Μητσοτάκης: Το ευχαριστώ στους ανθρώπους της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας που αναλαμβάνουν την ιχνηλάτηση

INTIME

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αφιέρωσε ένα μέρος της ομιλίας του χθες αναφερόμενος στους ανθρώπους που μέσα στην πανδημία διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό -κομβικό θα έλεγε κανείς- ρόλο, βοηθώντας στον περιορισμό της: Τους ανθρώπους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στους ανθρώπους αυτούς που αναλαμβάνουν το έργο της ιχνηλάτησης. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μια διαδικασία κομβική, καθώς βοηθά στην εύρεση πιθανόν κρουσμάτων και στη γρήγορη απόμονωσή τους, με σκοπό την ανακοπή τής περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας.

Απαντώντας μάλιστα στην κριτική της Φώφης Γεννηματά και αφού έδειξε τους χάρτες του ECDC που κατατάσσουν την Ελλάδα στις «πράσινες» ευρωπαϊκές χώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για κριτική που αδικεί όχι την κυβέρνηση αλλά το ΕΣΥ, τη ΓΓΠΠ και τους εθελοντές που υποστηρίζουν όλη αυτή τη σύνθετη διαδικασία. Και εκεί έκανε την ειδική αναφορά στα παιδιά της ιχνηλάτησης, λέγοντας:

«Θέλω να τα ευχαριστήσω προσωπικά διότι κάνουν μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά για να μπορούν να εντοπίζουν στενές επαφές κρουσμάτων, και όσο δυστυχώς αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται αυτή η δουλειά». Και συνέχισε κάνοντας αναφορά στους επιστήμονες, «οι οποίοι μας βοήθησαν να αναπτύξουμε εξαιρετικά προχωρημένους αλγόριθμους». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, επιφυλάσσοντας ειδική αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα.

Βέλη κατά της Φώφης Γεννηματά ότι μέμφεται όλους αυτούς τους ανθρώπους

Μάλιστα, επιστρέφοντας την κριτική στη Φώφη Γεννηματά, την κατηγόρησε ότι με την άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού μέμφεται όλους αυτούς τους ανθρώπους. Και συνέχισε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση με τον κορωνοϊό: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Τόσο δυναμική που, ναι, μας υποχρεώνει πολλές φορές να αναθεωρούμε αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει και πριν από κάποιες μέρες, και καλά κάνουμε. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιδρούμε, διότι τα δεδομένα είναι δυναμικά και ευτυχώς σήμερα έχουμε τη δυνατότητα πια ως χώρα να ασκούμε εφαρμοσμένη πολιτική με βάση σύνθετα, πραγματικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να κάνουμε τι; Να παίρνουμε στοχευμένα, τοπικά μέτρα και όχι οριζόντια μέτρα τα οποία θα ήταν καταστροφικά για την ελληνική οικονομία. Και αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε». Ενώ επανέλαβε ότι ο βασικός στόχος είναι η αποφυγή ενός οριζόντιου lockdown το οποίο θα είχε δραματικές συνέπειες συνολικά στην οικονομία.

Οι χάρτες του ECDC 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, στην αρχή της απάντησής του στην κριτική της Φώφης Γεννηματά για τον κορωνοϊό, παρουσίασε τους χάρτες που αποτυπώνουν την εικόνα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. «Η Ελλάδα, μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Καταθέτω τον χάρτη στα πρακτικά. Δεύτερος χάρτης, αριθμός τεστ ανά 100.000 πληθυσμού.

Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μέσο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Αρκετές χώρες πολύ χειρότερες από την Ελλάδα. Χάρτης τρίτος: Δείκτης θετικότητας, ίσως ο πιο σημαντικός δείκτης από όλους, κυρία Γεννηματά.
Ποσοστό θετικών στα τεστ τα οποία κάνουμε. Η Ελλάδα στο 3,6, "πράσινη", μαζί με τη Γερμανία, τις βαλτικές χώρες και τις σκανδιναβικές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όλες στο "πορτοκαλί".

Ίσως ο σημαντικότερος χάρτης απ' όλους: ο χάρτης θνησιμότητας, case fatality rate λέγεται στη γλώσσα των επιδημιολόγων. Η Ελλάδα, η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετριούνται στον αντίστοιχο δείκτη».via Ειδησεις https://ift.tt/3olizz0
Από το Blogger.