Υπόθεση Folli Follie: Δεκατρείς στο σκαμνί με βαρύ κατηγορητήριο

Υπόθεση Folli Follie: Δεκατρείς στο σκαμνί με βαρύ κατηγορητήριο

Δεκατρείς συνολικά κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του, Τζώρτζης και η σύζυγός του, Καίτη, για εγκληματική οργάνωση και σειρά άλλων κακουργηματικών πράξεων, κάθονται στο σκαμνί για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, με το υπ΄αριθμόν 2896/2021 βούλευμα του, αποφάσισε την παραπομπή 13 κατηγορουμένων για το για το σκάνδαλο της Folli Follie. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και σειρά άλλων κακουργηματικών πράξεων

Αντίθετα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή 16 εκ των συνολικά 31 κατηγορουμένων στην υπόθεση, με το σκεπτικό ότι αν και ήταν μέλη του Δ.Σ. ή υπάλληλοι της εταιρείας ή εξωτερικοί συνεργάτες, δεν είχαν καμία σχέση με τον υπό έλεγχο όμιλο στην Κίνα και με τα εκεί πεπραγμένα, ούτε είχαν τη δυνατότητα – είτε την επιστημονική, είτε την πραγματική – ώστε να ελέγξουν τις πλαστές καταστάσεις της εταιρείας. Άλλωστε οι περισσότεροι κατείχαν τις παραπάνω θέσεις στην Ελλάδα, μετά από πρόταση που τους είχε γίνει από τον Δημήτριο Κουτσολιούτσο ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι η θέση τους θα είναι τιμητική και ότι δε θα χρειαζόταν να προβούν σε καμία ενέργεια.

Για δύο από τους κατηγορούμενους έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω θανάτου.

Τα αδικήματα και η ζημία που προκλήθηκε

Οι 13 κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν σε δίκη θα καθίσουν στο εδώλιο για σειρά κακουργηματικών πράξεων στα οποίες περιλαμβάνονται τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της απάτης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, ενώ ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος βαρύνεται επιπλέον με το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.

Η ζημία που φέρεται να προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων εκτιμάται πως ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, το ακριβές όμως ύψος της δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.

Ηθική αυτουργία

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, από το έτος 2006 και έκτοτε ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία είχαν ενταχθεί τουλάχιστον 13 άτομα, το καθένα από αυτά, με ξεχωριστό και διακριτό ρόλο. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, κατήρτιζαν πλαστά έγγραφα τραπεζών ( statement), παρουσιάζοντας ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά για να δείχνουν μία εύρωστη οικονομική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο η εταιρεία είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, αυτοί εμφάνιζαν 70.000.000.

Εν συνεχεία τα παραπάνω πλαστά έγγραφα, οι κατηγορούμενοι, τα έστελναν ( με τη βοήθεια των συνεργών τους), στους συγκατηγορούμενούς τους στη Κίνα και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε τεράστια αποθέματα χρημάτων. Παράλληλα, με πλαστά έγγραφα, παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με δήθεν συναλλαγές είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές. Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών», στη Κίνα, ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με το γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπό ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.

Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και τα χρηματιστήρια, όπως επίσης και τα στελέχη των τραπεζών αποσπώντας με τη μορφή δανεισμού, τεράστια χρηματικά ποσά. Πετύχαιναν δε να χειραγωγήσουν την αγορά, και πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι αγόραζαν στη πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής της αξίας. Η κομπίνα αποκαλύφθηκε το 2018, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παραταθεί για άλλους έξι μήνες η προσωρινή κράτηση του πρώην προέδρου της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του, Τζώρτζη που παραμένουν προφυλακισμένοι.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου, με μία πρόταση 616 σελίδων, είχε ζητήσει να δικαστεί συνολικά 21 κατηγορούμενοι για την υπόθεση, θεωρώντας πως επρόκειτο για «επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα» η οποία λειτουργούσε «βάση οργανωμένου σχεδίου».from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3iTjOVk
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.