Οι πλημμύρες που πλήττουν για πολλοστή φορά τη Φθιώτιδα εδώ και χρόνια «φωνάζουν» για την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων


Τις ευθύνες των κυβερνήσεων για την έλλειψη των αντιπλημμυρικών υποδομών στη Φθιώτιδα καταγγέλλει η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ σχετικά με τις καταστροφές που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε σήμερα στις πληγείσες περιοχές. 

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ αναφέρει: «Για μια ακόμη φορά ο λαός της Φθιώτιδας βρίσκεται στο έλεος φυσικών καταστροφών. Είναι ανάγκη επιτακτική να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών που υπέστησαν τις καταστροφές, να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών.

Η εικόνα της καταστροφής σε αυτές τις περιοχές είναι ανυπολόγιστη.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κατά μήκος της κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού, όπου οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής έζησαν εφιαλτικές στιγμές. Δεκάδες υπόγεια και ισόγεια σπιτιών, καταστήματα και άλλες εγκαταστάσεις, στα χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Λιανοκλαδίου και Υπάτης πλημμύρισαν, με τους κατοίκους να προσπαθούν με κάθε μέσο να απομακρύνουν τα νερά και τις φερτές ύλες από τα σπίτια τους.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν πλημμυρίσει κατά μήκος της όχθης του Σπερχειού. Τεράστιες ζημιές υπέστησαν αποθήκες, σταβλικές εγκαταστάσεις, αρδευτικά δίκτυα στη νοτιοδυτική πλευρά της Λαμίας και συγκεκριμένα στο Παγκράτι και στα Καλύβια, στο σύνολο σχεδόν των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Λιανοκλαδίου, όπως στα Στίρφακα, στη Λυγαριά, στο Λιανοκλάδι, στο Ζηλευτό, στο Κόμμα και το Γοργοπόταμο. Αντίστοιχες ζημιές έχουν σημειωθεί στον οικισμό Παλιούρι και στα χωριά Καστρί, Γραμμένη και Αρχάνι του Δήμου Μακρακώμης.

Μεγάλες επίσης είναι οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο της περιοχής και ιδιαίτερα στην Εθνική Οδό Λαμίας - Καρπενησίου όπου τουλάχιστον σε δύο σημεία, το οδόστρωμα έχει υποστεί καθιζήσεις.

Οι πλημμύρες πλήττουν για πολλοστή φορά περιοχές της Φθιώτιδας που εδώ και χρόνια "φωνάζουν" για την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Το πρόβλημα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια από την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης του Σπερχειού ποταμού έχει πλέον διογκωθεί εξαιτίας των επιπτώσεων που έχουν προκαλέσει τα έργα της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής και του Ε65. Πριν τρία χρόνια είχαν επαναληφθεί πλημμυρικά φαινόμενα στα χωριά Ζηλευτό, Στύρφακα, Λιανοκλάδι, αλλά και στον Άγιο Στέφανο Δομοκού. Άλλη κυβέρνηση τότε ίδια αποτελέσματα. Στο ίδιο έργο θεατές ακόμα μια φορά.

Μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα αφού αυτά δεν υπηρετούν τη λογική κόστους - οφέλους που εκφράζει η ΕΕ. Ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, αναφερόμενος στις φυσικές καταστροφές, είπε ότι αναμένονται να αυξηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως για το τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τα λαϊκά νοικοκυριά και τις ανθρώπινες ζωές δεν είπε τίποτα. Δεν μπόρεσε να κάνει καμία δήλωση αν από τα δισ. ευρώ στήριξης της ΕΕ θα πάνε σε τέτοια έργα και δεν το έκανε γιατί όλα αυτά τα δισεκατομμύρια θα πάνε ακόμα μια φορά στις τράπεζες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές.

Αναδεικνύονται για μια ακόμα φορά οι τραγικές ελλείψεις στις υποδομές και την πολιτική προστασία που εκθέτουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Αναδεικνύεται ο άναρχος αντιλαϊκός χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αναδεικνύεται η περιφρονητική στάση απέναντι στον λαό της χώρας που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και όσους το υπηρετούν.

Σήμερα, μπροστά στη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, δεν μπορεί να προβάλλεται ως δικαιολογία η ποσότητα και το ύψος της βροχόπτωσης. Σε αυτήν τη βάση είναι τουλάχιστον προκλητικές οι δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ότι για όλα φταίνε τα "ακραία καιρικά φαινόμενα".

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι κάθε φορά που βρέχει ο λαός της περιοχής μας τρέμει μη φουσκώσει ο Σπερχειός. Κάθε χρόνο υποτίθεται ότι γίνονται "αντιπλημμυρικά έργα" στις όχθες του ποταμού (καθαρισμός στις όχθες!) και ότι ο κρατικός μηχανισμός δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε καταστροφή, όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Πόσες φορές ακόμα θα δούμε τον κάμπο της Ανθήλης πλημμυρισμένο, την αγροτική παραγωγή να καταστρέφεται;

Πόσες φορές θα δούμε τα νερά του ποταμού να περνούν πάνω από τις γέφυρες και να κλείνουν οι δρόμοι λες και είμαστε σε παλιότερες δεκαετίες;

Πόσα σπίτια πρέπει να πλημμυρίσουν ακόμα με μια νεροποντή για να αποδειχτεί το αυταπόδεικτο;

Ότι τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ζωτικής σημασίας και πρώτιστο καθήκον για να προστατεύσουν τη ζωή και το βιος του λαού μας.

Αλήθεια, αν ο κυκλώνας πέρναγε μέσα από την πόλη της Λαμίας τι θα είχε γίνει;

Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:

- Να προχωρήσει στη γρήγορη, άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι κατοικίες, να απομακρυνθούν από τα σπίτια και υπόγεια φερτές ύλες, λάσπη κλπ., να καθαριστούν όλοι οι δρόμοι.

- Να καταγραφούν σε σύντομο διάστημα οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες για την καταστροφή οικοσκευών και άλλων αντικειμένων που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

- Να αποκατασταθούν οι ζημιές σε δρόμους, γεφύρια και να αποκατασταθεί η συγκοινωνία προς τη Δυτική Φθιώτιδα και στα χωριά γύρω από τη Λαμία.

- Να καταγραφούν οι ζημιές σε καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

- Με προτεραιότητα να δρομολογηθούν τα αναγκαία έργα υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας και για τη Φθιώτιδα όπως και για το σύνολο της Στερεάς που σε κάθε φυσικό φαινόμενο ανεξαρτήτου εντάσεως μετρά ζημιές, ακόμα και απώλειες ανθρώπινων ζωών».

www.902.gr
Νεότερη Παλαιότερη