Κορονοϊός: Πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου - Σε επιφυλακή για τη διασπορά, φόβοι για 5.000 κρούσματα ημερησίως (βίντεο)

Κορονοϊός: Πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου - Σε επιφυλακή για τη διασπορά, φόβοι για 5.000 κρούσματα ημερησίως (βίντεο)

Την ώρα που είναι γεγονός ο πρώτος θάνατος ανθρώπου πλήρως εμβολιασμένου στη χώρα, σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο, είναι μεγάλη η ανησυχία των ειδικών για τα νούμερα της πανδημίας, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» τείνει να κυριαρχήσει. «Δεν θα αργήσουμε να δούμε και 5.000 κρούσματα ημερησίως», υπογράμμισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

Ο πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου για τον κορονοϊό και χωρίς υποκείμενα νοσήματα είναι γεγονός στη χώρα, σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο. Την ίδια ώρα παραμένει μεγάλη η ανησυχία των επιστημόνων για τα νούμερα της πανδημίας, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» τείνει να κυριαρχήσει, ενώ οι ρυθμοί των εμβολιασμών δείχνουν να χωλαίνουν. 

 «Δεν θα αργήσουμε να δούμε και 5.000 κρούσματα ημερησίως», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όλα αυτά, ενώ είναι γεγονός, όπως αναφέρθηκε, ο πρώτος θάνατος συμπολίτης μας, πλήρως εμβολιασμένου, κάτι που αποτελεί, βέβαια, την εξαίρεση στον γενικό κανόνα, σχετικά με τη δυναμική των εμβολίων...

Μεγάλη είναι η ανησυχία των υγειονομικών αρχών για την εξέλιξη της πανδημίας τις ημέρες αυτές, καθώς λόγω της γιορτής του 15Αύγουστου, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να δούμε εκτόξευση των κρουσμάτων καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» καλπάζει. Οι ειδικοί φοβούνται τι θα γίνει με την επιστροφή των εκδρομέων, αλλά και την πτώση της θερμοκρασίας.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Καπράβελος διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»: «Με την επιστροφή όλων αυτών που είναι σε τουριστικές περιοχές τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα».

«Έφυγε» πλήρως εμβολιασμένος και χωρίς υποκείμενα νοσήματα στη Θεσσαλονίκη

Το δυσάρεστο γεγονός για τον θάνατο πλήρους εμβολιασμένου συνέβη στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και το γνωστοποίησε ο διευθυντής της ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος σε πρωινή εκπομπή του «Open TV».

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε, μάλιστα, πως «δεν πρέπει να θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, πρέπει κι αυτοί να προσέχουν» ενώ ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμοί παραμένουν το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε κατά του κορονοϊού.

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, πρόκειται για έναν 70χρονο που είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, ο οποίος κόλλησε κορονοϊό και νοσηλευόταν με βαρύτατη πνευμονία.

Ανέφερε δε πως πρόκειται για έναν οδοντίατρο, διπλά εμβολιασμένο, που έπαιρνε όλα τα μέτρα, όπως και όλη η οικογένειά του, αλλά η μετάλλαξη «Δέλτα» τον νίκησε.

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως αυτή η περίπτωση πρόκειται για μια εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα όμως παράλληλα ζήτησε ακόμη και από τους πλήρως εμβολίασμένους να τηρούν απόλυτα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

 

Σαρηγιάννης: Δεν θα αργήσουμε να δούμε και 5.000 κρούσματα ημερησίως

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι η πανδημία βρίσκεται σε άνοδο στη χώρα.

«Είμαστε σε μια αυξητική πορεία που έχει ξεκινήσει από τις 28 Ιουνίου. Τις τελευταίες 6 μέρες είμαστε σε φάση αυξημένης επιτάχυνσης που περιμένουμε να συνεχιστεί», τόνισε ο καθηγητής αφού βρισκόμαστε στο πικ της τουριστικής περιόδου, με τη μεγάλη κινητικότητα να ευνοεί τη μεγάλη διασπορά. «Χρειάζεται μια αυτοσυγκράτηση για να μην ξεφύγουν τα πράγματα», υπογράμμισε.

Επιβεβαιώνονται τα προγνωστικά μοντέλα

Με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα, δε θα αργήσουμε να δούμε και 5.000 κρούσματα, καθώς «περιμένουμε τις επίμενες ημέρες να συνεχίσει να αυξάνεται» ο αριθμός των κρουσμάτων.

Αύξηση κρουσμάτων συνεπάγεται με αύξηση των διασωληνώσεων «και θα είναι πιο γρήγορη από το τελευταίο διάστημα αφού θα αλλάξει η ηλιακή διαστρωμάτωση των νοσούντων».

Η πίεση στο σύστημα υγείας δε θα φανεί άμεσα, ωστόσο από τον Οκτώβρη μπορεί να δούμε εικόνες του 2ου κύματος στα νοσοκομεία.

«Το πρόβλημα θα υπάρξει αν δεν έχουμε περιοριστικά μέτρα. Τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι θα πρέπει να ειλικρίνεια και όρους διαλόγου να προσεγγιστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη λόγω φόβου και αμφιβολιών.

«Θα ήταν χρήσιμο να εξηγείς με ειλικρίνεια και όρους διαλόγου, να ακούσουμε τους ανθρώπους που έχουν αμφιβολίες και μετά να συζητήσουμε με βάση αυτές τις αμφιβολίες».

Τα μέτρα για όσους επιστρέφουν στην εργασία

Από τη Δευτέρα (16/08) ξεκινούν και τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για τους εργαζομένους που επιστρέφουν στην εργασία τους. Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση test ανά εβδομάδα.

Για τους εργαζομένους στον τουρισμό και την εστίαση, υποχρεούνται σε 2 test (εργαστηριακό+self), ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, από 16/8 βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών, χωρίς μισθό και ένσημα.

«Πονοκέφαλος» για τα νησιά

Αυτό που προκαλεί συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα είναι, ωστόσο, η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τα 3.270 κρούσματα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο (14/08), τα 392 καταγράφονται στην Κρήτη όπου συγκεκριμένα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο 208, στα Χανιά 109, στο Λασίθι 18 και στο Ρέθυμνο 57. Επίσης, στη Ρόδο οι μολύνσεις ανήλθαν σε 115 και στην Κέρκυρα σε 52.

Υπενθυμίζεται, στο «βαθύ κόκκινο» στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, για την αποτροπή διασποράς του ιού, θα αυξηθούν οι έλεγχοι στα νησιά με:

  • Εποπτείες σε μπαρ για τήρηση των μέτρων
  • Επιτήρηση σε εκκλησίες
  • Περιπολίες σε σοκάκια για αποφυγή συνωστισμού
  • Εντοπισμό και αποτροπή μυστικών πάρτι σε βίλες και γιοτ

Τι τρομάζει τους ειδικούς

Υπενθυμίζεται ότι καμπανάκι κινδύνου για τον Δεκαπενταύγουστο έκρουσε χθες και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό διότι στο νυχτερινό ξεφάντωμα που έχει κυριαρχήσει και έχει φέρει την πανδημία εδώ που είμαστε σήμερα με περίπου 3.500 κρούσματα και περίπου 20-25 νεκρούς κάθε μέρα, θα προστεθούν οι λειτουργίες στις εκκλησίες που κάποιο συνωστισμό θα έχουν, και κυρίως το εκ των υστέρων οικογενειακό γλέντι και στο οποίο οι νέοι που έχουν ξεφαντώσει θα βρεθούν αγκαλιά με τους πιο ηλικιωμένους που δυστυχώς δεν είναι και όλοι εμβολιασμένοι», δήλωσε στον ΣΚΑΪ εξηγώντας ακριβώς τους φόβους των ειδικών για τον Δεκαπενταύγουστο.

Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να αποφύγουν τους χορούς και την εγγύτητα «διότι υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας». Τέλος, ο καθηγητής εξήγησε πως «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε και αν δεν ακολουθούμε ενσυνείδητα τα πρωτόκολλα. Πρέπει όλοι μας να φερθούμε με υπευθυνότητα».



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3AHOqPR
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη