Αναστέλλεται η εισφορά αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Αναστέλλεται η εισφορά αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Από την 1 Ιανουαρίου συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν μηνιαίες αποδοχές οι οποίες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης.

Τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να προχωρήσει σε πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις αναζητά η κυβέρνηση. Ψηλά στη λίστα των δράσεων που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα βρίσκεται η αναστολή (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) για το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Οι δύο αυτές κατηγορίες έμειναν εκτός της λίστας των ελαφρύνσεων που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο που της παρέχει η δυναμικότερη ανάπτυξη και να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο μέτρο στις παρεμβάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2022. Αυτό σημαίνει ότι από την 1 Ιανουαρίου συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν μηνιαίες αποδοχές οι οποίες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα, με τους συντελεστές να κυμαίνονται από 2,2% έως και 10% . Επίσης επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο.Η εισφορά επιβάλλεται και σε εισοδήματα παλαιότερων ετών που προκύπτουν από την καταβολή αναδρομικών ή επίσης, αν ο φορολογικός έλεγχος προσδιορίσει σε υψηλότερα επίπεδα τα αρχικώς δηλωθέντα εισοδήματα.

Αναλυτικότερα, η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται στο άθροισμα που προκύπτει από τις ακόλουθες κατηγορίες εισοδημάτων:

Εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.
Εισοδήματα από εκμετάλλευση κεφαλαίου, δηλαδή ενοίκια, τεκμαρτά μισθώματα ιδιοχρησιμοποίησης, τεκμαρτά μισθώματα δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.
Εισοδήματα από επιχειρηματικές και γεωργικές δραστηριότητες.
Εισοδήματα από υπεραξίες ή κέρδη που έχουν προκύψει λόγω πώλησης επιχειρήσεων, μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρίες και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Ορισμένα επιδόματα που καταβάλλονται σε αναπήρους και χαμηλοσυνταξιούχους, όπως το εξωϊδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών (όχι ολικά τυφλών) και προσώπων με απόλυτη αναπηρία κάτω από 80% καθώς και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (το Ε.Κ.Α.Σ.).
Λοιπά εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο, όπως τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, οι τόκοι καταθέσεων, οι τόκοι από έντοκα γραμμάτια, ομόλογα, ομολογιακά δάνεια και REPOS, τα μερίσματα ανωνύμων εταιρειών, ναυτιλιακών εταιριών και ΕΠΕ, οι αμοιβές και οι μισθοί των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ανωνύμων εταιρειών, τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και τα ποσά αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.
Επιδόματα και βοηθήματα, τα οποία δίδονται ως κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων.

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης φέρει αύξηση του ετήσιου εισοδήματος σε μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους, από 22 έως και 676 ευρώ. Για παράδειγμα για εισόδημα 13.000 δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ το χρόνο η 1,83 ευρώ το μήνα.

Για εισόδημα 15.000 ευρώ η 1250 ευρώ το μήνα το όφελος θα είναι 66 ευρώ το χρόνο η 5,5 ευρώ το μήνα. Για εισόδημα 18.000 ευρώ η 1.500 ευρώ το μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ. Για εισόδημα 20.000 ευρώ η αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 και 14,6 ευρώ αντίστοιχα. Για εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο η 2.083 ευρώ το μήνα το ετήσιο όφελος θα είναι 426 ευρώ και το μηνιαίο 35,5 ευρώ. Για ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ η 2.250 ευρώ το μήνα η καθαρή αύξηση διαμορφώνεται σε 526 ευρώ το χρόνο η 43,8 ευρώ το μήνα και για εισόδημα 30.000 ευρώ η καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ το κέρδος είναι 676 ευρώ το χρόνο η 56,3 ευρώ το μήνα.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3CcKkzV
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη