Προκαλεί ο γιος του Ερμπακάν: Η Κύπρος θεωρείται κομμάτι της Τουρκίας

Προκλητικός με γραμμή το ίδιο ή και περισσότερο σκληρή και από του Ερντογάν εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Νέου Κόμματος της Ευημερίας, Φατίχ Ερμπακάν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο και τη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Στον απόηχο της επίσκεψής του, ο Ερμπακάν παρέθεσε σήμερα συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Ο Ερμπακάν αναφέρθηκε στον πατέρα του, Νετσμετίν Ερμπακάν, ο οποίος είχε κατανοήσει, όπως σημείωσε, τη σημασία της Κύπρου. Σημείωσε ότι η Κύπρος θεωρείται κομμάτι της Τουρκίας και πως δεν πρέπει να γίνουν ποτέ παραχωρήσεις. Τόνισε, επίσης, ότι πέραν της στρατηγικής της σημασίας, η Κύπρος έχει ποτιστεί από το αίμα «Τούρκων μαρτύρων».

Σε σχέση με το ενεργειακό, ο Ερμπακάν κατάγγειλε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού EastMed και δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να αποποιηθούν τα δικαιώματά τους. Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά κοιτάσματα του νησιού και να το καταστήσουν υποχείριο του Ισραήλ.

Τέλος, ο Ερμπακάν ήταν απόλυτος: «Όσα κερδήθηκαν το 1974 δεν πρέπει να παραχωρηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Δήλωσε δεν θα έπρεπε να αποχωρήσει ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης από το νησί και πως η «ΤΔΒΚ» πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως ξεχωριστό κράτος, ενάντια στα σχέδια περί «δικοινοτικής ενιαίας Κύπρου», επιδιώκοντας την αναγνώριση των ισλαμικών κρατών.

Ποιοί είναι οι Φατίχ και Νετσμετίν Ερμπακάν

Ο Φατίχ Ερμπακάν είναι γιος του Νετσμετίν Ερμπακάν [Necmettin Erbakan], μιας σημαίνουσας πολιτικής μορφής της σύγχρονης Τουρκίας. Ήταν ο πρώτος ισλαμιστής Πρωθυπουργός της Τουρκίας (1996-1997) και ανήκε στον χώρο του πολιτικού Ισλάμ, από μια πτέρυγα του οποίου συστάθηκε το κυβερνών σήμερα κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι ιδρυτής του Κόμματος της Ευτυχίας που λειτουργεί μέχρι σήμερα, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 είχε ηγηθεί του Κόμματος της Ευημερίας, ανασύσταση του οποίου γιος του. Σημειώνουμε, τέλος, ότι Νετσμετίν Ερμπακάν ήταν αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας στην Κυβέρνηση Ετζεβίτ, όταν διεξήχθη η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, της οποίας ήταν ένθερμος υποστηρικτής.

ΠΗΓΗ: SigmaLive



via Press24.gr https://ift.tt/2vernzP
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη