ΑΑΔΕ: Πάνω από 1,3 εκατ. οι συμψηφισμοί από επιστροφές φόρου

ΑΑΔΕ: Πάνω από 1,3 εκατ. οι συμψηφισμοί από επιστροφές φόρου

Σε 1.357.606 συμψηφισμούς επιστροφών φόρου με φορολογικές οφειλές, αλλά και στην καταβολή ποσών από επιστροφές φόρου εισοδήματος, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2021

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της, η ΑΑΔΕ περιγράφει τη διαδικασία ως εξής:

1. Συμφηφισμός σε:

  • φορολογικές οφειλές 112.936.585 ευρώ για 22.097 επιχειρήσεις που δικαιούνται επιδότηση παγίων δαπανών (63.630 συμψηφισμοί).
  • προς επιστροφή ποσά, με οφειλές 23,5 εκ. ευρώ για 341.470 ΑΦΜ (449.041 συμψηφισμοί).

2. Αυτοματοποιημένη καταβολή επιστροφών φόρου εισοδήματος 194.213.341 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 844.935 δικαιούχων, που δεν είχαν οφειλές προς το Δημόσιο.

Τι θα συμβεί αν ο συμψηφισμός δεν καλυψει τις οφειλές

Υπενθυμιζεται ότι οι φορολογούμενοι που ήδη έχουν τακτοποιήσει εφάπαξ το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ θα περιμένουν να καταβληθεί στον τραπεζικο τους λογαριασμό το συνολικό ποσό της επιστροφης.

Οι υπόλοιποι θα δουν τις δοσεις τους από τις εκκρεμείς οφειλες τους να μειώνονται. Συγκεκριμένα, θα δουν αυτόματα να κουρεύεται η οφειλή στο ύψος της αποζημίωσης COVID ή και του «κουπονιού παγίων δαπανών» ή και της επιστροφής φόρου κλπ.

Εαν ο συμψηφισμος δεν καλυψει τη συνολική οφειλή, τότε το υπόλοιπο ποσό θα επιμερίζεται σε 6 δόσεις, εως και τον ερχόμενο Φεβρουάριο 2022. Ο φορολογουμενος θα ενημερωθεί για τη νέα οφειλή και το νέο υψος των δόσεων με ένα κ νέο εκκαθαριστικό το οποιο θα αναρτηθεί στο MyAADE.

Το ποσό που τους αναλογεί θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στον προσωπικό τους λογαριασμό στο σύστημα taxisnet.

Τι ισχύει για τους παντρεμένους

Υπενθυμίζεται οτι ειδικά στην περίπτωση εγγάμων που υποβάλουν κοινή δήλωση, διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου. Για παράδειγμα, αν από την κοινή δήλωση προκύπτει χρεωστικό ποσό φόρου προς καταβολή ύψους 800 ευρώ για τον σύζυγο και επιστροφή φόρου 300 ευρώ για τη σύζυγο, δεν γίνεται συμψηφισμός των δύο ποσών σε ένα ενιαίο εκκαθαριστικό.

Στην περίπτωση αυτή ο σύζυγος καλείται με το δικό του εκκαθαριστικό να πληρώσει 800 ευρώ και η σύζυγος καλείται, με το δικό της ξεχωριστό εκκαθαριστικό, να εισπράξει επιστροφή φόρου 300 ευρώ. Στην περίπτωση που έχουν και οι δύο σύζυγοι εκκαθαριστικά με πιστωτικά ποσά, αυτά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3DGFiwt
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη