Αίνιγμα η δεύτερη δόση σε όσους έκαναν το εμβόλιο της J&J

Αίνιγμα η δεύτερη δόση σε όσους έκαναν το εμβόλιο της J&J

Θα πρέπει όσοι έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Jonhson να κάνουν ενισχυτική δεύτερη δόση; Το ζήτημα των ενισχυτικών δόσεων για τα άλλα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ από τις Moderna και της Pfizer έχει ΄ήδη τεθεί 

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τουλάχιστον οι ανοσοκατασταλμένοι και οι ηλικιωμένοι ενδέχεται να επωφεληθούν από την τρίτη δόση. Η κατάσταση όμως είναι όμως πιο περίπλοκη για όσους έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο. Το εμβόλιο αυτό έχει τύχει της ίδιας προσοχής επειδή το  έχει κάνει μόνο το 8% των Αμερικανών. 

Εξακολουθεί ωστόσο να αφορά 14 εκατ. ανθρώπους και πολλοί από αυτούς χρειάζονται καθοδήγηση. Το J&J  φάνηκε εξαρχής λιγότερο αποτελεσματικό από τα άλλα δύο εμβόλια των ΗΠΑ με τα πρόσφατα δεδομένα του CDC να δείχνουν ότι το χάσμα μπορεί να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, εν μέρει λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Η ακόμη μεγαλύτερη προστασία από σοβαρή νόσηση έχει τεράστια αξία και, δεδομένης της μεταδοτικότητας της Δελτα οι πιθανότητες ενός εμβολιασμένου με J&J να μολυνθεί έχοντας ήπια συμπτώματα και να μολύνει άλλους φαίνεται αρκετά πιθανή, ώστε να αξίζει την προσοχή των ειδικών. 

Με πολλά εμβόλια, οι πολλαπλές δόσεις είναι ο κανόνας. Η υπηρεσία τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το J&J χωρίς να διευκρινίσει κάτι σχετικά με το αν μια δεύτερη δόση θα παρέχει περαιτέρω προστασία. Συνέβη επειδή τα δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν αρκετά αποτελεσματικό έπειτα από τη μία δόση και οι επιστήμονες και οι ρυθμιστικές αρχές θεώρησαν επείγον να διατεθούν τα εμβόλια. Οι ειδικοί υπέθεσαν ότι η κυβέρνηση θα συνιστούσε τελικά μια δεύτερη δόση. Το περασμένο μήνα η J&J ανακοίνωσε εσωτερική έρευνα που να δείχνει ότι οι δεύτερες δόσεις ενισχύουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Ο γενικός χειρούργος του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαίντεν δρ. Μέρφι, ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να εγκρίνουν μια δεύτερη δόση τους επόμενους μήνες.  

Ακόμη και σημαντικοί επιστήμονες που είχαν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J προτίμησαν να κάνουν την «αναμνηστική» 2η δόση με εμβόλια mRNA. Ο λόγος ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους το εμβόλιο της J&J φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό ενάντια στην μετάλλαξη «Δέλτα». 



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3hAVYNj
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη