Γιάννης Οικονόμου: Ανάγκη για μέτρα στήριξης στους αιγοπροβατοτρόφους λόγω κορωνοϊού


Ανάγκη για μέτρα στήριξης στους αιγοπροβατοτρόφους λόγω κορωνοϊού

Τα προβλήματα που προκύπτουν στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας εν όψει Πάσχα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επισημαίνω με ερώτηση που κατέθεσα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ζητώντας να συγκροτηθεί ένα σχέδιο με μέτρα στήριξης προς τους αιγοπροβατοτρόφους.

Η διαχείριση των αιγοπροβατοτροφικών μονάδων στη χώρα μας γίνεται με βάση τις μέρες του Πάσχα. Οι γέννες των αμνών και των εριφίων ρυθμίζονται με διάφορες μεθόδους, ώστε να υπάρχει επαρκής αριθμός αρνιών και κατσικιών για το Πάσχα. Η διαχείριση αυτή επηρεάζει και τις περιόδους παραγωγής γάλακτος, καθώς η γέννα συνεπάγεται γάλα.

Η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού φαίνεται πως θα κρατήσει μακριά τον πληθυσμό από τον παραδοσιακό εορτασμό του Πάσχα και τις πατροπαράδοτες διατροφικές επιλογές που το χαρακτηρίζουν. Πιθανότατα λοιπόν θα υπάρξει μεγάλη πτώση της ζήτησης, για ένα προϊόν, που έχει ήδη γεννηθεί και δημιουργεί κόστος (διατροφή, υγεία, κ. α) πάχυνσης.

Επιπλέον, η απότομη κάμψη της αγοράς, έστω κι αν ακόμη μέχρι σήμερα η εφοδιαστική αλυσίδα φαίνεται να μην επηρεάζεται στη λιανική, πιθανόν να δημιουργήσει αποθέματα τυροκομικών προϊόντων , γεγονός το οποίο στη συνέχεια θα μειώσει τη ζήτηση της βιομηχανίας σε πρώτη ύλη (γάλα), κάτι που είτε θα οδηγήσει σε πτώση τιμών στους παραγωγούς, είτε στη διακοπή αγοράς γάλακτος από τις βιομηχανίες, είτε και στα δύο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώ τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

-Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να συγκροτηθεί ένα σχέδιο για την στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πληρώνουν για να ταΐζουν αρνιά, που όχι μόνο δεν θα πωληθούν, αλλά-παραμένοντας στο κοπάδι- θα διαταράξουν τη διαχειριστική ισορροπία, τόσο στην παραγωγή γάλακτος, όσο και στην οργανική προετοιμασία του κοπαδιού, για τις επόμενες γέννες;

-Προετοιμάζεται η κυβέρνηση για την περίπτωση που η περίπλοκη αυτή κατάσταση οδηγήσει στην κατάρρευση των τιμών του γάλακτος, γεγονός που θα αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας;

Νεότερη Παλαιότερη