Διάβημα ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τον Έβρο


Σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από σχετική εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, το θέμα προέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού. Συγκεκριμένα, στον Νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Η διαφορά έχει να κάνει με την αλλαγή λόγω της εποχής της κοίτης του ποταμού Έβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή, η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα.

Press24.gr https://ift.tt/2Zubhiw
Από το Blogger.