Βαυαρία: Άγνωστη εξέγερση κατά των κατακτητών, σφαγή των Χριστουγέννων

Οι λαϊκές εξεγέρσεις θεωρούντο γενικά σπάνιο φαινόμενο στην Ευρώπη του 17ου αιώνα. Κι όμως ήταν πιο συνηθισμένες από ότι γενικά πιστεύεται. Η εξέγερση των Βαυαρών αγροτών κατά των Αυστριακών κατακτητών το 1705 όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “εθνική επανάσταση”.

To 1704 οι συμμαχικές δυνάμεις Βρετανών, Αυστριακών και λοιπών Γερμανών και Ολλανδών, υπό τον δούκα του Μάρλμπορο και τον πρίγκιπα Ευγένιο πέτυχαν μεγαλειώδη νίκη κατά των Γάλλων και των Βαυαρών στο Μπλενχάιμ της Βαυαρίας. Ακολούθως λεηλάτησαν άγρια τη χώρα θέλοντας να εξαναγκάσουν τον ηγεμόνα της να αποκηρύξει την συμμαχία με τη Γαλλία.

Ο Βαυαρός ηγεμόνας Μαξιμιλιανός Εμανουήλ αποχώρησε στη Γαλλία και η Βαυαρία πέρασε υπό αυστριακή – γερμανική κατοχή. Στις αρχές Νοεμβρίου 1705 όμως οι Βαυαροί επαναστάτησαν κατά των κατακτητών. Αρχικά, στις αρχές Νοεμβρίου 1705, εξεγέρθηκαν οι κάτοικοι της Κάτω και της ανατολικής Βαυαρίας στην κοιλάδα του ποταμού Ιν. Σταδιακά όμως η εξέγερση επεκτάθηκε ως το Άνω Παλατινάτο μέχρι και τον Δούναβη.

Στις 21 Δεκεμβρίου οι Βαυαροί επαναστάτες συγκρότησαν κοινοβούλιο στο Μπράουναου. Οι Αυστριακοί – Αυτοκρατορικοί αρχικά δεν έδωσαν μεγάλη σημασία και αδράνησαν για δύο περίπου μήνες δίνοντας στους εξεγερμένους χρόνο να εδραιώσουν τη θέση τους. Όταν όμως οι επαναστάτες επιχείρησαν να επιτεθούν στην πρωτεύουσα Μόναχο οι Αυστριακοί αντέδρασαν.

Το βράδυ των Χριστουγέννων του 1705 μια φάλαγγα επαναστατών που κινείτο προς το Μόναχο εντοπίστηκε – κατ’ άλλους προδόθηκε – και οι Αυστριακοί επιτέθηκαν εναντίον της αν και ήταν λιγότεροι. Οι ανεκπαίδευτοι πολίτες δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τακτικά στρατεύματα και σύντομα διαλύθηκαν. Πάνω από 1.100 σφαγιάστηκαν ανηλεώς από τους Αυστριακούς στην λεγόμενη «Σφαγή των Χριστουγέννων». Οι Αυστριακοί είχαν μόνο 40 απώλειες.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 8 Ιανουαρίου μια μικρή δύναμη 1.300 Αυστριακών, συναντήθηκε με 7.000 επαναστάτες στο Έιντενμπαχ. Αποτέλεσμα της μάχης ήταν η απόλυτη ήττα των Βαυαρών που άφησαν στο πεδίο περί τους 3.000 νεκρούς και τραυματίες, έναντι 300 των αντιπάλων τους. Κατόπιν αυτού η επανάσταση κατέρρευσε.

Στις 11 Ιανουαρίου αντιπροσωπεία των επαναστατών παρουσιάστηκε στους Αυστριακούς και ζήτησε παύση των εχθροπραξιών. Η πρόταση έγινε δεκτή και τις επόμενες ημέρες οι τελευταίες πόλεις που οι επαναστάτες κρατούσαν υπό τον έλεγχό τους παραδόθηκαν. Ο επικεφαλής των επαναστατών Γιόχαν Χόφμαν που γλίτωσε στο Έιντενμπαχ, συνελήφθη και εκτελέστηκε.

Η σφαγή των Χριστουγέννων.



from History-point.gr https://ift.tt/37EgFjZ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη