Στ. Πέτσας: Παρατείνονται έως τις 4 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σήμερα

Έως τις 4 Μαΐου παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα που έληγαν στις 27 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πετσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επαναλαμβάνοντας πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό για να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Όπως είπε, η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή και θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, τον Μάιο και τον Ιούνιο. «Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα» ανέφερε, προσθέτοντας πως «επιστρέφοντας στην κανονικότητα θα πρέπει να διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από εδώ και πέρα, όπως το να αποφεύγουμε τις χεραψίες, το να τηρούμε τις αποστάσεις και το να συνεχίσουμε να πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά».
Για τα σχολεία είπε πως «περιμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών».«Η κατεύθυνση είναι ότι οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα ανοίξουν, θα πρέπει να δούμε την ιεράρχηση και τη σειρά» διευκρίνισε.
Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, τα sms στο 13033 και τα έντυπα βεβαίωσης μετακίνησης απάντησε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φύγουν από την καθημερινότητά μας καθώς ξεδιπλώνεται το σχέδιο για την επόμενη μέρα από τις 5 Μαΐου και μετά.
Ερωτηθείς για τη χρήση μασκών είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει την οριστική εισήγηση της ειδικής επιτροπής. Επανέλαβε τη χθεσινή αναφορά του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ότι οι μάσκες από μόνες τους δεν πρέπει να δίνουν την ψευδαίσθηση της πλήρους ασφάλειας, αλλά προϊδέασε ότι είναι ένα από τα μέτρα που θα πρέπει να συνηθίσουμε.
Επανέλαβε ακόμη πως οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προστατευθούν για μεγαλύτερο διάστημα και άρα θα συμπεριληφθούν στις τελευταίες φάσεις του σχεδίου μετάβασης.
«Ενωμένοι τα καταφέραμε, ενωμένοι θα προχωρήσουμε»
Ο κ. Πέτσας χαιρέτισε για μία ακόμη φορά το «υψηλό αίσθημα ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας» που επέδειξαν οι Έλληνες σε όλη τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης. «Μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή. Σε μια 'νέα κανονικότητα', όπου πολλές συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων θα έχουν αλλάξει. Σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για την νέα κανονικότητα, γιατί τα αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα που πήραμε νωρίς, δούλεψαν. Και δούλεψαν, γιατί τα ακολουθήσαμε όλοι μαζί σε μια ξεχωριστή στιγμή ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας» τόνισε.
Ανέφερε ακόμη πως η επιτυχία του ελληνικού σχεδίου απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και -δυστυχώς- και των θυμάτων, σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού. «Αυτή η εικόνα, δεν είναι για να μπει στο αρχείο. Ούτε για να αλληλοσυγχαιρόμαστε. Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα: Για να μην νοσήσουν πολλοί, ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας, από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μην φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε -ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες- δηλαδή, με απόγνωση, να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Για να μην χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα».
Σημείωσε παράλληλα πως «αυτή η επιτυχία μάς θυμίζει και κάτι ακόμη» ότι σκοπός των μέτρων «δεν είναι να μένουμε για πάντα μέσα σε μια 'γυάλα', κλεισμένοι στα σπίτια μας, αλλά να πάρουμε τις ζωές μας πίσω και να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό».
«Δείξαμε ότι οι Έλληνες, στα δύσκολα, ενωμένοι, τα καταφέρνουμε. Και το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα» συμπλήρωσε.
naftemporiki.gr


via ORCHOMENOS-PRESS https://ift.tt/34ZJfw2
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη