Κορονοϊός: Πώς ορίζεται το κρούσμα - Συμπτώματα και κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο

photo: Eurokinissi

Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο ΕΟΔΥ λόγω της εξάπλωσης που σημειώνει ο κορονοϊός προκειμένου να έχουν όλοι εικόνα για το πώς ορίζεται το κρούσμα - ποια είναι τα συμπτώματα - αλλά και ποια είναι τα κριτήρια για να προχωρήσει κάποιος σε εργαστηριακό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, βασικά συμπτώματα του κορονοϊού - πιθανό κρούσμα είναι: βήχας, πυρετός, δύσπνοια. Έτσι, κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας θα πρέπει το άτομο που έχει αυτά τα συμπτώματα να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19 και να ακολουθεί εργαστηριακός έλεγχος.

Όλα αυτά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων απομόνωσης από άλλους ασθενείς και επισκέπτες (π.χ. χωριστός χώρος αναμονής), καθώς και με τη λήψη του ενδεδειγμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας.

Τα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο έχουν συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και τονίζεται από τον ΕΟΔΥ ότι καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ενδέχεται να τροποποιηθούν. Επιπλέον, ο Οργανισμός σημειώνει πως ασθενείς με ήπια συμπτώματα πρέπει να μην επισκέπτονται νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και να παραμένουν στο σπίτι.

Ύποπτο κρούσμα (κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο):

  • Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται
  • Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
  • Προσωπικό Υπηρεσιών Υγείας με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
  • Ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιαγγεικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.

38 νέα κρούσματα, 228 συνολικά στην Ελλάδα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, στην τελευταία ενημέρωση για τον κορονοϊό, ανέφερε ότι στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί 38 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 228.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσιόδρα, 57 νοσηλεύονται, οι πέντε είναι διασωληνωμένοι και 8 έχουν πάρει εξιτήριο, με τα περισσότερα κρούσματα να είναι στην Αθήνα.

Παράλληλα, συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό αλλά και να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ ανέφερε ότι θα πλήξει κυρίως τους ανθρώπους άνω των 70, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δε θα πληγούν και νέοι άνθρωποι. Το 51% των νοσούντων είναι άνω των 65 ετών.

Τα 22 από τα νέα κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση καθώς δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό ενώ η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στην Αθήνα.

Νωρίτερα χθες το πρωί, ανακοινώθηκαν δύο θάνατοι που προέκυψαν από την επιδημία του κορονοϊού. Ο δεύτερος νεκρός ήταν 90χρονος Έλληνας πολίτης, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου 2020 και κατέληξε σήμερα το πρωί.

Ο τρίτος νεκρός από τον Covid-19 στην Ελλάδα είναι 67χρονος Έλληνας πολίτης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε σήμερα το πρωί.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Το κρίσιμο αυριανό Eurogroup - Τι θα ζητήσει η Ελλάδα

Κορονοϊός: Έτσι θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη τις οικονομικές επιπτώσεις



via Ειδησεις https://ift.tt/38VJhFn
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη