Γιάννης Σαρακιώτης και Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Η κα Κεραμέως είναι κατώτερη του ήδη χαμηλού μέσου όρου απόδοσης της Κυβέρνησης»



Την απόπειρα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει μία ακόμη κοινωνικά βίαιη και αντιτασσόμενη σε συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα, “αντιμεταρρύθμιση” στο χώρο της εκπαίδευσης, στηλιτεύουν με ερώτησή τους ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης Σαρακιώτης και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νίκου Φίλη. Με εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων περιορίζει ή αφαιρεί την άδεια ανατροφής τέκνου από τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς, το ειδικό επιστημονικό (Ε.Ε.Π.) και βοηθητικό προσωπικό (Ε.Β.Π.) των σχολικών μονάδων. Ειδικότερα, στην αριθ. πρωτ. 108357/Ε3/21-8-2020 (ΑΔΑ: ΩΚΔΦ46ΜΤΛΗ-ΙΦΧ) εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:

«…η διάρκεια της άδειας ανατροφής στην περίπτωση υπαλλήλου ο οποίος κατά το χρόνο του διορισμού του έχει ήδη τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών ποσοτικώς περιορίζεται, και έχει τόση διάρκεια σε μήνες όση είναι το άθροισμα των ωρών του μειωμένου ωραρίου που θα ελάμβανε ο γονέας μέχρι τη συμπλήρωση των ετών διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου του τέκνου του. Κατά συνέπεια, εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.- Ε.Β.Π. που κατά την ημερομηνία διορισμού του/της έχει τέκνο άνω των δύο ετών δεν δικαιούται άδεια ανατροφής.

Εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. που κατά την ημερομηνία διορισμού έχει τέκνο κάτω των δύο ετών δικαιούται τμήμα της εννεάμηνης άδειας ανατροφής, το οποίο υπολογίζεται αναλογικά με βάση το διάστημα που ο/η εκπαιδευτικός/μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. θα ελάμβανε μειωμένο ωράριο μετά τη λήξη της άδειας λοχείας (μητρότητας) και μέχρι τη συμπλήρωση των δύο ετών του παιδιού, δηλαδή μέχρι την ηλικία των 24 μηνών του παιδιού».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησής τους ο κ. Σαρακιώτης και οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία «τα διαλαμβανόμενα, όμως, στην εγκύκλιο για την άδεια ανατροφής τέκνου δεν βρίσκουν έρεισμα σε κάποια νομοθετική διάταξη», ενώ συμπληρώνουν λέγοντας ότι: «η προκείμενη εγκύκλιος απέχει ακόμα και από την αριθ. 64/2008 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.» καθώς και ότι αντίκειται νομολογίας των αρμόδιων δικαστηρίων με την οποία έχει αναγνωριστεί πλήρης εννιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου σε νεοδιόριστη εκπαιδευτικό, που είχε αποκτήσει τέκνο κάτω των 4 ετών πριν τον διορισμό (ΔεφΠειρ 32/2014).

Τέλος, οι ερωτώντες Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επικαλούμενοι σειρά διατάξεων του Εθνικού και Ενωσιακού Δικαίου απευθύνουν τα παρακάτω ερωτήματα προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως:

  1. Θα προβεί σε ανάκληση της υπ’ αριθ. 108357/Ε3/21-8-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ενιαία εφαρμογή των διευκολύνσεων, που αφορούν την προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, στους εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., σύμφωνα με το Σύνταγμα;

Νεότερη Παλαιότερη