Λαμία - ΟΦΗ: Το πρώτο ματς στο "Αθανάσιος Διάκος"


Η μετονομασία του ΔΑΚ Λαμίας σε "Αθανάσιος Διάκος" εγκρίθηκε από το Δήμο Λαμιέων πριν λίγες μέρες και πλέον τοποθετήθηκε και η σχετική επιγραφή στο γήπεδο της πόλης που φιλοξενεί τους αγώνες ποδοσφαίρου των Φθιωτών.

Το ματς της Λαμίας με τον ΟΦΗ στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής της Super League Interwetten είναι και το πρώτο που φιλοξενεί το δημοτικό γήπεδο με τη νέα του ονομασία ως "Αθανάσιος Διάκος".

Υπενθυμίζουμε ότι άλλα δύο γήπεδα της πρώτης κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος φέρουν ονόματα αγωνιστών του 1821. Είναι το γήπεδο του Ολυμπιακού, "Γ. Καραϊσκάκης" κι αυτό του Αστέρα στην Τρίπολη, "Θ. Κολοκοτρώνης".

Ο Αθανάσιος Διάκος (4 Ιανουαρίου 1788 - 24 Απριλίου 1821) ήταν ένας από τους Έλληνες πρωταγωνιστές ήρωες-οπλαρχηγούς του πρώτου έτους της Επανάστασης του 1821 που έδρασε στη Στερεά Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 1821 σε συνεργασία με άλλους οπλαρχηγούς κατέλαβε το φρούριο της Λιβαδειάς και χρησιμοποιώντας το σαν ορμητήριο, έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες.

Κατέλαβε την γέφυρα της Αλαμάνας και στις 23 Απριλίου του ιδίου έτους έδωσε μάχη με τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη. Στη μάχη αυτή συνελήφθη και αφού μεταφέρθηκε στη Λαμία δολοφονήθηκε με ανασκολοπισμό (λογοτεχνικά αναφέρεται ότι "σουβλίστηκε") από τους Τούρκους και κάηκε στις 24 Απριλίου 1821.

www.sport24.gr
Νεότερη Παλαιότερη