Σκουρλέτης: Η απλή αναλογική είναι δίκαιο εκλογικό σύστημα, αναβαθμίζει τη δημοκρατία

Σκουρλέτης: Η απλή αναλογική είναι δίκαιο εκλογικό σύστημα, αναβαθμίζει τη δημοκρατία

Την άποψη ότι η απλή αναλογική είναι «ένα βαθιά δίκαιο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, που αναβαθμίζει τη δημοκρατία», εκφράζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5».

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης επί του θέματος, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνει ότι «ιστορικά η συντηρητική παράταξη ήταν ενάντια σε δημοκρατικές τομές, σε θεσμικές αλλαγές οι οποίες αφορούσαν τη λειτουργία του πολιτεύματος».

«Δεν μας προκαλεί έκπληξη που η Νέα Δημοκρατία θέλει να κλείσει «εντός μίας αγκύλης» την ιστορία της απλής αναλογικής», αναφέρει, ενώ τονίζει ότι το «ενδιαφέρον» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να δει «την στάση των υπόλοιπων δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και κυρίως του ΚΙΝΑΛ».

«Είναι μεγάλη η ευθύνη των άλλων δυνάμεων να τοποθετηθούν με ευθύτητα και βεβαίως να αναζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές, που το πιο πιθανό είναι να γίνουν με απλή αναλογική, να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια άλλη προοδευτική πλειοψηφία», υπογραμμίζει.

Σε ότι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει ότι «κάτω από φυσιολογικές πολιτικές συνθήκες θα περίμενε κανείς η επίτευξη πλειοψηφίας γύρω από το πρόσωπο ενός Προέδρου της Δημοκρατίας να αντιστοιχεί και με ευρύτερες συμφωνίες και συναινέσεις για την ασκούμενη πολιτική».

«Τώρα βλέπουμε ότι η Νέα Δημοκρατία σκέπτεται -θα δούμε τι θα γίνει- να επιλέξει κάποια πρόσωπα ως ένα προπέτασμα για να καλύψει επί της ουσίας την αντικοινωνική, ακραία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική της», επισημαίνει.

Εξάλλου, κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική «αυταρχισμού», σημειώνοντας ότι «η πλευρά του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη» είναι «η ρατσιστική, η πλευρά η μισαλλόδοξη, είναι αυτή η οποία μας θυμίζει αντίστοιχες καταστάσεις συγγενών κομμάτων από τον ευρωπαϊκό χώρο, τον Σαλβίνι, τον Όρμπαν».

Επιπλέον, αναφερόμενος στα γεγονότα στο Κουκάκι, κάνει λόγο για «άψογη σκηνοθεσία» εκ μέρους της κυβέρνησης, εκφράζοντας δε την πεποίθηση, ότι «κάθε φορά που θα θέλει η Νέα Δημοκρατία να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από το περιεχόμενο της πολιτικής της, για παράδειγμα στα εργασιακά ζητήματα, τόσο πιο έντονα θα βλέπουμε τέτοιες αναφορές».

Τέλος, επαναλαμβάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση βρέθηκε «απροετοίμαστη» στο ταξίδι στις ΗΠΑ, ενώ μιλάει για «μεγάλους κινδύνους» από την εμπλοκή της χώρας «σε αυτή την πολύ κρίσιμη αντιπαράθεση πολεμικού χαρακτήρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, με απρόβλεπτες συνέπειες για εμάς».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ως του μοναδικού Ευρωπαίου ηγέτη ο οποίος επικρότησε τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, αλλά και στο διάβημα που βγήκε στη δημοσιότητα, εκ μέρους της ιρανικής πλευράς, που δείχνει ότι δεν είναι απλώς και μόνο κάποιες δηλώσεις, μια πολιτική τοποθέτηση εκ μέρους της χώρας, αλλά είναι μια έμμεση εμπλοκή σε αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι «σχετικό είναι και το ζήτημα της συμφωνίας για την παράταση της παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα» και εξηγεί ότι «γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει στη δεδομένη συγκυρία να παγώσει αυτή η συμφωνία». «Δεν μπορεί να βρισκόμαστε σε μια κλιμάκωση ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας, να μην έχουμε μία παρέμβαση από την αμερικανική πλευρά υπέρ της χώρας μας κι εμείς, ταυτόχρονα να τα παρέχουμε όλα», υπογραμμίζει.



via Ειδησεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/380zVby
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη