Απόκριες στον Δήμο Θηβαίων – μια ξεχωριστή εμπειρία

Στην ευρύτερη περιοχή των Θηβών ο ταξιδιώτης θα ανακαλύψει έναν κόσμο παράδοσης και αυθεντικότητας. Ειδικά τις Απόκριες υπάρχουν πολλά έθιμα για να απολαύσει ο επισκέπτης και σίγουρα η Θήβα και οι όμορφες εξοχές της και τα χωριά αποτελούν μια ξεχωριστή πρόταση για παρέες και οικογένειες που θέλουν να απολαύσουν αυτές τις τόσο ιδιαίτερες ημέρες.

 

Καπαρέλλι: ΤΑ ΚΙΘΑΙΡΩΝΕΙΑ
Στο Καπαρέλλι Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής το πρωί, τελούνται τα «Κιθαιρώνεια». Είναι εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, γαϊτανάκι, άφθονο φαγητό και κρασί για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Το πανέμορφο Καπαρέλλι γεμίζει κόσμο που ενώνεται σε μια μεγάλη παρέα και το γλέντι δεν έχει τελειωμό.

 

Βάγια: ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ & ΚΟΥΛΟΥΜΑ
Στα Βάγια Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής, πραγματοποιείται το Γαϊτανάκι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Την Καθαρά Δευτέρα, με επιμέλεια από τους Συλλόγους Γυναικών Βαγίων ο επισκέπτης θα απολαύσει παραδοσιακά Κούλουμα και πέταγμα του χαρταετού που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους.

 

Πλαταιές: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ
Στις Πλαταιές Θηβών, την Καθαρά Δευτέρα το πρωί, πραγματοποιείται η «Γιορτή της Φασολάδας» με ντόπιο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια αλλά και με γαϊτανάκι που ενώνει το σήμερα με την πανάρχαια παράδοση.

 

Ξηρονομή: ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΚΟΥΛΟΥΜΑ
Στην Ξηρονομή Θηβών, την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται γλέντι με κούλουμα. Είναι μια ευκαιρία να βρεθούν πάλι στον τόπο τους οι απανταχού Ξηρονομείς, αλλά και να απολαύσουν οι επισκέπτες την έναρξη της Σαρακοστής με άφθονο κρασί, νηστίσιμα εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.

 

Θήβα: Βλάχικος Γάμος
Ένα από τα γραφικότερα λαϊκά έθιμα της Βοιωτίας είναι ο Βλάχικος γάμος της Θήβας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν από την Τσικνοπέμπτη και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα. Ο «Βλάχικος γάμος» είναι κατάλοιπο της πανάρχαιας λατρείας του θεού Διονύσου στη χώρα των μεγάλων θρύλων, στη Θήβα. Το έθιμο αυτό, παραλλαγή και διακωμώδηση ενός γάμου Βλάχων, αποτελεί μια ευκαιρία να συνδεθεί το παρόν με το παρελθόν της Θήβας και προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου που απολαμβάνουν το έθιμο και γλεντάνε με την ψυχή τους, με άφθονο κρασί, σαρακοστιανούς μεζέδες και μπόλικα πειράγματα.via ΘΗΒΑ REAL NEWS https://ift.tt/2vitylD
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.