Κορονοϊός: Στην κόψη του ξυραφιού η Αττική, ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Κορονοϊός: Στην κόψη του ξυραφιού η Αττική, ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Ο κορονοϊος εξακολουθεί να μαστίζει ττη χώρα και ενώ τα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 300 σε ημερίσια βάση, η Αττική παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα με 165 νέες μολύνσεις μόνο χθες και με διάφορες περιοχές του κέντρου να είναι ιδιαίτερα «φορτωμένες» επιδημιολογικά.

Όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», από τα περίπου 2.500 ενεργά κρούσματα της Αττικής, το 40% εστιάζεται στο κέντρο της Αθήνας. Οι δείκτες θνησιμότητας γενικά παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα, αφού από δύο την ημέρα που ήταν ο αριθμός των θανάτων τον Αύγουστο, έχει φτάσει στους πέντε κατά μέσο όρο. 

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Ειδικοί και κυβέρνηση διατηρούν στάση αναμονής προτού προχωρήσουν σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα που να επηρεάζουν μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της πρωτεύουσας και πιθανώς να σχετίζονται με τις μετακινήσεις τους. 

«Είναι υψηλά τα νούμερα, αλλά ακόμη η Αττική δεν έχει πατήσει την κόκκινη γραμμή. Θα έλεγα ότι είναι στο κίτρινο προς πορτοκαλί. Γι' αυτό η ψυχραιμία και η σωστή ενημέρωση του κόσμου με οδηγίες που θα τον καθοδηγούν πώς να συμπεριφερθεί έχουν μεγάλη σημασία», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. Προσθέτει δε ότι ο στόχος είναι η πανδημία να παρουσιάσει σημάδια πτώσης στις νέες διαγνώσεις, ει δυνατόν σε διψήφια νούμερα, ώστε μετά να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως είναι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Oι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Covid-19, καθώς και τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε συνεχή παρακολούθηση των κρίσιμων δεδομένων, δηλαδή τα νέα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις, τους θανάτους, που αποτυπώνουν την εξέλιξη της πανδημίας, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Προς τα τέλη της εβδομάδας, οι ειδικοί θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα εάν τα μέτρα στην Αττική, τα πρώτα από τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και ακολούθησαν δέσμες επιπλέον στοχευμένων μέτρων, δείχνουν να έχουν την επιθυμητή επίδραση. Οι περιορισμοί που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, την Παρασκευή στοχεύουν στην ανακοπή της μετάδοσης σε συνθήκες όπου ευνοούνται οι υπερμεταδόσεις.

Τέτοιες «εστίες» είναι και οι πλατείες και άλλοι εξωτερικοί χώροι όπου συγχρωτίζονται παρέες μετά το κλείσιμο των μπαρ. Γι' αυτό και η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τα μεσάνυχτα εκτιμάται ότι θα «διαλύσει» τέτοιες συνήθειες.

Απομακρύνεται το lockdown

Μέχρι σήμερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο Λεκανοπέδιο απέχουν αρκετά από ένα lockdown, όπως αυτό που επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Γώγος, τα μέτρα που έχουν επεξεργαστεί τόσο οι επιστήμονες στην Επιτροπή όσο και η κυβέρνηση ξεδιπλώνονται ανάλογα με τα ημερήσια κρούσματα, το πού βρίσκεται το «R», πόσο εκθετική είναι η αύξηση και συνυπολογίζονται οι δυνατότητες του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Πρέπει να υπάρχει το μαξιλάρι ελεύθερων κλινών. Τώρα έχουμε πίεση του συστήματος στην Αθήνα, αλλά υπάρχουν και ελεύθερες κλίνες. Είμαστε στην κόψη του μαχαιριού. Σε μία επιδημία που μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι», αναφέρει.

Τα επόμενα βήματα

Πάντως, το ενδεχόμενο ενός ολιγοήμερου lockdown απομακρύνεται προς το παρόν, όπως διαβεβαιώνουν διαρκώς όλοι οι υπεύθυνοι. Δύο μέτρα μοιάζουν να ακολουθούν στη «λίστα» της κλιμάκωσης. Πρώτον, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας ευρύτερα στους εξωτερικούς χώρους, πιθανόν καθολικά για το Λεκανοπέδιο.

Το συγκεκριμένο μέτρο, βέβαια, κατά ορισμένους επιστήμονες δεν αναμένεται να αποδώσει πολλά, με δεδομένο ότι η χρήση της σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως είναι οι πλατείες, ή οι ουρές αναμονής για ΜΜΜ και είσοδο σε καταστήματα, έχει ήδη καταστεί υποχρεωτική.

Δεύτερον, η εφαρμογή ενός συστήματος δικαιολόγησης των μετακινήσεων μέσω SMS για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. «Και αυτό όμως θα το δούμε με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης στιγμής», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς την Παρασκευή στη Βουλή. Ως πιθανό μέτρο, πάντως, που έχει πέσει στο «τραπέζι» είναι και αυτό των οριζόντιων περιορισμών μετακινήσεων για συγκεκριμένες ώρες (τις βραδινές).

Πηγές: Βήμα της Κυριακής και Ελεύθερος Τυπος



via Ειδησεις https://ift.tt/336YuEg
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη