Και επίσημα ο Όλυμπος εθνικό πάρκο - Τι αλλάζει με το Προεδρικό Διάταγμα

Και επίσημα ο Όλυμπος εθνικό πάρκο - Τι αλλάζει με το Προεδρικό Διάταγμα

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 610Δ'/17-09-2021) το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ο Όλυμπος χαρακτηρίζεται πλέον (και επίσημα) εθνικό πάρκο.

Το Προεδρικό Διάταγμα δεν γίνεται αναφορά στο ζήτημα που είχε προκύψει με τη θέσπιση εισιτηρίου ενώ προβλέπεται ο διαχωρισμός του βουνού σε τρεις ζώνες, με κλιμακούμενη προστασία της φύσης. Επιπλέον, ορίζεται και μια τέταρτη, περιφερειακή ζώνη που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 και κάτω των 2.000 κατοίκων περιοχή του Δήμου Ελασσόνας.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, σκοπός είναι «η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου ως φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του όρους Όλυμπος, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, ιστορική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία, με το χαρακτηρισμό της περιοχής ως Εθνικού Πάρκου». Ειδικότερα, επιδιώκεται «η διατήρηση και διαχείριση των σπανίων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται στη συγκεκριμένη περιοχή και η θεσμοθέτηση διαδικασιών και μέτρων για την εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης στο πλαίσιο της αειφόρου διαχείρισης της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΦΥΠΕΚΑ), η εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ «θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στη διατήρηση και διαχείριση των σπανίων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται στη συγκεκριμένη περιοχή και στην εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης στο πλαίσιο της αειφόρου διαχείρισης της περιοχής, όπως ακριβώς ρητά απαιτείται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΟΚ».

Επιπλέον, θα συμβάλει στη διατήρηση του Ολύμπου στο Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO, καθώς η μη έκδοση του ΠΔ παρουσίαζε τον κίνδυνο να απενταχθεί η περιοχή από το πρόγραμμα. Η δημοσίευση του ΠΔ θα ισχυροποιήσει σημαντικά την υποψηφιότητα του Ολύμπου για ένταξη στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μια προσπάθεια που πρόσφατα εκκίνησε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3lO4JVp
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη