Τσιόδρας για άνοιγμα σχολείων: «Κάθε χώρα πορεύεται ανάλογα με τα δεδομένα της»

Τσιόδρας για άνοιγμα σχολείων: «Κάθε χώρα πορεύεται ανάλογα με τα δεδομένα της»

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ρωτήθηκε σχετικά με την ρίσκο της απόφασης του ανοίγματος των σχολείων στην Ελλάδα. Αφορμή για το ερώτημα αποτέλεσαν κάποιες μελέτες στη Γερμανία για το ιικό φορτίο στα παιδιά που έκαναν την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ,να αναβάλλει το άνοιγμα τους.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί όταν κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ χωρών στην Ευρώπη και τα δεδομένα των Γερμανών δεν μειώνουν αυτό που έχω τονίσει -μάλιστα βγήκαν και άλλα δεδομένα από την Ιταλία- ότι η νόσος είναι εξαιρετικά ήπια στα παιδιά. Δεύτερον, το κατά πόσο τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό στον οικογενειακό τους περίγυρο και τις ευπαθείς ομάδες δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα.

Στη μελέτη που αναφέρθηκαν στις ερωτήσεις φαίνεται ότι όταν νοσούν τα παιδιά έχουν περίπου ίδιες ποσότητες ιικού φορτίου. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα και κρατάμε μία σοβαρή και μετριοπαθή στάση σε αυτές τις μελέτες προς το παρόν» ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά τους λόγους αναστολής των σχολείων στη Γερμανία ο κ. Τσιόδρας σχολίασε ότι «είναι άλλη περίπτωση. Κάθε χώρα πορεύεται ανάλογα με τα δεδομένα της. Η Γερμανία έχει και ένα προηγμένο σύστημα υγείας, ένα πολύ εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο δεν έχει όμως, δεδομένα, όπως τα δικά μας, που αφορούν τη θνητότητα.

Εμείς συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό δίκτυο με πλήρη καταγραφή των θανάτων. Δεν έχει καθολική κάλυψη των ΜΕΘ και των θανάτων από τον κορονοϊό, όπως έχουμε εμείς, τα οποία είναι πολλοί ισχυροί δείκτες της παρακολούθησης μίας επιδημίας σε μία χώρα.

Αν συγκρίνει κανείς τις 2 χώρες από πλευράς θανάτων, που εκεί ξέρουμε ότι δεν καταγράφονται συνολικά, όπως σε μας, θα δει ότι η Γερμανία έχει 8 φορές περίπου παραπάνω θανάτους ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Καταλαβαίνετε τι κατόρθωμα είναι αυτό για την πατρίδα μας απέναντι σε έναν τέτοιο παγκόσμιο κολοσσό».

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι «καταφέραμε σχεδόν το ακατόρθωτο. Παρά τις απώλειες και τους τραυματισμούς μας είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο με αδιάσειστα δεδομένα που τα παρακολουθούμε σε όλη την επικράτεια. Με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο θα έχουμε ακόμα καλύτερο επίπεδο παρακολούθησης και ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια. Είναι σαφές ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο από τον ιό.

Επίσης, για να αποφύγουμε περιστατικά επαφής των παιδιών με ευπαθείς ομάδες έχουμε μία ευέλικτη διαδικασία, η οποία τους επιτρέπει ακόμα και να μην πάνε σχολείο, να παρακολουθήσουν εξ΄αποστάσεως, προστατεύοντας τις ευπαθείς ομάδες.

Πρόκειται για ένα πολύ λογικά πλάνο και θα το δούμε. Ξεκινήσαμε όχι από μικρά παιδιά, όπως σε άλλες χώρες, τα οποία μπορούν να τηρήσουν ακόμα καλύτερα τις συνθήκες υγιεινής. Θέλει προσοχή και επιφυλακτικότητα. Δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ρίσκο».

Διαβάστε όλα τα νέα για την υγεία στο news4health.gr

Διαβάστε επίσης:

Πότε μπορεί να έχουμε νέα απαγόρευση κυκλοφορίας; Η απάντηση Τσιόδρα

Χαρδαλιάς: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα - Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό



via Ειδησεις https://ift.tt/35nWc2S
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη