Σε υψηλό βαθμό το επίπεδο συναγερμού παγκοσμίως-Κλειστά σύνορα- Έλεγχοι

Σε υψηλό βαθμό το επίπεδο συναγερμού παγκοσμίως-Κλειστά σύνορα- Έλεγχοι

Πάνω από 5.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του νέου κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με νέο απολογισμό. Μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν καταγραφεί 145.374 κρούσματα σε 139 χώρες και 5.429 νεκροί. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων -ωστόσο- δεν αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματικότητα. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΫ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους υπογράμμισε χθες ότι η Ευρώπη έχει πλέον μετατραπεί στο επίκεντρο της πανδημίας που προκαλεί ο SARS-CoV-2, με περισσότερα κρούσματα και περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη πλην Κίνας.

Κρούσματα

Ένδεκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, αριθμός ελαφρά αυξημένος από τα 8 που καταγράφονταν το αμέσως προηγούμενο 24ωρο.

Με τα κρούσματα αυτά το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα ως χθες ανήλθε σε 80.824.

Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν έφθασε παράλληλα τους 3.189, αυξημένος κατά 13 από την προηγουμένη. Όλοι οι νέοι θάνατοι αναφέρθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, οι δέκα στη μεγαλούπολη Ουχάν, την πρωτεύουσα της, όπου εμφανίστηκε ο ιός τον Δεκέμβριο.

Επίσης χθες εντοπίστηκαν 17 ύποπτα κρούσματα, με το σύνολο να φθάνει τα 115.

1.430 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν, ενώ οι περιπτώσεις των ανθρώπων με COVID-19 σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκαν κατά 410, στις 3.610, κατά την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας.

12.094 ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ συνολικά 65.541 έχουν αποθεραπευτεί. 10.879 επαφές ανθρώπων που μολύνθηκαν τελούν υπό ιατρική παρακολούθηση. Χθες 2.174 βγήκαν από την απομόνωση υπό ιατρική παρακολούθηση, αφού δεν εμφάνισαν συμπτώματα μετά το πέρας της καραντίνας.

Στο Χονγκ Κονγκ ως τα μεσάνυχτα είχαν επιβεβαιωθεί 137 κρούσματα με τέσσερις θανάτους. Και στο Μακάο 10 κρούσματα· σε αυτή την τελευταία περιοχή, όλοι οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν έχουν αποθεραπευτεί και βγει από τα νοσοκομεία.

107 νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα, 8.086 συνολικά.

 Ξεπέρασαν τα 3.000 τα κρούσματα στη Γερμανία, οκτώ άνθρωποι έχουν υποκύψει

Η Ουγγαρία θα κλείσει όλα τα σχολεία και θα συνεχίσει την εκπαίδευση όσο το δυνατόν καλύτερα μέσω ψηφιακών προγραμμάτων από τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε βίντεο που ανάρτησε σήμερα στο Facebook.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο Ιρανοί φοιτητές που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό απελαύνονται από την Ουγγαρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν τήρησαν την εντολή της καραντίνας του νοσοκομείου.

«Οι δύο Ιρανοί πολίτες που είχαν το καθεστώς του φοιτητή στην Ουγγαρία απελάθηκαν. Οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν την αίθουσα της καραντίνας του Εθνικού Ινστιτούτου Αιματολογίας και Λοιμωξιολογίας του κεντρικού νοσοκομείου της Νότιας Πέστης, χωρίς άδεια ή προστατευτικό ρουχισμό», ανέφερε το υπουργείο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επαφή και με δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά δεν προτίθεται να υποβληθεί σε τεστ ή να μπει σε καραντίνα.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα εισήχθη στο νοσοκομείο καθώς διαγνώστηκε με τον νέο κορονοϊό, δήλωσε μια πηγή στο Reuters, προσθέτοντας πως η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται θετικά και πως τέθηκε προληπτικά υπό παρακολούθηση.

Η Νέα Ζηλανδία καλεί όλους όσους εισέρχονται στη χώρα να μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα 14 ημερών

Με 1,3 δισεκ. κατοίκους και ανεπαρκές σύστημα υγείας η Ινδία λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας. Οι ειδικοί ανησυχούν για τις πιθανόν καταστροφικές επιπτώσεις αν εξαπλωθεί η επιδημία του νέου κορονοϊού στην Ινδία, όπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και το σύστημα υγείας είναι διαβόητα ανεπαρκές.

Η Σαουδική Αραβία αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις για δύο εβδομάδες.

Δύο πρώτα κρούσματα στη Βενεζουέλα.

Η Κολομβία κλείνει τα σύνορά της με τη γειτονική χώρα και δεν επιτρέπει την είσοδο σε όσους έχουν ταξιδέψει σε Ευρώπη και Ασία.

Οι δήμαρχοι των 16 προαστίων της Μανίλα στις Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι από σήμερα επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύκτα και κάλεσαν τα εμπορικά κέντρα να αναστείλουν τη λειτουργία τους για ένα μήνα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, μετά την ανακοίνωση και του έκτου θανάτου από την ασθένεια covid-19.

Σε κατάσταση καταστροφής κηρύχθηκε η Τζαμάικα. Μέχρι στιγμής στη Τζαμάικα έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 .

Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, θα κλείσει όλα τα σχολεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη Δευτέρα. Παράλληλα κάποιες επιχειρήσεις κάλεσαν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι.

Από τα 69 κρούσματα αδιευκρίνιστος αριθμός έχει εντοπιστεί στη Τζακάρτα, μια πόλη 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εξάλλου ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται υπό παρακολούθηση στη Τζακάρτα ανήλθε σε 586 στις 12 Μαρτίου, σε σύγκριση με 129 στις αρχές του μήνα, ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων σε 261 από 39 κατά την ίδια περίοδο.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά το γραφείο του στην Ουάσινγκτον, καθώς ένα από τους συντάκτες του, ο οποίος ήλθε σε άμεση επαφή με πιθανό κρούσμα του κορονοϊού, εμφάνισε ορισμένα συμπτώματα.

Η Γουατεμάλα διευρύνει από τη Δευτέρα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβάλλει για να αποτρέψει τη διασπορά του κορονοϊού, απαγορεύοντας τις αφίξεις από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ο Αλεχάντρο Γιαματέι.

Το Σουρινάμ αποφάσισε να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από σήμερα Σάββατο στις 00:00 [05:00 ώρα Ελλάδας].

Στην Κόστα Ρίκα, στην Ονδούρα, στο Μεξικό και στον Παναμά, όλοι οι ταξιδιώτες πλέον τίθενται συστηματικά σε καραντίνα.

Η Χιλή απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις καθώς έχουν επιβεβαιωθεί 43 κρούσματα του κορονοϊού.

Σε 36 αυξήθηκαν τα κρούσματα στον Παναμά, συμπεριλαμβανομένων τριών ξένων.

Πρώτο κρούσμα στη Μαυριτανία, μειώνονται οι πτήσεις από τη Γαλλία.

Πρώτος θάνατος στον Ισημερινό, πέμπτος στη Λατινική Αμερική.

Δέκα τρεις νέες περιπτώσεις κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Αίγυπτο, ανεβάζοντας συνολικά τα κρούσματα σε 93.

Κλειστά σύνορα

Η Τσεχία κλείνει τα σύνορά της για τους ξένους, όπως επίσης και η Ουκρανία και η Σλοβακία, η οποία όμως εξαιρεί τους Πολωνούς.

Το Πακιστάν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Η Αυστρία διακόπτει τις πτήσεις από και προς τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία.

Η Τουρκία σταματά την αεροπορική σύνδεση με εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ρωσία περιορίζει την αεροπορική σύνδεση με τις χώρες της ΕΕ από τη Δευτέρα.

Η Πολωνία κλείνει τα σύνορά της για τους ξένους πολίτες.

Η Δανία θα κλείσει προσωρινά τα σύνορά της από αύριο Σάββατο για τους υπηκόους ξένων χωρών.

Η Βόρεια Μακεδονία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους ξένους που φτάνουν από «χώρες υψηλού κινδύνου». Δεν τις κατονόμασε, αλλά σημείωσε ότι θα τηρεί τις συστάσεις του ΠΟΥ. Απαγόρευσε επίσης όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και περιορίζει το ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων και των μπαρ, ενώ αναβάλλονται όλα τα μη επείγοντα χειρουργεία.

Το Μαυροβούνιο απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις, κλείνει τα σχολεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και απαγορεύει τον ελλιμενισμό πλοίων στα λιμάνια της Αδριατικής. Επίσης, κλείνει μεθοριακές διαβάσεις με τη Σερβία, τη Βοσνία, την Κροατία και την Αλβανία.

Η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Παραγουάη, το Περού διακόπτουν τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη. Η Αργεντινή σταματά τις πτήσεις προς τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Κλείνουν σχολεία, απαγορεύονται συγκεντρώσεις

Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Βενεζουέλα και οι περισσότερες γερμανικές περιοχές είναι στον κατάλογο των χωρών που έκλεισαν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η Disney έκλεισε τα ψυχαγωγικά πάρκα της στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Παρίσι.

Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 500 προσώπων – το μέτρο αφορά και τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ.

Στη Γαλλία, οι Βερσαλλίες, ο Πύργος του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου θα κλείσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

Η Αυστρία και η Βουλγαρία έκλεισαν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης διέταξε να κλείσουν από αύριο όλα τα εμπορικά καταστήματα, εκτός από εκείνα που διαθέτουν τρόφιμα, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα

Το Μαρόκο θα κλείσει όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια από τις 16 Μαρτίου.

Στο Αζερμπαϊτζάν απαγορεύονται οι γαμήλιες δεξιώσεις και άλλες εκδηλώσεις από αύριο Σάββατο, Επίσης, κλείνουν τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Κλειστά θα μείνουν για 10 ημέρες και τα σύνορα με τη Γεωργία.

Η Τυνησία απαγορεύει με άμεση ισχύ την προσευχή στα τεμένη, όλες τις αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές εκδηλώσεις ενώ τα καφενεία θα κλείνουν καθημερινά στις 4 το απόγευμα. Σταματούν οι πτήσεις προς την Ιταλία, περιορίζονται εκείνες προς την Αίγυπτο, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία ενώ κλείνουν τα θαλάσσια σύνορα.

Το Σουδάν εξετάζει το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, μετά τον θάνατο του πρώτου κρούσματος που εντοπίστηκε στη χώρα. Ήδη έχει διακοπεί η αεροπορική σύνδεση με Κίνα, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία και Αίγυπτο.

Στη Λιβύη, κλείνουν για προληπτικούς λόγους τα σχολεία, αν και προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα.

Στο Μεξικό, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Γκουανταλαχάρα που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου.

Η Συρία, όπου δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα, κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια από την Κυριακή μέχρι και τις 2 Απριλίου. Επίσης, σταματούν «όλες οι επιστημονικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες» και «απαγορεύονται οι ναργιλέδες στα καφενεία και τα εστιατόρια», μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Αναβολή σε εκλογικές διαδικασίες

Οι τοπικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Μάιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αναβάλλονται για το 2021.

Στις ΗΠΑ, αναβλήθηκαν οι προκριματικές που ήταν προγραμματισμένες για τις 4 Απριλίου στη Λουιζιάνα.

 

Πηγή: ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2Wj1p9T
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη