Δημόσιο: Συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στην Αττική και μετά τις 5 του Οκρώβρη (εγκύκλιος)

pixabay

Συνεχίζεται στην Αττική και μετά τις 5.10.2020 η υποχρεωτική τηλεργασία για το δημόσιο σύμφωνα με την εγκύλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας στο δημόσιο είναι υποχρεωτική. Μέχρι τις 12 Οκτωβρίου η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν ραντεβού. 

Η εφαρμογή της τηλεργασίας και μετά τις 5 Οκτωβρίου στο δημόσιο, καθώς και μια σειρά ρυθμίσεων για τη λειτουργία του δημοσίου στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορoνοϊού περιλαμβάνει εγκυκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται από τη Δευτέρα 5.10.2020 και μέχρι νεοτέρας ενημέρωσης από την Υπηρεσία εξακολουθεί και ισχύει για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών του Δημοσίου που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής το μέτρο της υποχρεωτικής παροχής εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό 40%.

Για τον υπολογισμό του ποσοστού αυτού υπενθυμίζεται ότι λαμβάνονται υπόψη μόνο οι υπάλληλοι που πραγματικά υπηρετούν στον φορέα και προσέρχονται προς εργασία, οι οποίοι δύνανται να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, μη υπολογιζομένων των υπαλλήλων που τελούν σε άδεια. Επίσης εξακολουθούν και ισχύουν τα τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων των υπηρεσιών του Δημοσίου στην Περιφέρεια Αττικής (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή και για την παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης δημόσιας υπηρεσίας.

Εξυπηρέτηση κοινού

Κατά την εξυπηρέτηση των πολιτών είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας τόσο από τον πολίτη όσο και από τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Με ευθύνη του οικείου Προϊσταμένου τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών.

Η είσοδος στα Υπουργεία και στα δημόσια καταστήματα επιτρέπεται ελεύθερα στους δικηγόρους με επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό.

Ειδικότερα, όσον αφορά την εξυπηρέτηση των δικηγόρων από υπηρεσίες που εδρεύουν εντός της Περιφέρειας Αττικής και δεδομένου αφενός του σκοπού θέσπισης των σχετικών ρυθμίσεων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας και αφετέρου της υποχρέωσης εξυπηρέτησης των δικηγόρων που προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες και για λόγους προστασίας της υγείας των εντολοδόχων τους, διευκρινίζονται τα εξής:

Οι δικηγόροι εξυπηρετούνται στις δημόσιες υπηρεσίες κατόπιν προηγούμενου ραντεβού, σε κάθε περίπτωση όμως οι Υπηρεσίες κατά τον καθορισμό των ραντεβού θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των δικηγόρων. Σε περιπτώσεις δε που δικηγόροι προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς προηγούμενο ραντεβού θα εξυπηρετούνται, μόνο εφόσον διασφαλίζεται η απαιτούμενη απόσταση και δεν υπάρχει συνωστισμός εντός της Υπηρεσίας.

Προσωρινή αναστολή μονάδων

Προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, δύναται, σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού COVID-19, να επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας επιμέρους οργανικών μονάδων μιας δημόσιας υπηρεσίας ή του συνόλου αυτών.

Η απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας εκδίδεται από τον οικείο Υπουργό ή τους επικεφαλής των αντίστοιχων υπηρεσιών του Δημοσίου μετά από γνώμη του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, κατ' εφαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρούσματος της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».

Η απόφαση αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αποστέλλεται στη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών και αναρτάται στην ιστοσελίδα του οικείου φορέα προς ενημέρωση των πολιτών.

Στις περιπτώσεις εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων, προβλέπεται ρητά ότι πρέπει να διασφαλίζεται η ενημέρωση των πολιτών για το χρόνο αναστολής λειτουργίας επιμέρους οργανικών μονάδων μιας δημόσιας υπηρεσίας ή του συνόλου αυτών, με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του οικείου φορέα. Διευκρινίζεται ότι η ενημέρωση των πολιτών θα πρέπει να γίνεται και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο, όπως η τοιχοκόλληση σχετικής ανακοίνωσης σε εμφανές σημείο στο κτήριο του φορέα. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις που η προσωρινή αναστολή λειτουργίας αφορά εποπτευόμενους φορείς θα πρέπει να ενημερώνεται σχετικά και ο εποπτεύων φορέας, ενώ σε κάθε περίπτωση η σχετική απόφαση θα αποστέλλεται στην Υπηρεσία μας.

Διαχείριση κρούσματος στο δημόσιο

Στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ έχει αναρτηθεί πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος COVID-19 για τους χώρους εργασίας του Δημόσιου τομέα (εξαιρουμένων των Υπηρεσιών Υγείας και των Σχολείων). Δείτε ΕΔΩ. 

Κατόπιν των ως άνω οδηγιών:

α) απαιτείται να λάβουν γνώση όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας για το ως άνω πρωτόκολλο,
β) η αρμόδια υπηρεσία προσωπικού εκάστης Υπηρεσίας απαιτείται, βάσει των ιδιαιτεροτήτων εκάστης Υπηρεσίας, να εφαρμόσει την παρ. 2 του ως άνω πρωτοκόλλου, ήτοι να προβεί στην κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης, με τη συνδρομή του Ελεγκτή Ιατρού ή του Ιατρού Εργασίας ή των ιατρών που υπηρετούν στην Υπηρεσία, εφόσον υπάρχουν,
γ) να ενημερωθεί ο Ελεγκτής Ιατρός ή ο Ιατρός Εργασίας ή οι ιατροί που υπηρετούν στην Υπηρεσία, εφόσον αυτοί υπάρχουν, προκειμένου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και των γνώσεών τους να συνδράμουν για την αποτελεσματική εφαρμογή των οδηγιών του ως άνω πρωτοκόλλου, αλλά και του σχεδίου δράσης του φορέα.
δ) να οριστεί βάσει των οργανωτικών ιδιαιτεροτήτων κάθε υπηρεσίας συντονιστής διαχείρισης COVID-19.

Ειδικά μέτρα για Αττική:

Μέχρι τις 12/10/2020:

• Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας. Από την υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

• Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.



via Ειδησεις https://ift.tt/34iWcB1
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη