Αυξημένες αγροτικές επιδοτήσεις προανήγγειλε ο Λιβανός - Πότε η προκήρυξη για τους Νέους Αγρότες

Αυξημένες αγροτικές επιδοτήσεις προανήγγειλε ο Λιβανός - Πότε η προκήρυξη για τους Νέους Αγρότες

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα και έως τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου το προσχέδιο του Προγράμματος των Νέων Αγροτών, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός, Γιάννης Οικονόμου κατά την επίσκεψή τους σε αγρόκτημα στην περιοχή του Μαραθώνα, συνοδευόμενοι από τον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο.

Κατά την επίσκεψη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συζήτησε «με αγρότες της περιοχής τα προβλήματα που τους απασχολούν και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία της χώρας», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

«Στόχος της κυβέρνησής μας είναι να ανανεώσουμε την αγροτική μας οικονομία, να επενδύσουμε σε νέους ανθρώπους. Και στην ηλικία αλλά και σε ανθρώπους που προέρχονται από άλλα επαγγέλματα.

Να επενδύσουν και να βιώσουν την εμπειρία της αγροτικής οικονομίας και μέσα από αυτήν να αποκτήσουν εισοδήματα και να γίνουν επιχειρηματίες σε έναν πολλά υποσχόμενο χώρο, που είναι ο βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας», τόνισε σε δηλώσεις του κ. Λιβανός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το πρόγραμμα στηρίζει αυτούς που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό χώρο και όχι ευκαιριακά να πάρουν ένα βοήθημα.

Δημιουργεί τα κίνητρα αλλά και τις υποχρεώσεις οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα αυτό να παραμείνουν ως επαγγελματίες αγρότες για επτά χρόνια».

Από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «φιλοσοφία του προγράμματος είναι να προσελκύσει και να κρατήσει στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν αυτή τη δουλειά και θέλουν να προσφέρουν», ενώ πρόκειται για «ένα εμβληματικό μέτρο που έρχεται να αντιμετωπίσει αρκετές από τις στρεβλώσεις, όπως η γήρανση, αφού στοχεύει στη δημογραφική ανανέωση».

Η σχεδίαση του προγράμματος σύμφωνα με τον ίδιο είναι να «χτυπά την εικονικότητα», καθώς όπως τόνισε «δεν θα είναι αφορμή για να πάρουν κάποιοι χρήματα και να φύγουν αλλά να επενδύσουν στον τομέα της γεωργίας», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα ωφεληθούν 10.000 νέοι άνθρωποι που θα μπουν και θα μείνουν στον αγροτικό τομέα».

Το Πρόγραμμα

Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί η πρόσκληση του προγράμματος για τους Νέους Αγρότες για πρώτη φορά μαζί με τα Σχέδια Βελτίωσης.

Απώτερος σκοπός είναι να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε επιπλέον χρηματοδότηση για την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού από τους Νέους Αγρότες, οι οποίοι προβλέπεται ότι θα φτάσουν τις 10.000.

Σημαντικά αυξημένος θα είναι ο προϋπολογισμός, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κινηθεί από 350 εκατ. ευρώ έως 400 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για την επιδότηση που θα λάβουν οι δικαιούχοι, καθώς δεν θα συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες και, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης θα ξεκινά από 35.000 ευρώ και θα φτάνει έως 40.000 ευρώ.

Η ηλικία των δικαιούχων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 41ο έτος της ηλικίας τους.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί σε δυο δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται με την ένταξη των δικαιούχων στο μέτρο και αφορά την πίστωση του 70% του συνολικού ποσού της ενίσχυσης.

Η δεύτερη δόση καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Τέλος, αναφορικά με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων του προγράμματος, αυτές θα είναι αυξημένες με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση των παθογενειών της συγκυριακής λογικής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διατηρήσουν συνολικά την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για επτά έτη έναντι των τεσσάρων ετών που ίσχυε μέχρι σήμερα.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3sDUJA0
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη