Τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έφεραν... σαρωτικούς ελέγχους, πώς εντοπίζονται οι απάτες

eurokinissi

Σε συναγερμό κυβέρνηση και υγειονομικές Αρχές, μετά τις αποκαλύψεις για τα «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού όσων διαθέτουν πλαστά πιστοποιητικά, αλλά και όσων τους τα έχουν προμηθεύσει.

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως όσοι εμπλέκονται στις υποθέσεις των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε ανάρτησή του στο Τwitter ανέφερε: «Τα "μαϊμού" πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία» και πρόσθεσε πως έχει δώσει εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ «για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνας Γκάγκα, τόνισε πως οι ποινές για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών νόσησης ή εμβολιασμού από υγειονομικούς θα είναι αυστηρές. «Γίνονται ΕΔΕ και παρεμβαίνει ο εισαγγελέας όπου κριθεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Οι ποινές θα είναι αυστηρές και οι συνάδελφοι θα απομακρυνθούν από τη δουλειά τους αν όντως έχει γίνει».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κατήγγειλε περιπτώσεις ανεμβολίαστων υγειονομικών που -παρά την αναστολή- εργάζονται κανονικά.

«Άλλα νοσοκομεία τους ανεμβολίαστους δεν τους επιτρέπουν να περάσουν την είσοδο και σε άλλα εργάζονται κανονικά. Έχουν εκδοθεί τα φύλλα αναστολής εργασίας, αλλά δεν τους έχουν επιδοθεί. Οι διοικητές κάνουν τα στραβά ματιά για να καλύπτουν κενά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος, οι υγειονομικοί που δουλεύουν ενώ είναι σε αναστολή, δεν θα πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους. Μάλιστα, κατονόμασε τα νοσοκομεία που εξακολουθούν να απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζομένους και είναι τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, ο «Άγιος Ανδρέας» και το «Ρίο», το «Δαφνί» και το ΝΙΜΤΣ.

Ο κ. Γιαννάκος δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη ζητήσει την παραίτηση του διοικητή του ΝΙΜΤΣ, ο οποίος είναι και ο ίδιος ανεμβολίαστος. «Υπάρχουν τεράστια κενά στα νοσοκομεία που δεν έχουν λυθεί. Δεν ήταν καθόλου έτοιμο το υπουργείο να εφαρμόσει αυτό το μέτρο» σημείωσε.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρθηκε και στη νέα καταγγελία για εικονικούς εμβολιασμούς στην Ικαρία. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, δύο εργαζόμενοι έχουν πλαστό πιστοποιητικό. «Δύο, υποτίθεται, συνάδελφοι πήγαν να εμβολιαστούν αλλά δεν τους έγινε ποτέ ο εμβολιασμός. Δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Πώς εντοπίζονται οι απάτες

Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελος Μπίνης, μίλησε για τα περιστατικά με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ αναφέρθηκε και στο πώς διεξάγονται οι έλεγχοι.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τα τρία βασικά «σενάρια απάτης» δηλαδή για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, για τα πλαστά αποτελέσματα από rapid test ή μοριακά και τις πλαστές βεβαιώσεις νόσησης, είπε πως «βασική μας προτεραιότητα είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες».

Σύμφωνα με ό,τι ανέφερε, αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες αφορούν στο «πώς διενεργούνται οι έλεγχοι και πώς αξιολογούνται τα συμπεράσματα». Αναφερόμενος στην περίπτωση με τα «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας, εξήγησε ότι «μόλις έγινε γνωστό, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, μεταβήκαμε στο σημείο».

Οσο για το πώς γίνεται γνωστό αν υπάρχει κάποια απάτη, ο κ. Μπίνης ανέφερε πως «το παραδοσιακό είναι μια καταγγελία, ένα λάθος. Για παράδειγμα, στον Παλαμά είχαμε 33 περιπτώσεις, συζήτηση μεταξύ του προσωπικού, ή η χρήση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, όπως έγινε στο Μαμάτσειο ή στη Θεσσαλονίκη όπου εμφανίστηκαν αυτά τα πιστοποιητικά».

«Πρέπει να επεμβαίνουμε προληπτικά, δεν πρέπει να περιμένουμε να ανάψει η φωτιά και να επεκταθεί. Ελέγχουμε την έκταση των περιστατικών, εάν αποτελούν δίκτυο ή απλά μια κυρία που θέλησε να εξυπηρετήσει φίλους και συγγενείς, που είτε είναι αντιεμβολιαστές ή για άλλους λόγους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεν θέλουν όμως, να αναλάβουν και τις ευθύνες για την επιλογή τους».

Η ΕΔΕ στο Κέντρο Υγείας Παλαμά

Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ της 5ης ΥΠΕ για τους εικονικούς εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πόρισμα αναφέρει ότι 33 άτομα έλαβαν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ωστόσο, ακόμη ένας ΑΜΚΑ που βρισκόταν υπό διερεύνηση, αποδείχθηκε ότι πρόκειται και αυτός για άτομο που φαίνεται στο σύστημα αλλά δεν έκανε στην πραγματικότητα εμβόλιο.

Τα άτομα που εμβολιάστηκαν εικονικά φαίνεται ότι είναι όλα συγγενείς, φίλοι και γνωστοί της υπαλλήλου και ότι δεν πρόκειται για εκτεταμένο κύκλωμα έκδοσης «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοικητική υπάλληλος «πιάστηκε» όταν σε απογευματινή ώρα συνδέθηκε στο τάμπλετ, πέρασε δύο εικονικούς εμβολιασμούς και το έκλεισε. Στη λήξη της βραδινής βάρδιας, η νοσηλεύτρια που έκανε τον τελικό έλεγχο είδε ότι κάποιος είχε ανοίξει και χρησιμοποιήσει το τάμπλετ και ειδοποίησε τον υπεύθυνο της εμβολιαστικής γραμμής. Έτσι διατάχθηκε έλεγχος, που αποκάλυψε και τους υπόλοιπους εικονικούς εμβολιασμούς.

Η διοικητική υπάλληλος εργάζεται 12 χρόνια στο Κέντρο Υγείας Παλαμά. Από τα μέσα Μαΐου είχε τοποθετηθεί στην εμβολιαστική γραμμή για να βοηθήσει στο μεγάλο εγχείρημα των μαζικών εμβολιασμών και είχε πρόσβαση στα τάμπλετ. Η υπάλληλος θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό της 5ης ΥΠΕ με το ερώτημα της απόλυσης ή της αργίας, ενώ ήδη έχει τεθεί σε αναστολή από τα καθήκοντά της για έναν μήνα.

Μάλιστα, η υπόθεση με τα εικονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού από τον Παλαμά Καρδίτσας έφτασε και στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, καθώς ερευνάται το ενδεχόμενο εμπλοκής μιας νοσηλεύτριας στην υπόθεση.

Συγκεκριμενα, μία νοσηλεύτρια έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας. Πρόκειται για νοσηλεύτρια 45-50 ετών που, πριν προσκομίσει το πιστοποιητικό από τον Παλαμά, αρνούνταν να εμβολιαστεί. Μάλιστα, υποστήριξε ότι πήγε εκεί να εμβολιαστεί επειδή έχει αρκετούς γνωστούς.

Ο διοικητής του «Μαμάτσειου», Στέργιος Γκανάτσιος, και ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων, Δημήτρης Ντέντης, υποστήριξαν ότι υπάρχει θέμα προς έρευνα, αλλά δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερευνες σε Καβάλα και Δράμα για «ύποπτα» πιστοποιητικά νόσησης

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 10 πιστοποιητικά νόσησης κατατέθηκαν από το προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας τον τελευταίο μήνα, όλα μέσα από τις διαδικασίες του νοσοκομείου, όπως αναφέρει ο διοικητής του, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης. Ο διοικητής του νοσοκομείου θα προχωρήσει στη διαδικασία επιβεβαίωσής τους, για να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση.

Η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Όλγα Βασιλείου, τόνισε ότι στην περιοχή της Δράμας υπάρχει έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο φαίνεται ότι καθοδηγείται νομικά. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι αυξάνονται οι άνθρωποι που δεν επιθυμούν τα εμβολιαστούν, οι οποίοι από τα πλαστά πιστοποιητικά περνούν τώρα στην προσπάθεια να κολλήσουν τον ιό για να νοσήσουν.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3DYgKQn
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη