Πρώτη επίσημη παραδοχή Σταϊκούρα για κοινωνικό μέρισμα με προϋποθέσεις

Πρώτη επίσημη παραδοχή Σταϊκούρα για κοινωνικό μέρισμα με προϋποθέσεις

Ανοιχτό ενδεχόμενο να δοθεί κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου, εφόσον η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Απαντώντας σε ερώτημα για το κοινωνικό μέρισμα εξήγησε πως καλύτερη εικόνα για τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας θα έχει σε ένα περίπου μήνα αλλά δεν απέκλεισε τη χορήγηση κάποιας επιπλέον ενίσχυσης.

«Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε. Η εικόνα είναι καλή, είναι ικανοποιητική, χωρίς να θριαμβολογώ για την πορεία της οικονομίας. Τα ταμεία πράγματι είναι γεμάτα με την έννοια ότι και ο κρατικός προϋπολογισμός αρχίζει να εκτελείται καλύτερα και η χώρα αντλεί πόρους από τις αγορές χρήματος με αρνητικό κόστος δανεισμού και από τις αγορές κεφαλαίου με το χαμηλότερο ιστορικά κόστος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτομάτως η ελληνική πολιτεία πρέπει να βγάζει πόρους γιατί αυτό αυξάνει το έλλειμμα και το χρέος. Ταμειακά δηλαδή μπορεί να έχεις τους πόρους αλλά όσο εκταμιεύεις, όσο αυξάνεις τις δαπάνες τόσο αυξάνει το έλλειμμα της χώρας το οποίο μπορεί να έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις στο μέλλον. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική ευελιξία. Εάν η εικόνα είναι αυτή και καλύτερη προφανώς θα έχουμε πιθανότητα δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ποιον τρόπο αυτό θα γίνει δεν το γνωρίζω ακόμα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως είχε γράψει νωρίτερα το Dnews, πέραν της διπλής πληρωμής στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος -πρώην ΚΕΑ- η κυβέρνηση εξετάζει την χορήγηση κοινωνικού μερίσματος και σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και σε υγειονομικούς που εδώ και μήνες δίνουν μάχη με την πανδημία.

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους η αρχική σκέψη είναι να πάρουν αυτό το έκτακτο βοήθημα όσοι δεν έλαβαν αναδρομικά στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά τους επόμενους μήνες.

Εφόσον προχωρήσει το εν λόγω μέτρο θα οριστεί μία βασική οικονομική ενίσχυση -τύπου κοινωνικού μερίσματος- (τύπου 500 ευρώ) και θα μοιραστεί αναλογικά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του δικαιούχου.

Υγειονομικοί

Σε ότι αφορά το δώρο στους υγειονομικούς θα δοθεί, επίσης, μέσα στο Δεκέμβριο. Αντίστοιχο δώρο πήρε το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας. 

Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχωρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Σε μία προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να δώσει αυτή τη βοήθεια ώς ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας. Τέλος, είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα σώματα ασφαλείας τα οποία επίσης επιβαρύνθηκαν περισσότερο με ελέγχους κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αν δοθεί και σε αυτούς χρηματικό βοήθημα, το κονδύλι θα είναι αρκετά υψηλότερο.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3itMeVp
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη