Τζανάκης: «300 με 500 παιδιά θα νοσηλευθούν με κορονοϊό» (βίντεο)

Τζανάκης: «300 με 500 παιδιά θα νοσηλευθούν με κορονοϊό» (βίντεο)

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, για την πορεία της μετάδοσης του κορονοϊού με το άνοιγμα των σχολείων, την ώρα που η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα σαρώνει τη χώρα.

Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Mega έδωσε στοιχεία για το άνοιγμα των σχολείων, αναφέροντας ότι: «Έχουμε 730.000 με 750.000 παιδιά από 12 έως 18 ετών. Υποθέτουμε ότι το 25% θα έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό. Εάν το 1/4 μολυνθεί, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε 30.000 με 50.000 παιδιά με νόσο. Επομένως, θα έχουμε 300 με 500 παιδιά στα νοσοκομεία. Δεν θέλω να τρομάξω κανένα, αλλά οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους αριθμούς».

Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι τα παιδιά δεν θα νοσήσουν σοβαρά και πιθανότατα δεν θα μολυνθούν καν όσοι μαθητές έχουν εμβολιαστεί και, όπως είπε, τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα ανοσοποιητικά εάν είναι εμβολιασμένα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο εμβολιασμός των παιδιών.

«Το εμβόλιο προστατεύει τα παιδιά, δεν ξέρουμε τις παρενέργειες της νόσου σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η έννοια της συλλογικής ανοσίας που ελπίζαμε στην αρχή της πανδημίας δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά ο μαζικός εμβολιασμός θα περιορίσει το ιικό φορτίο», τόνισε ο κ. Βατόπουλος και επισήμανε ότι τα εμβόλια mRNA έχουν λιγότερες παρενέργειες, σχεδόν μηδενικές. Σε περίπτωση αλλεργίας, υπάρχουν οδηγίες ώστε να αντιμετωπιστεί.

Γώγος: «Δύσκολα θα δούμε οριζόντιο κλείσιμο σχολείων»

Στον ρεαλιστικό φόβο διασποράς του κορωνοϊού στα σχολεία και στο δύσκολο, εκτός απροόπτου, σενάριο να δούμε ένα οριζόντιο κλείσιμο, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα, ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως τόνισε ο κ. Γώγος ο φόβος για διασπορά του ιού στα σχολεία είναι υπαρκτός, ωστόσο κατά την εκτίμηση του ενδέχεται και να μην παρατηρηθεί έξαρση .

Απο την άλλη, χαρακτήρισε δύσκολο αλλά υποσχόμενο το σύμπλεγμα μέτρων βάσει του οποίου λειτουργούν τα σχολεία και σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα επανεκτιμηθεί. «Θα το ξαναδούμε σε ένα μήνα το θέμα», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο καθηγητής υποστήριξε πως δεν αναμένεται να δούμε οριζόντιο κλείσιμο στα σχολεία . Όπως δήλωσε, λαμβάνοντας ως δεδομένα την εμβολιαστική κάλυψη η οποία εμποδίζει την πίεση στο ΕΣΥ και το γεγονός ότι τα παιδιά συνήθως νοσούν ελαφριά, θα διευκολυνθεί το κλείσιμο μεμωνομένων τμημάτων και όχι σχολείων. «Είναι πάρα πολύ βασικό για την κοινωνία να λειτουργήσει το σχολείο, σε περίπωση μεγάλης αύξησης κρουσμάτων όλα είναι πιθανά, αλλά είναι κάτι που δεν περιμένουμε», πρόσθεσε.

Εστίασε δε στα πλεονεκτήματα του αυξημένου testing και την συνεισφορά του στον έλεγχο μια ενδεχόμενης διασποράς: «Tα παιδιά μπορεί να κολλήσουν και εκτός σχολείου. Σε περίπτωση που μολυνθούν,  θα διαγνωστούν, θα ιχνηλατηθούν και έπειτα θα απομονωθούν».

Αναφορικά με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών στις μικρές ηλικίες, ο καθηγητής σημείωσε πως πρέπει να συνεχίσει η ενημέρωση για αυτό το ζήτημα και να συμμετάσχουν σε αυτή οι παιδίατροι, ενώ όπως είπε καλούν και τον ίδιο συνεχώς γονείς, οι οποίοι έχουν ανησυχίες και ανασφάλειες.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3nyzcsZ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη