Τα μέτρα που ισχύουν ανά επίπεδο επιτήρησης

intime

Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Πέντε νέες περιοχές είναι σε «βαθύ κόκκινο» ενώ ιδιαιτερότητες έχουν η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική.

Ακολουθούν αναλυτικά όλα τα μέτρα που ισχύουν και στα τρία υπάρχοντα επίπεδα επιτήρησης, κίτρινο, κόκκινο και «βαθύ κόκκινο».

Τα μέτρα που αφορούν όλη τη χώρα είναι τα εξής:

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
- 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους
- Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων
- Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων
- Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
- Τηλεκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
- Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες
- Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων
- Λειτουργία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League

Μέτρα στις κίτρινες περιοχές

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00
-Διά ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια - Λύκεια) από 1η Φεβρουαρίου
- Λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας, υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
- Πραγματοποίηση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων εντός ναών και έως 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς
- Επανέναρξη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ (εξαιρούνται τα πρακτορεία ΟΠΑΠ PLAY) από 1η Φεβρουαρίου

Μέτρα στις κόκκινες περιοχές

- Aπαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00 αλλά ακόμη μια εξαίρεση αποτελεί πως τα Σαββατοκύριακα και η Αττική έχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18.00. 
- Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
- Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
- Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
- Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων -
- Click away στα καταστήματα
- Πρακτορεία ΟΠΑΠ στις κόκκινες περιοχές παραμένουν κλειστά.
- Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα (από το επόμενο Σαββατοκύριακο)

Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική τα Σαββατοκύριακα θα είναι κλειστά όλα τα καταστήματα εκτός από σούπερ μάρκετ φαρμακεία, φούρνους και βενζινάδικα.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα αυξημένο στους Δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών κάνει αναγκαία τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές, προκειμένου να αναστραφεί η πορεία εξάπλωσης του ιού.

Πιο συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές από αύριο στις 06.00:

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους Δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές:
Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.

Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές, θα θέλαμε να τονίσουμε την ανάγκη πιστής τήρησης τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και την εφαρμογή της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό (τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές).

Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.via Ειδήσεις https://ift.tt/3twEdTK
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.