Γιάννης Λαγός: Αρχίζει η συζήτηση για την άρση ασυλίας - Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία

Intime

Η αίτηση άρσης της ασυλίας θα εισαχθεί σήμερα στην Επιτροπή Νομοθετικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI) για την πρώτη συζήτηση - Το πόρισμα για να συνταχθεί και να έρθει προς ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο θέλει 3-4 μήνες.

Τέσσερις μήνες μετά την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ως εγκληματικής οργάνωσης, ξεκινάει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο η συζήτηση για την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού, ο οποίος καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε φυλάκιση 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή, για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση (Χρυσή Αυγή) και διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, μετά τη μετάφραση πάνω από 2.000 σελίδων δικογραφίας από τα ελληνικά στα αγγλικά που αφορούν το πρόσωπό του, η αίτηση άρσης της ασυλίας θα εισαχθεί σήμερα στην Επιτροπή Νομοθετικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI) για την πρώτη συζήτηση.

Η Γαλλίδα εισηγήτρια Μανόλο Μπρι θα παρουσιάσει τις θέσεις της και θα καταθέσει την πρότασή της για το εάν θα πρέπει στην παρούσα φάση να προχωρήσει ή όχι η άρση ασυλίας.

Πάντως η διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα καθώς αυτό αποτελεί το πρώτο μόνο στάδιο.

Η διαδικασία αναλυτικά

Η συνεδρίαση σήμερα πραγματοποιείται σε μικτή μορφή, δηλαδή κάποιοι ευρωβουλευτές θα παρίστανται και κάποιοι θα παρακολουθούν online, και χωρίς τη συμμετοχή του Λαγού.

Θα ακολουθήσει ακόμα μία συνεδρίαση, όπου θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση του Γ. Λαγού. Αν και είναι προαιρετική, θεωρείται βέβαιο ότι θα τη ζητήσει.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία ακόμα ανταλλαγή των απόψεων των ευρωβουλευτών, οι οποίοι τελικά θα ψηφίσουν την έγκριση ή μη της έκθεσης που θα συντάξει η Μανόν Ομπρί. Την τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όταν το θέμα φτάσει εκεί, δηλαδή σε περίπου 3-4 μήνες, που αναμένεται να διαρκέσει η όλη διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι ο ο Γιάννης Λαγός όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα απολαμβάνει κανονικά τα προνόμια του ευρωβουλευτή και φυσικά την ελευθερία του.

Αν η προχωρήσουν σε άρση ασυλίας και η Ολομέλεια αποφανθεί εναντίον του, θα πρέπει μετά να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ούτως ώστε να μπορέσει να οδηγηθεί στις φυλακές της Ελλάδας. Ακόμη και το ένταλμα όμως,  μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες μέχρι να εκδοθεί.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3oN0hFS
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη