Μετάλλαξη Δέλτα: Πρόβλεψη σοκ για 10.000 κρούσματα και 100 νεκρούς το Φθινόπωρο

Μετάλλαξη Δέλτα: Πρόβλεψη σοκ για 10.000 κρούσματα και 100 νεκρούς το Φθινόπωρο

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2, στη χώρα τους επόμενους μήνες, δεδομένης της επιθετικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, ο Διευθυντής Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ειδικότερα ο κ. Καπραβέλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «βλέπουμε μεν στο τέταρτο κύμα, να μολύνονται κυρίως οι νέες ηλικίες που αντέχουν, όμως έχουμε μια μετάλλαξη φοβερή και στο νοσοκομείο μας από τα 20 δείγματα που στέλνουμε τα 19 έρχονται με την μετάλλαξη Δέλτα.»

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας, ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην παρούσα φάση και η μετάλλαξη αυτή έχει αλλάξει τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλον τον κόσμο, με δεδομένο ότι προσβάλλονται και οι εμβολιασμένοι, αλλά ελαφριά. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε δεν είναι η εκρίζωση του ιού, αυτό δεν είναι δυνατόν, αλλά προσπαθούμε να μειώσουμε την συχνότητά του και την καταστροφική του συνέπεια που είναι η απώλεια της ζωής και αυτό το καταφέρνουμε με τα εμβόλια».

Τώρα στις μονάδες του νοσοκομείου Παπανικολάου, η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι, ωστόσο και οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουν, γιατί ορισμένοι που έχουν μολυνθεί, φτάνουν στο νοσοκομείο με κάποιους να χρειάζονται και οξυγόνο. Προς το παρόν πάντως, το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται όσο πιέστηκε με το δεύτερο και το τρίτο κύμα.

Μεγάλη επέκταση της μόλυνσης στις μεγαλύτερες ηλικίες

Ο μοναδικός εμβολιασμένος που βρίσκεται σε ΜΕΘ στον ελληνικό χώρο, βρίσκεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου, είναι οδοντίατρος, είχε κάνει και τις δύο δόσεις, έπαιρνε όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα παρέκαμψε το ανοσοποιητικό του σύστημα και τώρα δίνει μάχη για την ζωή του. Για την περίπτωσή του ο κ. Καπραβέλος είπε χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε μια κατάρρευση του ανοσοποιητικού του συστήματος και δεν μπορώ παρά να το ανακοινώσω ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ότι το εμβόλιο προφυλάσσει από τη δύσκολη νόσο, την απειλή που χτυπάει την ζωή των ανθρώπων».

Ο κ. Καπραβέλος προβλέπει μεγάλη επέκταση της μόλυνσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, κάτι που διαφαίνεται ήδη. «Από την στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. Από το νοσηλευτικό προσωπικό, στο νοσοκομείο μας, τρεις ή τέσσερις μπήκαν σε καραντίνα έγκαιρα γιατί ήρθαν μολυσμένοι με την μετάλλαξη Δέλτα. Επομένως, δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια. Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Γιατί το τέταρτο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα».

«Αν δεν προσέξουμε οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τους 100 τη μέρα»

Εάν οι παράμετροι που ανέλυσε ο κ. Καπραβέλος, η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, οι συνωστισμοί, το άνοιγμα των σχολείων, οι ανεμβολίαστοι, η αλλαγή του καιρού που θα κλείσει ξανά τον κόσμο στους εσωτερικούς χώρους δεν ληφθούν υπόψη, «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».

«Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά κυρίως μολυσμένοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα η οποία δεν σταμάτησε, μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως, ο κορονοϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου και παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο, που τα δεδομένα ήταν πολύ χαμηλά».

Τουλάχιστον 100 συμπτώματα έχει καταγράψει το ιατρικό προσωπικό, από την νόσηση με Covid-19, όπως απώλεια μνήμης, συγκέντρωσης, αυπνία, δυσκολία στην αναπνοή, στην βάδιση, «έχουμε ανθρώπους που βγήκαν από την μονάδα και μετά από 8 μήνες δεν μπορούσαν ακόμα να περπατήσουν και δεν ξέρω αν αφήσουν μόνιμες βλάβες».

Τρίτη δόση στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Στην Αμερική η τρίτη δόση συστήνεται για τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου, ανοσοκατεσταλμένους και καρκινοπαθείς, γιατί μπορεί να αποτελούν την μειοψηφία, μόλις το 2%-3% του πληθυσμού ακόμα και στην Ελλάδα, αλλά αποτελούν παράλληλα το 45% των νοσηλειών στις εντατικές και στα νοσοκομεία.

«Άρα η τρίτη δόση πρέπει να γίνει πρώτα σε αυτούς τους ανθρώπους και αυτή είναι η κατεύθυνση που προχωρά η Αμερική και η Ευρώπη». Στην συνέχεια, ενδεχομένως να χρειαστούν ενισχυτική δόση οι γιατροί της πρώτης γραμμής, όπως εκείνοι που εργάζονται σε ΜΕΘ.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/37Ez4iB
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη