Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία: Νέα Navtex σε ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα σε Ρόδο - Κρήτη

Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία: Νέα Navtex σε ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα σε Ρόδο - Κρήτη

Λίγο πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η Τουρκία προκαλεί με νέα Navtex που εξέδωσε πάνω στην λωρίδα «τεμαχισμού» της ελληνικής ΑΟΖ, όπως εμφανίζεται στο MOU Τουρκίας – Λιβύης.

Μόλις λίγο πριν από την πλέον κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιλέγει να τραβήξει περισσότερο το σκοινί.

Εξέδωσε νέα Navtex στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα από Ρόδο και Κρήτη, ακριβώς πάνω στην λωρίδα «τεμαχισμού» της ελληνικής ΑΟΖ, όπως προβλέπει το MOU Τουρκίας – Λιβύης.

Πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 5 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε εκδώσει αντι- NAVTEX και ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας εξέδωσε νέα πάλι για το ίδιο σημείο λέγοντας μάλιστα ότι είναι παράνομος ο ελληνικός σταθμός που ακύρωνε την τουρκική NAVTEX.

Ανεβάζει τόνους το τουρκικό ΥΠΕΞ

Με διαρροή στο επίσημο κρατικό πρακτορείο Anadolu, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίζεται πως στα ελληνικά νησιά αλλά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί ΑΟΖ, ούτε υφαλοκρηπίδα γιατί με «βάση το διεθνές δίκαιο βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης».

Σύμφωνα με τη διαρροή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Προβάλλει τον ισχυρισμό ότι μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος.

Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τις συμφωνίες της για οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τις άλλες χώρες (Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ) στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης θεωρώντας την Κύπρο «ηπειρωτικό έδαφος».

Η ίδια πηγή ισχυρίζεται ότι δεν είναι όρος η αρχή της ίσης απόστασης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Αναφέρει ακόμη ότι ο βασικός όρος στο διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι η αρχή της «ίσης κατανομής».

«Με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Και μάλιστα τα νησιά μπορεί να περικυκλωθούν εντελώς. Σε αυτό το σημείο μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος», αναφέρει η ίδια πηγή.

Οι ίδιες πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη για τις οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.

Σχετικά με τον χάρτη που δημοσιοποίησε χθες ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, η ίδια πηγή αναφέρει ότι σε αυτόν ορίζεται ότι η περιοχή δεν πρέπει να δοθεί στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου άλλη περιοχή θαλάσσιας αρμοδιότητας πέραν των χωρικών τους υδάτων.

Σύμφωνα με το Anadolu, με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης μπορεί να μην λύνονται εντελώς όλες οι διαμάχες αλλά η Τουρκία έχει ένα σημαντικό κέρδος από την άποψη της στήριξης των δικών της νομικών και πολιτικών επιχειρημάτων.



via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/33OQwMM
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη