Διαταραχές σε γεύση, όσφρηση και πεπτικό στην άτυπη συμπτωματολογία του κορονοϊού

Διαταραχές σε γεύση, όσφρηση και πεπτικό στην άτυπη συμπτωματολογία του κορονοϊού

Οι αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων ήταν πως ο ιός χτυπάει τις μεγαλύτερες ηλικίες και ανθρώπους με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Ωστόσο τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως ούτε οι νέοι είναι άτρωτοι.

Κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι, αλλά πολλοί ασθενείς είναι νέοι, επιβεβαιώνει ο καθηγητής Παιδιατρικής-Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Πενσυλβάνιας, Θεοκλής Ζαούτης.

Στους νέους είναι μικρότερη η πιθανότητα θανάτου, επισημαίνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής  Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο ασθενείς μιλούν πράγματα για ανοσμία και διαταραχές στη γεύση.

Μην τρελλαθούμε, όποιος έχει μειωμένη όσφρηση δεν σημαίνει πως έχει τον ιό, επισημαίνει ο καθηγητής Βασιλακόπουλος.

Η άτυπη συμπτωματολογία του κορονοϊού περιλαμβάνει απώλεια όσφρησης, γεύσης και γαστρεντερικά προβλήματα. Όπως εξήγησε χθές, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, πρόκειται για την άτυπη συμπτωματολογία όπου «άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν διάρροια ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση».

Εξήγησε ακόμα ότι «το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης, εμφανίζεται μετά από μια ίωση, συνήθως ίωση και λοίμωξη του αναπνευστικού».

Στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού SARS-CoV-2. Ενώ και ο διάσημος μπασκετμπολίστας του NBA Ρούντι Γκόπερτ μέσω του Twitter αναρωτήθηκε αν και άλλοι ασθενείς έχουν ανοσμία, όπως ο ίδιος επί τέσσερις συνεχείς ημέρες.

Στη Βρετανία έχει ήδη δοθεί η σύσταση τους γιατρούς να συμβουλεύουν τους ανθρώπους με αιφνίδια απώλεια όσφρησης ή και διαταραχή της γεύσης να αυτο-περιορίζονται στο σπίτι ακόμα και εν τη απουσία άλλων συμπτωμάτων.

Επίσης στη Γαλλία έχει καταγραφεί κύμα περιπτώσεων ανοσμίας, που σύμφωνα με τον ομόλογο του κ. Τσιόδρα, Ζερόμ Σαλομόν, παραμένει σχετικά σπάνιο σύμπτωμα αλλά παρατηρείται κυρίως σε νεότερους ασθενείς με ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19.

Στο American Journal of Gastroenterology δημοσιεύεται πολυκεντρική κινεζική μελέτη που βάζει στο πεδίο των άτυπων συμπτωμάτων της νόσου COVID-19, αυτή τη φορά αυτά του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Ιατρική Αντιμετώπιση της νόσου στην πόλη της Γουχάν, όπου ξεκίνησε η πανδημία, από τους 204 ασθενείς σχεδόν οι μισοί (49%) προσήλθαν στο νοσοκομείο με γαστρεντερικά ενοχλήματα (ανορεξία, διάρροια, έμετος, κοιλιακό άλγος) ως το προεξάρχον σύμπτωμα νόσησης από COVID-19.

Οι ασθενείς που δεν εμφάνιζαν γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν μάλιστα πιο πιθανό να θεραπευτούν και να λάβουν εξιτήριο συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε 7 περιπτώσεις απουσίαζαν εντελώς τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Καλλιόπη Χαβέλα

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/3dtVcOw
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη