Χρονολόγιο Στρατή Τσίρκα

1911. (10/23 Ιουλίου).
Γεννιέται στο Κάιρο ο Γιάννης Χατζηανδρέας (Στρατής Τσίρκας). Η οικογένεια κατοικεί στην οδό Αμπντέλ Νταγέμ, στη συνοικία Αμπντίν, λαϊκή γειτονιά με ελληνοαραβικό πληθυσμό, η οποία θα τροφοδοτήσει το έργο του.
1927.
Δημοσιεύει τις πρώτες μεταφράσεις στα περιοδικά Οικογένεια και Μπουκέτο και το πρώτο του πεζό «Το φεγγάρι». Τον επόμενο χρόνο αποφοιτά από το εμπορικό τμήμα της Αμπετείου Σχολής.
1929.
Πιάνει δουλειά στην Άνω Αίγυπτο, σε εργοστάσιο εκκοκκισμού βάμβακος. Θα παραμείνει δέκα χρόνια σαν λογιστής και αργότερα σαν διευθυντής των εκκοκκιστηρίων.
1930.
Πρώτη δημοσίευση σε ελλαδικό περιοδικό, την Πρωτοπορία. Στις 10 Ιουλίου γνωρίζει τον Καβάφη. «Οταν μετρώ τις ώρες που πέρασα πλάι του, δεν τις βρίσκω περισσότερες από δώδεκα, το πολύ δεκατρείς. Στις εννιά ή δέκα ήμασταν μόνοι. Ήταν οι καλύτερες», γράφει αργότερα στο Ο Καβάφης και η εποχή του. Την ίδια περίοδο έρχεται σ' επαφή με το κομμουνιστικό κίνημα. Τα επόμενα χρόνια μετέχει ενεργά στην αντιφασιστική οργάνωση Ligue Pacifiste.

1937.
Παντρεύεται την Αντιγόνη Κερασσώτη. Παίρνει μέρος στο Β' Διεθνές Συνέδριο των συγγραφέων για την υπεράσπιση της κουλτούρας εναντίον του φασισμού. Εκεί, μαζί με τον Νάνγκστον Xioτις, γράφει τον «Ορκο» των ποιητών στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Κυκλοφορεί η πρώτη του ποιητική συλλογή Φελλάχοι. Είναι το βιβλίο με το οποίο υιοθετεί οριστικά το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Στρατής Τσίρκας.
1939.
Εγκαθίσταται στην Αλεξάνδρεια και αναλαμβάνει τη διεύθυνση του βυρσοδεψείου του Μικέ Χαλκούση. Θα παραμείνει σ' αυτή τη δουλειά μέχρι την οριστική εγκατάσταση του στην Ελλάδα (1963).
1943.
Ιδρύεται ο Ελληνικός Απελευθερωτικός Σύνδεσμος (ΕΑΣ) στο πρότυπο του ΕΑΜ, στον οποίο ο Τσίρκας είναι καθοδηγητικό στέλεχος.
1944 (Απρίλιος).
Το κίνημα των Ελλήνων αντιφασιστών στο στρατό και στο στόλο, που ζητούσαν εκκαθάριση των ενόπλων δυνάμεων από τα φασιστικά στοιχεία και κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καταστέλλεται βίαια από τους Εγγλέζους και τις ελληνικές δυνάμεις που πρόσκεινται στη βασιλική κυβέρνηση. Οι διώξεις που ακολούθησαν και η αποκήρυξη του κινήματος από την επίσημη αντιπροσωπεία στο Λίβανο του ΕΑΜ—ΚΚΕ, συγκλονίζουν τους Αιγυπτιώτες αριστερούς. Την επόμενη χρονιά κρατά τις πρώτες ημερολογιακές σημειώσει για ένα μελλοντικό έργο: «Τι πιάνω να κάμω κι εγώ καλά καλά δεν ξέρω. Θα ήθελα, βέβαια, ένα μυθιστόρημα...».
1955.
Αρχίζει την έρευνα για τον Καβάφη, έργο που ολοκληρώνεται—και κυκλοφορεί—το 1958.
1959.
Αρχίζει η συγγραφή της Λέσχης. Τον Ιούλιο του απονέμεται το κρατικό βραβείο βιογραφίας για το Ο Καβάφης και η εποχή του.
1961.
Κυκλοφορεί Η Λέσχη, πρώτος τόμος της τριλογίας Ακυβέρνητες Πολιτείες. Τον Ιούλιο διαγράφεται από την οργάνωση του ΚΚΕ Αλεξάνδρειας, επειδή αρνείται να αποκηρύξει τη Λέσχη.
1962.
Κυκλοφορεί ο δεύτερος τόμος της τριλογίας, η Αριάγνη. Την επόμενη χρονιά εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα.
1965.
Ολοκληρώνεται και κυκλοφορεί ο τρίτος τόμος της τριλογίας Νυχτερίδα.
1967.
Στις 12 Μαΐου η δικτατορία απαγορεύει την κυκλοφορία των Ακυβέρνητων Πολιτειών. Ο Τσίρκας εντάσσεται στο Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ).
1970.
Μετά την άρση της προληπτικής λογοκρισίας, εκδίδεται ο τόμος Δεκαοχτώ Κείμενα, που εκφράζει την αντίθεση του πνευματικού κόσμου στη δικτατορία. Ο Τσίρκας συμμετέχει με το διήγημα «Αλλακοκαιριά».
1971.
Κυκλοφορούν στα γαλλικά οι Ακυβέρνητες Πολιτείες σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη και Κατρίν Λερούβρ.
1972.
Οι Ακυβέρνητες Πολιτείςς αποσπούν στη Γαλλία το βραβείο του καλύτερου ξένου βιβλίου.
1974.
Κυκλοφορεί η τριλογία στις ΗΠΑ, σε μετάφραση Καίης Τσιτσέλη.
1975.
Η Λέσχη μεταφράζεται και κυκλοφορεί στην Αργεντινή σε μετάφραση του Χιλιανού Μιγκέλ Καστίγιο—Ντιντιέ.
1976.
Εκδίδεται η Χαμένη Άνοιξη.
1979.
Ταξιδεύει στη Βαρκελώνη με άλλους αντιδικτατορικούς συγγραφείς, προσκλεκλημένοι από το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου, για μια «συνάντηση» Ελλήνων και Ισπανών συγγραφέων.
1980.
Στις 27 Ιανουαρίου πεθαίνει στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

ΧΡΥΣΑ ΠΡΟΚΟΠΑΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ
7 ΗΜΕΡΕΣ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΑΘΗΝΑ
2000


from ανεμουριον https://ift.tt/2HTT1Ja
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη