Πως εκλήθης αδελφέ; Ηρωδίων Μοναχός!

Σε κλίμα μυσταγωγίας και ιεράς κατανύξεως τελέσθηκε το βράδυ του Σαββάτου της παραμονής της Εορτής των Φθιωτών Αγίων η μοναχική κουρά του δοκίμου αδελφού της Ιεράς Μονής του Αγίου Βλασίου Στυλίδος κ. Φωτίου Ρίζου.

          Την κουρά ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος είναι και πνευματικός πατήρ και καθοδηγητής του νέου μοναχού, στον οποίο έδωσε το όνομα Ηρωδίων, εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ιερομάρτυρος Ηρωδίωνος, Επισκόπου Νέων Πατρών του και Ιδρυτού της Φθιωτικής Εκκλησίας.

          Η Ακολουθία της μοναχικής κουράς μετεδόθη απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ το νέο μοναχό προσήγαγε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος μαζί με τον Άγιο Καθηγούμενο της γείτονος Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Σάπιο, παρουσία και του Αγίου Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεοφύτου Ραφαηλίδη.

          Στην πατρική του προσλαλιά ο Σεβασμιώτατος προς τον νέο Μοναχό π. Ηρωδίωνα τον προέτρεψε να καταστεί όπως ο Άγιος του, «λαμπάδα Χριστόλαμπρος» και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Έλαβες όνομα Αποστολικό,  έλαβες το όνομα του Αγίου,  ο οποίος έβαλε τη σφραγίδα του, πρώτος εφώτισε την γη της Φθίας με τον σπόρο του Ευαγγελίου,  πάλι δηλαδή ο Φώτιος είναι μπροστά σου. Εφώτισε πρώτος την Φθιώτιδα ο Άγιος Ηρωδίων και η υμνολογία της Εκκλησίας τον ονομάζει «λαμπάδα Χριστόλαμπρο».  Σήμερα ζούμε την κουρά σου ως  μια μεγάλη ευλογία των Φθιωτών Αγίων στην τοπική μας Εκκλησία.

          Ο Άγιος σε περίμενε σαν από πολύ καιρό. Σε περίμενε πριν ακόμα γεννηθείς και πριν αναγεννηθείς και καθώς στη ζωή σου ολόκληρη καλείσαι να είναι μία διαρκής αναγέννηση και τώρα που θα λάβεις τη λαμπάδα του νέου σου βαπτίσματος να θυμάσαι ό,τι κάλεισαι και εσύ να είσαι «λάμπας Χριστόλαμπρος» μέσα στον κόσμο,  καλείσαι να λάμπεις, να φωτίζεις, να θερμαίνεις με το φως σου τις καρδιές τις πληγωμένες και τις κρύες  των ανθρώπων, καλείσαι με τη σιωπή σου,  με την αύρα σου,  με τη διδαχή σου,  με την αρετή σου, με την ταπείνωση σου και το θυσιαστικό σου πνεύμα, με κάθε σου τρόπο να γίνεσαι ένα Φως, που το έχει ανάγκη τόσο πολύ ο σκοτισμένος κόσμος στον οποίο βρισκόμαστε και έχεις πολλά εφόδια σε αυτό το δρόμο.

           Διαλέγεις όντως δρόμο πριγκιπικό, δρόμο αυτοκρατορικό, σήμερα είσαι Κροίσος, δεν υπάρχει πάνω στον κόσμο κανένας άνθρωπος πιο πλούσιος από σένα. Έλαβες  άφεσιν αμαρτιών με το Άγιο Βάπτισμα,  έλαβες τη δυνατότητα οντολογικής ανακαινίσεως και είσαι σε μία ωραία αφετηρία, σε ένα νέο ξεκίνημα. Πόσο ψάχνουν οι άνθρωποι σήμερα να βρουν κάτι για να ανανεωθούν, να αναγεννηθούν, να κάνουν μία επανεκκίνηση. Το ακούμε συνέχεια, επανεκκίνηση οικονομίας και επανεκκίνηση της κοινωνικής ζωής και επανεκκίνηση της εκπαίδευσης και επανεκκίνηση ακόμα και της Εκκλησίας, εσύ λοιπόν σήμερα ανοίγεις τον δρόμο στην επανεκκίνηση και ανοίγεις ένα νέο δρόμο και για σένα, αλλά και για όλους τους αδερφούς σου, τα μέλη τα ευλογημένα της Εκκλησίας.

           Σε αυτό λοιπόν το δρόμο, όλοι μας ανεξαιρέτως μοναχοί κληρικοί και λαϊκοί, όλοι ανεξαιρέτως σε συνοδεύουμε με τις ευχές μας, με την αγάπη μας και πολλές προσδοκίες. Όχι για να σου δημιουργείται κάποιο άγχος ή κάποια μέριμνα  μη κατά Θεόν αλλά για να ενεργοποιείται μέσα σου η ευθύνη.  Είναι δύο πνεύμονες της ζωής μας μέσα στην Εκκλησία, η αγάπη και η ευθύνη. Διότι μονάχα η υπεύθυνη αγάπη οικοδομεί και όχι η αγάπη η συναισθηματική, η αγάπη η οποία είναι μία μετάπτωση διαθέσεως, αλλά η αγάπη η οποία έχει ευθύνη για τον άλλο άνθρωπο, οικοδομεί και στηρίζει. Αυτή την υπεύθυνη αγάπη και την αγαπητική ευθύνη, να την αντλείς από τον Άγιο Ηρωδίωνα, να την ζητάς από τον Θεό και μάλιστα ως ιερουργός των Μυστηρίων Του, εντός των προσεχών ημερών, να την καταθέτεις πάνω στην Αγία Τράπεζα και από εκεί να την προσφέρεις δια μέσου των χειρών σου και  διαμέσου του εαυτού σου και της ολοκληρωτικής σου αφιερώσεως στη σωτηρία του κόσμου. Να ομολογείς την σωτηρία, όπως οι Θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μας, να ομολογείς την σωτηρία έργω και λόγω, γιατί μονάχα έτσι ομολογείται η σωτηρία και έτσι θα είσαι άξιος της κλήσεως, άξιος του ονόματος και ο Άγιος Ηρωδίων ευαρεστείται  σε σένα, αλλά και εσύ θα είσαι ένας ολοκληρωμένος, ισορροπημένος, γεμάτος εσωτερικά μαθητής του Χριστού».

          Ο κ. Φώτιος Ρίζος γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1981 στην πόλη της Λαμίας, την πρωτεύουσα της ιστορικής Ρούμελης. Αποτελεί γόνο τρίτεκνης οικογένειας, μέσα στην οποία ανατράφηκε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Οι γονείς του, Νικόλαος και Ευαγγελία κατάγονται από την περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδος. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Λαμία. Το έτος 1999 εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, απ’ όπου αποφοίτησε το έτος 2003, λαβών το πτυχίον αυτού με τον βαθμό «Λίαν Καλώς».

          Είναι κάτοχος πτυχίου γλωσσομάθειας της Αγγλικής γλώσσης.

          Παιδιόθεν αποτέλεσε ενεργό μέλος των νεανικών κατηχητικών ομάδων, συνάξεων και κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, όπου αργότερα κατά τα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε ως κατηχητής, ομαδάρχης και υπεύθυνος.

          Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, κατά τα έτη 2004-2005, ως οπλίτης του Σώματος Πεζικού του Στρατού Ξηράς, υπηρετών στην παραμεθόριο της πατρίδος μας.

          Εργάστηκε ως υπάλληλος σε θρησκευτικά βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους στην Αθήνα, αλλά και ως υπάλληλος καταστημάτων εκκλησιαστικών ειδών και εικόνων στην Θεσσαλονίκη και τη νησιωτική Ελλάδα. Ακόμη εργάστηκε ως συνοδός και ξεναγός σχολικών εκδρομών σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία της Βορείου Ελλάδος.

          Επίσης εργάστηκε ως θεολόγος και υπεύθυνος ορθοδόξων ιεραποστολικών Συλλόγων σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος και παράλληλα ως συντονιστής κατηχητικών συνάξεων και θερινών κατασκηνώσεων νέων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

          Επιπλέον διηκόνησε ως περιοδεύων λαϊκός ιεροκήρυκας σε  πολλές πόλεις, π.χ. Λαμία, Τρίκαλα, Τρίπολη, Καλαμάτα κ.α., και Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και της επαρχιακής Ιεράς Συνόδου της Κρήτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, πάντοτε με την ευλογία και κανονική άδεια των εκασταχού Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών. Έχει εκφωνήσει ως ομιλητής και ιεροκήρυκας δεκάδες ομιλιών και κηρυγμάτων. Έχει αρθρογραφήσει σε ορθόδοξα χριστιανικά ιεραποστολικά περιοδικά και είναι και συγγραφέας.

          Διακονεί ως θεολόγος στο Γραφείο Τύπου και Μ.Μ.Ε., αλλά και ως ραδιοφωνικός παραγωγός και συνεργάτης στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, κάτω από την πατρική και πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

περισσότερες φωτογραφίες: https://flic.kr/s/aHsmUXqjiW

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη