ΛΙΒΑΔΕΙΑ 1805

Λιβαδειά 1805. Το Τροφώνιο Άντρο και το γεφύρι της Έρκυνας. Έργο του Sir Robert Smirke the younger (1781–1867). YALE Center for British Art.

Ο sir Robert Smirke RA (1780-1867) ήταν Άγγλος αρχιτέκτονας, από τους ηγέτες της ελληνικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Σχεδίασε πολλά μεγάλα δημόσια κτήρια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κύριο συγκρότημα και η πρόσοψη του Βρετανικού Μουσείου. Στην μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία του (1801-1805), επισκέφθηκε και την Ελλάδα: Την Κόρινθο, την Αθήνα, τους Δελφούς, τις Θήβες και την Ολυμπία. Από την Αθήνα ο Smirke έγραψε στον πατέρα του: «Πώς μπορώ με την περιγραφή να σας δώσω κάποια ιδέα για την μεγάλη ευχαρίστηση που χάρισαν στα μάτια μου αυτά τα αρχαία κτήρια της Αθήνας! Πόσο έντονα απεδείχθη σε αυτά η μεγαλοπρέπεια και η επίδραση της απλότητος στην αρχιτεκτονική! Ο Ναός του Θεού Ηφαίστου δεν μπορεί παρά να τραβήξει την προσοχή όλων, για την αξιοπρέπεια της εμφάνισής του! Ο ναός της Αθηνάς (Παρθενών) επιβάλλεται με τον ίδιο τρόπο, με το μεγαλείο και την μεγαλειότητά του. Ήμασταν έναν μήνα εκεί. Η εντύπωση που έγραψε στο μυαλό μου... δεν έχει αποδυναμωθεί, και επαναλαμβάνεται συχνά… Θα μπορούσα με χαρά να περάσω πολύ περισσότερο χρόνο εκεί… Ενώ εκείνα (τα κτήρια) στην Ρώμη (με λίγες εξαιρέσεις) μου είναι αδιάφορα, και τώρα έχουν βυθιστεί εξ ολοκλήρου σε περιφρόνηση στο μυαλό μου. Το μόνο που θα μπορούσα να κάνω στην Αθήνα ήταν να κάνω μερικές απόψεις από αυτά... ελπίζοντας ότι θα χρησιμεύσουν στην μνήμη μου, ως αυτό που νομίζω ότι θα πρέπει πάντα να είναι μοντέλο στην αρχιτεκτονική». ΠΗΓΗ: J. Mordaunt Crook «The Greek Revival Neo-Classical Attitudes in British Architecture, 1760-1870», εκδ. John Murray, 1972, σελ. 52–53.. YALE Center for British Art.

Ο sir Robert Smirke RA (1780-1867) ήταν Άγγλος αρχιτέκτονας, από τους ηγέτες της ελληνικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Σχεδίασε πολλά μεγάλα δημόσια κτήρια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κύριο συγκρότημα και η πρόσοψη του Βρετανικού Μουσείου. Στην μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία του (1801-1805), επισκέφθηκε και την Ελλάδα: Την Κόρινθο, την Αθήνα, τους Δελφούς, τις Θήβες και την Ολυμπία. Από την Αθήνα ο Smirke έγραψε στον πατέρα του: «Πώς μπορώ με την περιγραφή να σας δώσω κάποια ιδέα για την μεγάλη ευχαρίστηση που χάρισαν στα μάτια μου αυτά τα αρχαία κτήρια της Αθήνας! Πόσο έντονα απεδείχθη σε αυτά η μεγαλοπρέπεια και η επίδραση της απλότητος στην αρχιτεκτονική! Ο Ναός του Θεού Ηφαίστου δεν μπορεί παρά να τραβήξει την προσοχή όλων, για την αξιοπρέπεια της εμφάνισής του! Ο ναός της Αθηνάς (Παρθενών) επιβάλλεται με τον ίδιο τρόπο, με το μεγαλείο και την μεγαλειότητά του. Ήμασταν έναν μήνα εκεί. Η εντύπωση που έγραψε στο μυαλό μου... δεν έχει αποδυναμωθεί, και επαναλαμβάνεται συχνά… Θα μπορούσα με χαρά να περάσω πολύ περισσότερο χρόνο εκεί… Ενώ εκείνα (τα κτήρια) στην Ρώμη (με λίγες εξαιρέσεις) μου είναι αδιάφορα, και τώρα έχουν βυθιστεί εξ ολοκλήρου σε περιφρόνηση στο μυαλό μου. Το μόνο που θα μπορούσα να κάνω στην Αθήνα ήταν να κάνω μερικές απόψεις από αυτά... ελπίζοντας ότι θα χρησιμεύσουν στην μνήμη μου, ως αυτό που νομίζω ότι θα πρέπει πάντα να είναι μοντέλο στην αρχιτεκτονική». ΠΗΓΗ: J. Mordaunt Crook «The Greek Revival Neo-Classical Attitudes in British Architecture, 1760-1870», εκδ. John Murray, 1972, σελ. 52–53.


from ανεμουριον https://ift.tt/2Ak061R
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη