδολίβους και των γύρω χωριών και πόλεων. Αυτή ήταν και η αρχή ίδρυσης του περίφημου συλλόγου που ονομάστηκε το 1924 Μουσικοδραματικός Σύλλογος «Απόλλων» Ροδολίβους, ο οποίος άφησε εποχή, καθώς η δράση του ξεπέρασε τα όρια της επαρχίας μας, με πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και πολλά ήταν τα επαινετικά σχόλια της εποχής γι' αυτόν.
ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΤΟΥ 1950 ΑΠΟ ΤΟΝ «ΑΠΟΛΛΩΝΑ», ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟ ΜΩΡΑΛΗ.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.
ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟ 1959.
Η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
Σήμερα ακολουθώντας την ίδια περίπου πορεία ο σύλλογος προσπαθεί να ανταποκριθεί επάξια, έχοντας γνώση της βαριάς ιστορίας που κουβαλάει και φαίνεται από τη γενικότερη παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια ότι το πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό. Η φιλαρμονική που είναι το αρχαιότερο τμήμα του συλλόγου συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου Ροδολίβους [Εθνικές εορτές, Χριστουγεννιάτικες και καλοκαιρινές εκδηλώσεις], ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλά Φεστιβάλ Φιλαρμονικών. Ένα τμήμα σχετικά νέο του συλλόγου, είναι η Μεικτή Χορωδία, που ιδρύθηκε το 1994. Συμμετέχει κι αυτή σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις του Δήμου Ροδολίβους, αλλά και σε διάφορες άλλες της γύρω περιοχής. Επίσης έχει συμμετάσχει και έχει βραβευτεί σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, με μεγαλύτερη διάκριση την πρώτη θέση στο πανελλήνιο διαγωνιστικό φεστιβάλ χορωδιών, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου του 2003, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Στο ίδιο φεστιβάλ βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο της Unesco Πειραιά και Νήσων του Αιγαίου. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει τραγούδια από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ
Ορειβατικός Σύλλογος υπήρχε στο Ροδολίβος από τις αρχές ακόμη του προηγούμενου αιώνα. Αυτό αποδεικνύει και την ιδιαίτερη σχέση που πάντα διατηρούσαν οι Ροδολιβιανοί με τη φύση και ειδικότερα με το βουνό. Πολύ συχνά διοργάνωναν εκδρομές και διανυκτερεύσεις σε διάφορες περιοχές του Παγγαίου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 τα μέλη του συλλόγου εγκαινιάζουν ένα εκκλησάκι στο Πιλιάφ Τεπέ [κορυφή του Παγγαίου], επανιδρύοντας τον Ορειβατικό Σύλλογο. Από το 1980 λειτουργεί με τη σημερινή του δομή και οργάνωση ως «Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ροδολίβους», παρουσιάζοντας αξιόλογη κοινωνική, αθλητική, οικονομική, τουριστική και φυσιολατρική δράση. Έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό με τις σημαντικές διακρίσεις των αθλητών του στη χιονοδρομία. Αθλητές του συλλόγου συμμετείχαν και συμμετέχουν στην Εθνική Ομάδα.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ «ΠΙΛΙΑΦ ΤΕΠΕ» ΤΟ 1962.
Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΟΣ ΣΤΟ ΦΑΛΑΚΡΟ ΤΟ 1990
Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΟΣ ΣΤΟ ΦΑΛΑΚΡΟ ΤΟ 1990.
ΟΜΑΔΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟ 1989 ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ
ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ «ΚΟΥΡΗΤΟΣ»
Ο Ε.Ο.Σ. εκτός από το τμήμα χιονοδρομίας, διατηρεί και τμήματα ορειβασίας, αναρρίχησης καθώς και τμήμα στίβου. Παλαιότερα εξέδιδε και εφημερίδα με τίτλο το «Ρόδο του Παγγαίου». Δημιούργησε αναρριχητικά πεδία στους πρόποδες του Παγγαίου, ένα χιλιόμετρο έξω από το Ροδολίβος. Σηματοδότησε το ορειβατικό μονοπάτι 04 που ξεκινάει από την Αμφίπολη και φτάνει μέχρι την κορυφή του Παγγαίου [αυτός είναι και ο τομέας ευθύνης του ΕΟΣ]. Τέλος διαθέτει ιδιόκτητο καταφύγιο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, με δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 30 άτομα.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ
Στις 5 Αυγούστου το 1978 στον κινηματογράφο των αδελφών Στάγκου σε μια μεγάλη συγκέντρωση των νέων του Ροδολίβους αποφασίστηκε, ύστερα από γόνιμο διάλογο, η ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους. Μέχρι το 1982, που ο Σύλλογος απέκτησε επίσημη καταστατική μορφή, διοργάνωσε εκθέσεις βιβλίων, ζωγραφικής και μουσική συναυλία. Το 1982 ιδρύεται το τμήμα κινηματογράφου. Μέσα στις δράστηριότητες του συλλόγου περιλαμβάνονται η οργάνωση και η στήριξη του Καρναβαλιού. Το 1985 η νεοσυσταθείσα θεατρική ομάδα ανεβάζει δύο θεατρικά έργα. Ταυτόχρονα συγκροτεί Τράπεζα Αίματος. Το 1986 δημιουργείται το πρώτο χορευτικό τμήμα. Αυτά τα χρόνια αρχίζει να οργανώνεται η βιβλιοθήκη του συλλόγου, ενώ παράλληλα ιδρύονται τμήματα σκάκι, κοπτικής ραπτικής, γραφομηχανής και πραγματοποιούνται ομιλίες ιατρικού και κοινωνικού περιεχομένου.
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Η προσπάθεια επισφραγίζεται με τη θεσμική διοργάνωση και καθιέρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ορφικοί Αντίλαλοι», που πραγματοποιούνται τον δεκαπενταύγουστο της ίδιας χρονιάς. Ακόμη τον ίδιο χειμώνα λειτουργεί τμήμα αγιογραφίας. Ο σύλλογος συνεχίζει από μόνος τη διοργάνωση των «Ορφικών Αντίλαλων» μέχρι το 1996. Το 1997 για όφελος του θεσμού αποφασίζει να ζητήσει την άμεση συμμετοχή του Δήμου και των άλλων πολιτιστικών φορέων και η οργάνωση περνάει από το 1999 αποκλειστικά στο Δήμο Ροδολίβους. Τα επόμενα χρόνια ο σύλλογος διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και παίρνει μέρος με το χορευτικό του τμήμα σε διάφορα φεστιβάλ. Το 1999 ο Σύλλογος κυκλοφορεί εν όψει του 2000 επετειακό ημερολόγιο που περιλαμβάνει τη συνοπτική ιστορία του Ροδολίβους. Ακόμη αποφασίζεται η ίδρυση χορευτικού τμήματος από ενήλικες, το οποίο αποτελείται από 20 χορευτές που δραστηριοποιούνται έντονα έως σήμερα. Ακόμη με την οικονομική ενίσχυση του Δήμου ράβει 16 παραδοσιακές στολές. Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος συμμετέχει στο Καρναβάλι του Ροδολίβους με δική του ομάδα, ενώ κάθε φθινόπωρο διοργανώνει με τη βοήθεια του Δήμου γιορτή κρασιού και γλεντιού στην κεντρική πλατεία του χωριού, το φημισμένο πλέον «Κουρήτο».
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροδολίβους ιδρύθηκε το 1919, με πρωτοστάτη το γιατρό Χαράλαμπο Πορλίγγη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Ο καταγόμενος από την Πορταριά του Πηλίου Πορλίγγης, κρεμάστηκε από τους Γερμανούς εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης στην πλατεία του χωριού, στην οποία σήμερα δεσπόζει η προτομή του και φέρει και το όνομα του. Ερχόμενος ο Πορλίγγης στο Ροδολίβος βρέθηκε μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, αφού το χωριό εκτός από τους 120 νεκρούς ομήρους στη Βουλγαρία, θρηνούσε και 37 θύματα από τους τρεις βομβαρδισμούς των συμμαχικών πλοίων από το Σταυρό Χαλκιδικής. Ζώντας από κοντά λοιπόν το δράμα των κατοίκων και για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις δύσκολες καταστάσεις και να αναπτύξουν την οικογενειακή τους οικονομία, τους προτρέπει στην ίδρυση του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Ροδολίβους.
ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ ΤΟ 1961
Ο Συνεταιρισμός εδραιώνεται, αγκαλιάζεται από τους κατοίκους και αναπτύσσεται. Αρχικά είχε τη δυνατότητα να δίνει προσωπικά και καλλιεργητικά δάνεια στους έχοντες ανάγκη, όμως αργότερα δίνει και δάνεια για προίκισμα, νοσηλεία κ.ά.. 'Ετσι αποτέλεσε το βασικότερο μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας και γενικότερα της ζωής των κατοίκων του Ροδολίβους. Ακόμη ο Συνεταιρισμός διέθετε αλωνιστικό κι αργότερα θεριστικό συγκρότημα, τρακτέρ και φορτηγό, ενώ προμηθευόταν μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων αλλά και λαδιού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του χωριού.
Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ, ΙΑΤΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΟΡΛΙΓΓΗΣ
Το 1929 ο Συνεταιρισμός αριθμούσε 529 μέλη, τα οποία το 1952 έγιναν 842. Η μετανάστευση όμως και η αστυφιλία που έπληξε και το Ροδολίβος αντικατοπτρίζεται κι από τον αριθμό των μελών του Συνεταιρισμού, αφού το 1972 μειώθηκαν σε 550, ενώ το 2006 τα μέλη του είναι μόνον 270.
Η ΠΑΤΟΖΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΟ 1957
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΣΙΝΕ «ΡΟΔΟΝ» ΤΟ 1961
Σήμερα ο Συνεταιρισμός διαθέτει ιδιόκτητα γραφεία, πρατήριο τροφίμων και αποθήκες. Εκτός αυτών όμως στην ιδιοκτησία του βρίσκεται και το Κινηματοθέατρο «Ρόδον», που κατασκευάστηκε από τα κέρδη του Συνεταιρισμού, το οποίο παραχωρεί, για την πραγματοποίηση πάμπολλων πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.
Η ΠΑΤΟΖΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1940.
ΠΡΕΣΑ ΓΙΑ ΑΧΥΡΟ ΤΟ 1957
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Στις δεκαετίες του 1920 και 1930, παρουσιάζονται στο χωριό κρούσματα φυματίωσης. Επειδή δεν υπήρχε την εποχή εκείνη οργανωμένο σύστημα ιατρικής περίθαλψης των πασχόντων, αλλά και για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η αρρώστια, ο Συνεταιρισμός, με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Τοπάλη, ιδρύει, τον πρώτο στα χρονικά της Ελλάδας, Υγειονομικό Συνεταιρισμό του Ροδολίβους το 1937. Έτσι προσλαμβάνονται δύο γιατροί, μία μαία κι ένας νοσοκόμος, οι οποίοι επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του Ροδολίβους, προσφέροντας σε όλους τους κατοίκους του, πλήρη υγειονομική περίθαλψη. Με την ίδρυση των αγροτικών ιατρείων, παύει και η λειτουργία του Υγειονομικού Σταθμού του Συνεταιρισμού.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ
Ο Σύλλογος Γυναικών Ροδολίβους ιδρύθηκε το 1985. Σκοπός του συλλόγου είναι, όπως αναφέρεται στο καταστατικό του, η διεκδίκηση της πλήρους οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ισοτιμίας της γυναίκας.
ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ
Στοχεύει στο να οργανώσει τις γυναίκες του Ροδολίβους και να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ανάδειξη της γυναίκας - δημότη, σε υπεύθυνο πολιτικό και κοινωνικό παράγοντα για την ανάπτυξη του τόπου. Έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα πολλές κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες [ομιλίες, εράνους, παρουσιάσεις, χορούς κ.ά.], ενώ συμμετέχει και βοηθάει σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις του Ροδολίβους [Ορφικοί Αντίλαλοι, Καρναβάλια, Κουρήτο κ.ά.], έτσι ώστε να θεωρείται σήμερα από τους πιό δυναμικούς συλλόγους του Ροδολίβους.
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Από τα πολύ παλιά χρόνια, υπήρχαν στο Ροδολίβος πάρα πολλά εμπορικά καταστήματα. Οι καταστηματάρχες πολλές φορές είχαν οργανωθεί, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του σημερινού συλλόγου, το πρώτο επίσημο καταστατικό του Εμπορικού Συλλόγου Ροδολίβους κατατέθηκε το 1972.
ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
ΤΟ ΞΥΛΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΧΑΓΙΑ
ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '50
ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΤΟ 1950
Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '60
Το 1981 ο σύλλογος είχε 73 μέλη, ενώ σήμερα οι εγγεγραμμένοι στο σύλλογο επαγγελματίες είναι 75.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΛΙΒΙΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι Ροδολιβινοί που κατοικούν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, έχουν ιδρύσει Σύλλογο με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΛΙΒΙΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». Ο Σύλλογος αυτός, που ιδρύθηκε το 1973, έχει σκοπό όπως αναφέρεται στο καταστατικό του, να συμβάλλει στην ηθική και κοινωνική εξύψωση των μελών του, στη διατήρηση και σύσφιξη των πατριωτικών δεσμών, στην ανάπτυξη του πνεύματος της συναδέλφωσης και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του και στη λήψη κάθε μέτρου που έχει ως σκοπό την αναγνώριση και προστασία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μελών του στην κοινωνία και την πολιτεία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ι.Μ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ «ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΔΡΑΜΑΣ»
Ο Σύλλογος ουσιαστικά άρχισε να δραστηριοποιείται το 1974. Από την πρώτη στιγμή της δραστηριοποίησης του έθεσε ως σκοπό με την εν γένει δραστηριότητα του να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό «γίγνεσθαι», να προβάλλει κοινωνικά προβλήματα και να προκαλεί συζητήσεις σ' αυτά, μη περιοριζόμενο μόνο στον κύκλο των μελών του, αλλά να απευθύνεται και στο ευρύτερο κοινό της Θεσσαλονίκης.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο Αγροτικός Σύλλογος Ροδολίβους το «Παγγαίο» ιδρύθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1977 από αγρότες της τότε κοινότητας Ροδολίβους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΤΟΥ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ, 2 ΕΩΣ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1980
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΤΟΥ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ, 2 ΕΩΣ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1980
Ο σκοπός του συλλόγου είναι η με ειρηνικούς αγώνες διεκδίκηση από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καλύτερων τιμών των προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας με παράλληλη μείωση του κόστους παραγωγής.

Γιάννης Ε. Στράτης
Λεύκωμα - Από το χθες στο σήμερα


from ανεμουριον https://ift.tt/2RvOrTJ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη